Mε επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς του οικονομικού επιτελείου Χρ. Σταϊκούρα και Αδ. Γεωργιάδη ο Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου ζητά να μην επαναληφθεί το φαινόμενου του πρώτου lockdown, όπου τα super markets πωλούσαν και άλλα είδη περάν αυτών των τροφίμων και των ειδών πρώτης ανάγκης. Επισημαίνει ότι πρόκειται για αθέμιτο ανταγωνισμό και παράλληλα ζητά πρόσθετα μέτρα στήριξης. Από την άλλη ο Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου εκτιμά πως είναι πλέον ορατά τα λουκέτα στην αγορά καθώς επίσης και πως ο εμπορικός κόσμος αδικείται από την εφαρμογή του lockdown “ιδιαίτερα για την πόλη μας και το νομό μας που μέχρι σήμερα η επιδημιολογική εξέλιξη δείχνει διαχειρίσιμη”.
Αναλυτικά η επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου στον Κυριάκο Μητσοτάκη :
Ο Πρωθυπουργός πριν μια ημέρα ανακοίνωσε γενικό lockdown για δεύτερη φορά τη φετινή χρονιά μέχρι 30 Νοεμβρίου εξ αιτίας της αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού, με σκοπό τον περιορισμό μετάδοσης της διασποράς της πανδημίας.
Αυτή η απόφαση πλήττει για ακόμη μια φορά τον Εμπορικό κόσμο που δεν έχει προλάβει να συνέλθει από το υποχρεωτικό κλείσιμο της Άνοιξης. Οι οικονομικές συνέπειες μιας τέτοιας απόφασης για τις ΜΜΕ είναι καταστροφικές και είναι πλέον ορατά τα λουκέτα στην αγορά λίγο πριν τις γιορτές. Και ιδιαίτερα για το Λιανεμπόριο οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές και παρά το γεγονός ότι όλοι έχουν αναγνωρίσει, με πρώτο τον Πρωθυπουργό, ότι μέχρι και σήμερα έχει κρατήσει υπεύθυνη στάση και συμπεριφορά τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα υποχρεωτικά μέτρα της Πολιτείας για την προστασία της δημόσιας υγείας.
Για άλλη μια φορά ο Εμπορικός κόσμος αδικείται από την εφαρμογή τέτοιων αποφάσεων και ιδιαίτερα για την Πόλη μας και το Νομό μας που μέχρι σήμερα η επιδημιολογική εξέλιξη δείχνει διαχειρίσιμη. Επικρατεί πλέον έντονη ανησυχία και προβληματισμός ανάμεσα στους συναδέλφους για το πως θα ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους αν κανείς σκεφθεί ότι δεν έχει φθάσει ακόμη η βοήθεια ρευστότητας που η Κυβέρνηση είχε υποσχεθεί για την πρώτη φάση της υγειονομικής κρίσης.
Ακόμη και τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας αφορούν κυρίως τους εργαζομένους και σωστά δίνεται η στήριξη σε αυτούς αλλά η Κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί ότι για να υπάρχουν εργαζόμενοι πρέπει να λειτουργούν επιχειρήσεις και από τον μήνα Μάιο μέχρι σήμερα η πραγματική στήριξη που περίμεναν οι μικρές επιχειρήσεις με ρευστότητα δεν έχει φθάσει ακόμη.
Δεν έγινε επίσης καμμιά αναφορά για τον αθέμιτο ανταγωνισμό από τα σούπερ μάρκετ τα οποία πωλούν εκτός από τα τρόφιμα μια σειρά προϊόντων όπως ενδύματα, υποδήματα, ηλεκτρικές συσκευές, βιβλία κ.α. ενώ τα καταστήματα του Λιανικού Εμπορίου είναι υποχρεωτικά κλειστά. Αυτό συνέβη στο πρώτο lockdown.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ να εκδώσει η πολιτεία ΦΕΚ που να απαγορεύει την πώληση αυτών των προϊόντων από τα σούπερ μάρκετ και να επιτρέπει μόνο την πώληση τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης.
Να σταματήσουν επιτέλους αυτές οι πρακτικές σε βάρος των συναδέλφων. Το είχαμε τονίσει πριν μήνες και η Κυβέρνηση όφειλε σήμερα να το έχει ρυθμίσει.
Να γίνει μετάθεση των φορολογικών υποχρεώσεων που αφορούν τις δόσεις εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ του Νοεμβρίου για τουλάχιστον 6 μήνες καθώς και η κάλυψη των ασφαλιστικών υποχρεώσεων για το αντίστοιχο διάστημα.
Η μείωση των ενοικίων κατά 40% να επεκταθεί μέχρι τέλους του έτους με αντίστοιχη ελάφρυνση για τους ιδιοκτήτες .
Να γίνει μετάθεση της λήξης των επιταγών του Νοεμβρίου τουλάχιστον για 6 μήνες.
Να δοθεί επίδομα ειδικού σκοπού όπως στο πρώτο κλείσιμο, ως ελάχιστο βοήθημα στους συναδέλφους.
Να δοθεί άμεση ρευστότητα και όχι μέσω τραπεζών μετά τις 30 Νοεμβρίου για να γίνει και πάλι επανεκκίνηση χωρίς καθυστέρηση.
Είναι βέβαιο ότι δύσκολα πλέον μπορούν να πεισθούν οι συνάδελφοι ότι μπορούν αντιμετωπίσουν και αυτή τη δοκιμασία.
Κανείς επίσης δεν αμφισβητεί ότι πρώτιστο αγαθό είναι η υγεία για όλους και η προστασία της δημόσιας υγείας επιβάλλεται να υπάρχει, όπως επιβάλλεται να ενισχυθούν και οι δομές υγείας αλλά όμως οι αντοχές των μικρών επιχειρήσεων έχουν εξαντληθεί και πλέον δεν κρίνεται μόνο η επιβίωση τους αλλά και η απασχόληση πολλών εργαζομένων και οι καταστροφικές επιπτώσεις που θα επιφέρει στην οικονομία.
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ Ε.Σ.Α.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ O ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΩΣΤΙΚΟΓΛΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΓΙΟΠΑΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ