Εγκρίθηκε η Μ.Π.Ε. του έργου των παρακάμψεων Μπαμπίνης και Αρχοντοχωρίου

Την θετική γνωμοδότηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, κατά την συνεδρίαση της 6ης Νοεμβρίου, έλαβε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου: «Σύνδεση της Ν.Επ.Ο Κουβαρά-Αστακού με την Επ.Ο 30 Μπαμπίνης – Μύτικα και παράκαμψη Αρχοντοχωρίου Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας Π.Δ.Ε. (ΠΕΤ 2007341429)». Πρόκειται για τις δύο παρακάμψεις των οικισμών Μπαμπίνης και Αρχοντοχωρίου.

Η μελέτη της παράκαμψης του οικισμού Μπαμπίνης συνολικού μήκους 1.662,30μ., εκπονείται προκειμένου αφενός να συνδεθεί η Ν.Ε.Ο. Διασταύρωση Κουβαρά-Αστακού με την Ε.Ο. 30 Μπαμπίνη – Αετός – Μύτικας και αφετέρου η
μελέτη της παράκαμψης Αρχοντοχωρίου με μήκος οδού 442,50 m για να παρακαμφθεί ο οικισμός του Αρχοντοχωρίου.

Η υφιστάμενη Ε.Ο. Μπαμπίνης – Μύτικα διέρχεται σήμερα από τα κέντρα των οικισμών Μπαμπίνης και Αρχοντοχωρίου, δημιουργώντας οξύτατα κυκλοφοριακά και περιβαλλοντικά προβλήματα, αφού είναι προφανές ότι η κίνηση μεγάλων οχημάτων δεν είναι δυνατό να εξυπηρετηθεί από την εσωτερική οδοποιία των οικισμών, έχει προβληματικά γεωμετρικά χαρακτηριστικά, μη σταθερής διατομής και απαιτείται βελτίωση καθώς και εφαρμογή σύγχρονης διατομής σύμφωνη με τις οδηγίες μελετών οδικών έργων του ΥΠΕΝ.
Συγκεκριμένα :
1) Η παράκαμψη που θα αναπτυχθεί έξω από τον οικισμό Αρχοντοχωρίου στη θέση “Εικόνισμα” θα ενώσει τον κλάδο που εισέρχεται στον οικισμό, με τον κλάδο που εξέρχεται από τον οικισμό και συγκλίνουν κατά πολύ στη θέση αυτή. Έχει στόχο την συντόμευση της διαδρομής της Ε.Ο. 30 στο υπόψη τμήμα της διαδρομής και θα περιλαμβάνει και τη διαμόρφωση των κόμβων εισόδου – εξόδου του τμήματος. Ειδικά στην περίπτωση αυτή θαγίνει συντόμευση της διαδρομής στην Επ. Οδό 30 Μπαμπίνης – Αετού – Μύτικα κατά 2.200 μ. Το μήκος της παράαμψης είναι 442,52 μ.
2) Η παράκαμψη του οικισμού Μπαμπίνης έχει στόχο την σύνδεση της νέας Επ. Οδού Κόμβος Κουβαρά – Αστακού με την Επ. Οδό 30 Μπαμπίνης – Αετού – Μύτικα με σκοπό την μείωση του μήκους της διαδρομής προς τα δυτικά παράλια της Αιτωλ/νίας. Θα αρχίσει από το τέλος της νέας οδού και θα καταλήξει στην Επ. Οδό 30 Μπαμπίνης – Αετού – Μύτικα, έξω από τον οικισμό Μπαμπίνη προς τον οικισμό Αετό. Το μήκος της είναι 1.662,30 μ.

Η οδική σύνδεση της Δ.Ε. Αλυζίας με την Ιόνια Οδό, μέσω του δρόμου Κουβαράς – Μπαμπίνη – Αετός – Αρχοντοχώρι – Μύτικας, είναι ένα έργο πνοής, που θα βγάλει τον Μύτικα και την Αλυζία από την απομόνωση και θα δημιουργήσει όλες εκείνες τις συνθήκες για την ανάπτυξη της περιοχής.