Οι φοιτητές του καταργηθέντος Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών επανέρχονται στο αίτημά τους για επανίδρυση του Τμήματός του, αίτημα που εκκρεμεί ζητώντας την “ενεργή πολιτική υποστήριξη πέρα από επικοινωνιακή συμπαράσταση” από το πολιτικό προσωπικό της Αιτωλοακαρνανίας. Μάλιστα εκφράζουν «ερωτηματικά για την αδυναμία των κυβερνητικών βουλευτών του νομού μπροστά στην αδιαφορία του Υφυπουργού κ. Διγαλάκη για την επανίδρυση του τμήματος».
Το αίτημα επανίδρυσης του Τμήματος ΔΠΠΝΤ βρίσκεται στην Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, όπως διαβεβαίωνει τους φοιτητές και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Μπούρας, γεγονός που αποτελούσε τη μοναδική προϋπόθεση επανίδρυσης του τμήματος, σύμφωνα με τον υφυπουργό κ. Διγαλάκη.
Αναλυτικά η παρέμβαση των φοιτητών:
Ως φοιτητές του πανεπιστημιακού τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος & Νέων Τεχνολογιών, το οποίο καταργήθηκε σκανδαλωδώς για συντεχνιακά συμφέροντα που εκπορεύονται από τη Πάτρα και πολιτικά συμφέροντα της προηγούμενης κυβέρνησης, χωρίς μελέτη σκοπιμότητας κυριολεκτικά σε μία νύχτα, αποφασίσαμε να δημοσιεύσουμε το παρακάτω κείμενο για να αναδείξουμε την αδυναμία των κυβερνητικών εκπροσώπων και να τους ζητήσουμε να τηρήσουν άμεσα τις υποσχέσεις τους.
Γνωρίζουμε ότι στην άδικη κατάργηση του τΔΠΠΝΤ συνετέλεσε ο νόμος Γαβρόγλου επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, γνωρίζουμε ότι ο βουλευτής ΚΙΝΑΛ Δ. Κωνσταντόπουλος έδρασε υποστηρικτικά για την επανίδρυση του τΔΠΠΝΤ, θεωρούμε όμως ότι στη παρούσα φάση είναι η πίεση των κυβερνητικών βουλευτών που θα λειτουργήσει καταλυτικά υπέρ της επανίδρυσης του τΔΠΠΝΤ.
Αυτό συμβαίνει γιατί το αίτημα επανίδρυσης του τΔΠΠΝΤ βρίσκεται στην ΕΘΑΑΕ (ΕΘΝΙΚΗ ΑΡΧΗ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ), όπως μας διαβεβαίωσε και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Μπούρας, γεγονός που αποτελούσε τη μοναδική προϋπόθεση επανίδρυσης του τμήματος σύμφωνα με τον υφυπουργό κ. Διγαλάκη, όπως παραδέχθηκε ο ίδιος από τα έδρανα της Βουλής σε επερώτηση του κ. Κωσταντόπουλου τον Ιανουάριο του 2020. Ο κος Πρύτανης θεωρεί ότι είναι πλέον ζήτημα του Υπουργείου το οποίο έχει καθυστερήσει να δώσει λύση για ένα και πλέον χρόνο μετά τις εκλογές του 2019 αλλά ένα μεγάλο χρονικό διάστημα οφείλεται στη καθυστέρηση της πρώην πρυτανικής αρχής υπό τη Κα Κυριαζοπούλου οι οποίοι έκρυψαν το αίτημα επανίδρυσης για μισό χρόνο σχεδόν, ώστε από το Γενάρη του 2020 τη περίοδο των καταλήψεων μας για την επανίδρυση του τΔΠΠΝΤ να φτάσει το σχετικό αίτημα στο Υπουργείο (που το είχε ξεχάσει (!) για ένα ακόμη μήνα) και την ΕΘΑΑΕ τον Ιούλιο του 2020. Έκτοτε περιμένουμε για τέσσερις ολόκληρους μήνες τη κυβέρνηση να προχωρήσει σε οριστική εξαγγελία χωρίς αποτέλεσμα ενώ το πρόγραμμα του τΔΠΠΝΤ πλήττεται από μετακινήσεις μελών ΔΕΠ προς το Πολυτεχνείο της Πάτρας με ενθάρρυνση από το νυν κ. Πρύτανη και παρά την τριμερή συμφωνία Φαρμάκη-Παπαναστασίου-Κυριαζοπούλου τον Ιανουάριο του 2020 να μην υπάρξουν μετακινήσεις μέχρι να δοθεί λύση.
Φθάνουμε λοιπόν στον υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων και υπεύθυνο για τα ζητήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, κ. Διγαλάκη. Ο υφυπουργός ήταν ο ίδιος ο οποίος απάντησε σε αντίστοιχη επερώτηση του Δ. Κωνσταντόπουλου στην Βουλή ότι για να επανιδρυθεί το τμήμα είναι απαραίτητο το πανεπιστήμιο Πατρών να καταθέσει πρόταση επανίδρυσης του τμήματός μας στην ΕΘΑΑΕ όπως ακούγεται να λέει από το 7:29 στο παρακάτω βίντεο. https://www.youtube.com/watch?v=MzwOpmVlIUc
Το αίτημα επανίδρυσης έχει σταλεί από το Πανεπιστήμιο Πατρών προς την ΕΘΑΑΕ, οπότε ας μας εξηγήσει ο κ. Διγαλάκης για ποιον λόγο δεν λύνει η ΕΘΑΑΕ το θέμα εδώ και κάποιους μήνες, από τον Ιούλιο 2020. Η ευθύνη βαρύνει τον ίδιο. Περιμένει μήπως να μετακινηθούν όλοι οι καθηγητές εκτός τΔΠΠΝΤ ώστε εκ τους ασφαλούς να δηλώσουν ότι το θέμα έληξε; Ήδη έχουν μετακινηθεί προς το Πολυτεχνείο Πατρών 3 μέλη ΔΕΠ. Έχει δώσει ο πρωθυπουργός την εντολή να πάρει η κυβέρνηση της ΝΔ τη πολιτική ζημιά για την αδιαφορία του κ. Διγαλάκη; Είναι πρόθυμοι οι κυβερνητικοί βουλευτές και πολιτικοί να αναλάβουν το πολιτικό κόστος που επιφέρει η πολιτική Διγαλάκη για τη ΝΔ στο νομό; Γιατί δεν απαιτούν ώστε να επιτύχουν συμφωνίας επανίδρυσης του ΤΔΠΠΝΤ από το κ. Διγαλάκη με τη σύμφωνη γνώμη τη ΕΘΑΑΕ; Δεν πρέπει να είναι αδιάφοροι η αναποτελεσματικοί. Για τη πανεπιστημιούπολη στο Αγρίνιο μιλάμε.
Και αυτό γιατί παρακολουθούμε τον κ. Διγαλάκη από την από την αρχή της θητείας του ως υφυπουργό και έχουμε διαπιστώσει ότι μεριμνά για θέματα που αφορούν το πανεπιστήμιο Κρήτης και το νέο Μεσογειακό Πανεπιστήμιο στη Κρήτη (πρώην ΤΕΙ) όπως μπορεί για παράδειγμα να διαβάσει κανείς σε σωρεία δημοσιογραφικών άρθρων. Το πανεπιστήμιο Πατρών είναι το μεγαλύτερο περιφερειακό πανεπιστήμιο και ένα από τα πιο ισχυρά και μεγαλύτερα πανεπιστήμια της χώρας και θα έπρεπε να του παρέχεται, όπως συμβαίνει και με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, η ανάλογη φροντίδα συμπεριλαμβανομένου και των ακαδημαϊκών απαιτήσεών του, όπως είναι η επανίδρυση του τΔΠΠΝΤ.
Είναι επομένως καθαρά πολιτικό το ζήτημα. Μπορούν οι κυβερνητικοί πολιτικοί να κάμψουν άμεσα την αδιαφορία του κου Διγαλάκη; Η μήπως οι παρεμβάσεις τους είναι μικρού βεληνεκούς και δεν είναι επαρκείς;
Να θυμίσουμε ότι και ο Πρύτανης, κ. Μπούρας έχει ζητήσει και εξασφαλίσει τη συνδρομή τους στη χρηματοδότηση του Παν. Πατρών. Είναι επομένως αυτονόητη η συνδρομή τους για την επανίδρυση του τΔΠΠΝΤ σε πολιτικό επίπεδο.
Τους θέλουμε κοντά μας. Άλλωστε απολαμβάνουν δια της ψήφου, την εμπιστοσύνη των πολιτών για να τους εκπροσωπούν. Δεν θέλουμε να απογοητεύσουν τη τοπική κοινωνία. Να επιβεβαιώνουν κοινά μυστικά!
Τους θέλουμε πιο ενεργούς, πιο αποφασιστικούς και αποτελεσματικούς. Διότι χωρίς αποτέλεσμα δεν υπάρχει δικαιολογία. Δεν θα έχουν συνεισφέρει στην πανεπιστημιακή ανάπτυξη του Αγρινίου και η όποια παρουσία τους δυστυχώς δεν θα έχει φέρει αποτελέσματα. Οι λόγοι είναι οι εξής:
Εδώ και ένα χρόνο οι φοιτητές του τΔΠΠΝΤ έχουμε ξεκινήσει κινητοποιήσεις με στόχο την επανίδρυση του τμήματός μας. Στις ενέργειες μας περιλαμβάνονταν η προσέγγιση των βουλευτών του νομού, ώστε να αναλάβουν και οι ίδιοι δράση για την ανάπτυξη της πανεπιστημιακής κοινότητας του τόπου από τον οποίο εκλέχθηκαν.
Ο κ. Λιβανός όταν το θέμα πήρε διαστάσεις, αφού συζητήθηκε στον δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου και στην Βουλή, ασχολήθηκε ενεργά με το ζήτημα. Έτσι, συνάντησε τους φοιτητές, και στη συνέχεια δεσμεύτηκε στα τοπικά ΜΜΕ όπως εφημερίδες, ενημερωτικά sites καθώς και στο τοπικό κανάλι του Αχελώου ότι θα αναλάβει ο ίδιος πρωτοβουλίες για την επανίδρυση.
Δυστυχώς, παρά τη δράση του, μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει θετικό αποτέλεσμα από τις επαφές του κ. Λιβανού. Ήταν ο μόνος βουλευτής που έφτασε κοντά στο κέντρο αποφάσεων την άνοιξη του 2020 αλλά δεν κατάφερε να πιέσει δυναμικά τον κ. Διγαλάκη ο οποίος όπως συνηθίζει σήκωσε αδιάφορα τον ώμο του, επέδειξε αρνητική διάθεση στο κ. Λιβανό και πέταξε την ευθύνη κάπου αλλού, στο αίτημα της επανίδρυσης στην ΕΘΑΑΕ, για να καθυστερήσει τη διαδικασία με δικαιολογίες ενώ είναι ο καθ΄ ύλη αρμόδιος. Αφού τελικά έφτασε το αίτημα στο Υπουργείο τον Ιούνιο (και έμεινε στο συρτάρι του για ένα μήνα) και στην ΕΘΑΑΕ ένα μήνα αργότερα τον Ιούλιο 2020, δεν έκανε τίποτα έκτοτε. Στο πρόσωπο του κ. Λιβανού, ο κ. Διγαλάκης απέπεμψε και περιφρόνησε ένα ολόκληρο νομό. Αλλά αυτή η αρνητική συμπεριφορά μας θύμισε και τη παρατήρηση του δημοσιογράφου του Αχελώος TV στη συζήτηση του θέματος μας το καλοκαίρι του 2020 ότι ο νομός χρειάζεται αποτελέσματα από τους πολιτικούς του και το αντίθετο είναι δώρο άδωρον.
Από τους άλλους κυβερνητικούς βουλευτές και πολιτικούς και μάλιστα με μεγάλη παρουσία στο Αγρίνιο, καταφέραμε να συναντήσουμε τον κ. Καραγκούνη μια φορά μόνο και του δώσαμε το φάκελο της επανίδρυσης. Με τον κ. Σαλμά καταφέραμε να επικοινωνήσουμε έπειτα από ένα χρόνο προσπαθειών μας κοινοποιήσεων των ενεργειών μας στο γραφείου και μέσω τηλεδιάσκεψης μας δήλωσε ότι δεν γνώριζε για το θέμα.
Επιζητούμε άμεσα ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ενεργή πολιτική υποστήριξη πέρα από επικοινωνιακή συμπαράσταση. Η πολιτική υποστήριξη του νομού δεν μπορεί να περιορίζεται σε τηλεοπτικές εκπομπές στην τηλεόραση, σε επαγγελματικές δραστηριότητες και βαρύγδουπες αλλά άκαιρες στη παρούσα φάση προτάσεις όπως επί παραδείγματι για Ιατρική με έδρα το Αγρίνιο σε περίοδο συγχωνεύσεων από το Παν. Πατρών. Η επανίδρυση του ΤΔΠΠΝΤ είναι μια ρεαλιστική και παραγωγική λύση. Μιλάμε για ένα τμήμα ολοκληρωμένο με 15 χρόνια παρουσίας στο Αγρίνιο. Παρά τις συνεχείς μας προσπάθειες και χωρίς ευθύνη μας αδυνατούμε έως τώρα να αποσπάσουμε το πολιτικό ενδιαφέρον που απαιτείται για την επίλυση του θέματος με την οποία παίχτηκαν άδικα οι ζωές μας σε ένα βράδυ από το υπουργείο με τη κατάργηση του ΤΔΠΠΝΤ. Φοιτητές και Φοιτήτριες που επένδυσαν φιλότιμα στο Αγρίνιο. Το απαιτούμε λοιπόν.
H OTA μέσω των κ. Παπαναστασίου και κ. Φαρμάκη διαμεσολάβησε ο φάκελος να φτάσει στην ΕΘΑΑΕ τον Ιούλιο του 2020, αλλά δυστυχώς δεν απέτρεψε τη σκανδαλώδη καθυστέρηση της κ. Κυριαζοπούλου. Παρά τη συμμετοχή τους σε ενημερωτικές συναντήσεις μας, δεν έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες συσπείρωσης και κινητοποίησης τους τελευταίους μήνες για να πιεστεί αποτελεσματικά ο υπουργός. Δεν αρκούν οι διαβεβαιώσεις. Θέλουμε να παρέμβουν ενωμένοι και αποφασιστικά σε κατ’ ιδία τηλεδιάσκεψη με την Υπουργό και τον Υφυπουργό για την τελική επίλυση της επανίδρυσης του ΤΔΠΠΝΤ.
Να πούμε σε αυτό το σημείο ότι έπειτα και από συζήτηση που είχαμε με τον νέο πρύτανη του πανεπιστημίου Πατρών υπάρχει προφανής διάθεση από μέρους του για μείωση των τμημάτων του Αγρινίου σε δύο, με συγχωνεύσεις και να πάει το Ιστορικό-Αρχαιολογικό στη Πάτρα μέσω διευκόλυνσης μετακινήσεων των μελών ΔΕΠ που είναι περιφερειακοί σε αυτό, γεγονός που υποβαθμίζει τελειωτικά τη Πανεπιστημιούπολη του Αγρινίου. Για αυτό και εμείς ως φοιτητές αντιδρούμε και ζητούμε ένα πακέτο που θα επανιδρύει το ΤΔΠΠΝΤ και θα αναβαθμίζει τη πανεπιστημιούπολη στο Αγρίνιο.
Η πανεπιστημιούπολη στο Αγρίνιο και στο νομό υποβαθμίζεται συνεχώς.
Μέχρι στιγμής για το Αγρίνιο έχουν σημειωθεί:
α. η μεταφορά της Οικονομικής Σχολής από το Αγρίνιο στην Πάτρα το 1996
β. η κατάργηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας το 2013
γ. η κατάργηση του τμήματος Μάρκετινγκ Αγροτικών Προϊόντων το 2013 με τον ίδιο νόμο
δ. κατάργηση του τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος & Νέων τεχνολογιών το 2019
Τι έχει γίνει για τα παραπάνω σε πολιτικό επίπεδο και ειδικά για την άδικη κατάργηση του ΤΔΠΠΝΤ; Πήραν οι πολιτικοί μας υποσχέσεις για μια υποβαθμισμένη Γεωπονική Σχολή με έδρα όχι το Αγρίνιο αλλά το Μεσολόγγι, με ανασταλέντα πλεονάζοντα και μη καινοτόμα τμήματα και παραμένουν άπρακτοι στη συρρίκνωση της πανεπιστημιούπολης του Αγρινίου που γίνεται μπροστά στα μάτια τους. Η κατάργηση του ΤΔΠΠΝΤ είναι απόδειξη της ποιοτικής συρρίκνωσης, γιατί πρόσφερε στον αστικό ιστό και στους νέους δυναμικούς επαγγελματίες και επιστήμονες του Αγρινίου και γιατί το Αγρίνιο θα χάσει το πολιτιστικό πυλώνα του που έτσι και αλλιώς το Πανεπιστήμιο θα συστήσει εκ νέου στη Πάτρα για να συμμετέχει στα αναπτυσσόμενα πολιτιστικά προγράμματα ίσως και με τη συνεργασία του Πολυτεχνείου. Συμφωνεί η περιφέρεια με αυτή τη μεθόδευση στη πλάτη του Αγρινίου;
Το αίτημα της επανίδρυσης του τμήματός μας είναι αίτημα και του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου και του Πανεπιστημίου Πατρών, συνεπώς ζητούμε από τους τοπικούς πολιτικούς το αυτονόητο: Αναλάβετε άμεσα και κυρίως αποτελεσματική δράση για την υλοποίησή του σε απευθείας συνεννόηση με την Υπουργό και τον Υφυπουργό.
Θέλουμε αυτή η δράση να οδηγήσει το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων στην άμεση αξιολόγηση του αιτήματος επανίδρυσης από την ΕΘΑΑΕ, ώστε να γίνει εξαγγελία επανίδρυσης οπωσδήποτε πριν τις γιορτές έως 31 Νοεμβρίου 2020-20 Δεκεμβρίου 2020 όταν κλείνει και η περίοδος στρατηγικής ανασυγκρότησης του Πανεπιστημίου Πατρών με τη πρόταση από την επιτροπή που έχει συσταθεί από το κ. Μπούρα. Η επανίδρυση να συμπεριληφθεί στο νέο νόμο για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ που αναμένουμε να βγει σύντομα. Το ΤΔΠΠΝΤ έχει αξιολογηθεί ήδη ΑΡΙΣΤΑ από την ανεξάρτητη αρχή ΑΔΙΠ με πιστοποίηση έως το 2022 και δεν έχει πάψει να λειτουργεί παρά την κατάργησή του. H υπάρχουσα πιστοποίηση από την ΑΔΙΠ συνιστά το φάκελο επανίδρυσης του ΤΔΠΠΝΤ, γιατί η ΕΘΑΑΕ αυτοπαρουσιάζεται ως συνέχεια της ΑΔΙΠ.
Επίσης ζητάμε να παγώσουν οι μετακινήσεις μελών ΔΕΠ καθώς φοιτούν ακόμη φοιτητές τουλάχιστον του 3ου και 4ου έτους σπουδών, ώστε η άμεση εξαγγελία της επανίδρυσης από το Υπουργείο μέχρι τα Χριστούγεννα, να οριστικοποιήσει ότι θα συνεχίσουν ΟΛΟΙ όσοι δεν έχουν ιστορικό-αρχαιολογικό αντικείμενο να υπηρετούν στο επανιδρυθέν ΤΔΠΠΝΤ. Επίσης, με ενδεχόμενη μετακίνηση των μελών ΔΕΠ δεν θα μπορούν να πραγματοποιούνται μαθήματα.