Επιμένει η κυβέρνηση για τις συναθροίσεις – Σε εφαρμογή της απόφασης καλεί ο Αστυνομικός Διευθυντής Ακαρνανίας

Πολιτικές αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης για απαγόρευση όλων των συναθροίσεων σε όλη την Ελλάδα έως την Τετάρτη στις 9 το βράδυ, ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου.

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση ασκούν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η σημαντικότερη ίσως αντίδραση όμως έρχεται από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων που χαρακτήρισε αντισυνταγματική την απόφαση του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας για την απαγόρευση της πορείας του Πολυτεχνείου και ζητά από την Πολιτεία να προχωρήσει στην ανάκλησή της.Η Ένωση επισημαίνει ακόμα ότι η Πολιτεία οφείλει να προστατεύσει τη δημόσια υγεία μέσα στις συνθήκες της πανδημίας, χωρίς όμως να υπερβαίνει τα όρια του Κράτους Δικαίου.

Επί του παρόντος όμως η κυβέρνηση δεν φαίνεται να συζητά ανάκληση της απόφασης και έτσι οι κατά τόπους Αστυνομικοί Διευθυντές καλούν σε εφαρμογή της απόφασης υπενθυμίζοντας τα πρόστιμα που προβλέπονται για την παράβασή της.

Ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ακαρνανίας Δ. Γαλαζούλας με δήλωσή του “ενημερώνει τους πολίτες ότι από σήμερα 15 Νοεμβρίου 2020 μέχρι και την 21:00 ώρα στις 18 Νοεμβρίου 2020, εφαρμόζεται η Απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, με την οποία απαγορεύονται σε όλη την επικράτεια, όλες οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, στις οποίες συμμετέχουν 4 ή περισσότερα άτομα.
Σκοπός των ειδικών μέτρων είναι η προστασία της Δημόσιας Υγείας από την διασπορά του κορωνοϊού και οι αστυνομικοί έχουμε την αρμοδιότητα διενέργειας ελέγχων για την εφαρμογή τους.
Σας υπενθυμίζουμε ότι οι κυρώσεις που προβλέπονται για όσους παραβιάσουν τα ειδικά αυτά μέτρα είναι οι εξής :
• διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ στα νομικά πρόσωπα και 3.000 ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και
• διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.
Επιπλέον, τα αστυνομικά μέτρα και οι έλεγχοι, ως προς την εφαρμογή της Απόφασης του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας θα εποπτεύονται από αρμόδιο Εισαγγελικό Λειτουργό.
Παρακαλούμε για τον σεβασμό σας στα μέτρα, για την προστασία της Δημόσιας Υγείας και για την συνεργασία σας.”