Ο πιο λαοφιλής υπουργός σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις πάντα, αυτός της υγείας έδωσε μια βαρυσήμαντη συνέντευξη τύπου. Ο καθείς περίμενε να ακούσει κάτι για όλα αυτά που συμβαίνουν σήμερα στο μέτωπο της πανδημίας, με τα νοσοκομεία στο κόκκινο ειδικά για εκείνα της βόρειας Ελλάδος, όπως για παράδειγμα τα μέτρα που προτίθεται να πάρει. Τίποτα από όλα αυτά όμως δεν κρίθηκε αναγκαίο να αναφερθεί από τα αρμόδια χείλη.
Προφανώς ισχύει η αρχική του δήλωση του περασμένου Φεβρουάριου ότι το σύστημα υγείας της χώρας είναι θωρακισμένο οπότε δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας. Έτσι κρίθηκε σκόπιμο να παρουσιαστεί ένα σχέδιο για το πως θα γίνουν οι εμβολιασμοί από ένα εμβόλιο που δεν έχει ακόμη πάρει έγκριση από καμιά αρμόδια αρχή. Να θυμίσω εδώ επίσης ότι μόλις πριν από δυο μήνες ο ίδιος υπουργός είχε δηλώσει ότι τον Νοέμβριο θα έχουμε εμβόλιο στη χώρα. Ο σχεδιασμός και προγραμματισμός αυτής της κυβέρνησης έχει ξεδιπλωθεί σε όλο της το μεγαλείο όλο το προηγούμενο διάστημα και σε όλα τα επίπεδα με τυχοδιωκτικές κινήσεις όπως το άνοιγμα στον τουρισμό, σχολεία, μέσα μαζικής μεταφοράς κ.α. οπότε το παρελθόν της δεν εγγυάται καθόλου την φερεγγυότητα των λόγων της. Δύο διαπιστώσεις μόνο για να προσγειωθούμε στην ωμή πραγματικότητα και να μην τρέφουμε αυταπάτες ότι μετά τα Χριστούγεννα θα τελειώσουμε με αυτό το κακό.
Η πρώτη διαπίστωση προέρχεται από ρεπορτάζ της ΕΦ. ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: Μιλώντας στο AFP, ο Γάλλος διευθύνων σύμβουλος της Moderna Στεφάν Μπανσέλ προειδοποίησε εκβιαστικά την Ευρωπαϊκή Ένωση πως η παράταση των διαπραγματεύσεων για την αγορά έως και 180 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της εταιρείας θα καθυστερήσει τις παραδόσεις, αφού θα δοθεί προτεραιότητα σε άλλες χώρες που έχουν ήδη υπογράψει σχετικές συμφωνίες μαζί της. «Είναι ξεκάθαρο ότι μια καθυστέρηση δεν θα περιορίσει τη συνολική ποσότητα, θα επιβραδύνει όμως την παράδοση», δήλωσε ο Μπανσέλ, κλιμακώνοντας τις πιέσεις για άμεση σύναψη συμφωνίας με τους Ευρωπαίους.«Οσο περισσότερο περιμένουν, τόσο περισσότερο χρόνο θα πάρει» υπογράμμισε χωρίς περιστροφές.
Επισήμανε δε πως, ενώ οι διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. έχουν ξεκινήσει από το καλοκαίρι, δεν έχουν ακόμα καρποφορήσει, ρίχνοντας αφενός μέρος της ευθύνης στην ευρωπαϊκή γραφειοκρατία που περιπλέκεται από την ύπαρξη 27 κρατών-μελών, ψέγοντάς τα αφετέρου πως δεν χρηματοδότησαν προκαταβολικά τις κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο -οι οποίες έχουν κοστίσει ένα δισεκατομμύριο δολάρια, όπως είπε- σε αντίθεση με την κυβέρνηση Τραμπ, που έσπευσε από τον Απρίλιο να δώσει στη Moderna 500 εκατομμύρια δολάρια (σε σύνολο σχεδόν 2,5 δισ. δολαρίων).Χωρίς αυτά τα κεφάλαια «δεν θα είχαμε ποτέ αναπτύξει ένα εμβόλιο τόσο γρήγορα» φρόντισε να υπογραμμίσει ο Μπανσέλ. Να θυμηθούμε εδώ τι είχε γίνει τον περασμένο Μάρτη μεταξύ των χωρών της ΕΕ όπου η Γερμανία δέσμευε ποσότητες υγειονομικού υλικού με μάσκες, αντισηπτικά κ.α. για όφελος του λαού της αφήνοντας ακάλυπτους άλλους λαούς όπως αυτός της Ιταλίας που δοκιμαζόταν τότε σκληρά. Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για άλλη μια φορά σε όλο της το μεγαλείο.
Η δεύτερη διαπίστωση: Ας δούμε πως χειρίστηκαν φέτος οι αρμόδιοι το ζήτημα του εποχικού αντιγριπικού εμβολιασμού. Η υποχρεωτική συνταγογράφηση που ορθώς έγινε αλλά την ίδια στιγμή άφηνε την δυνατότητα της συνταγογράφησης από τους ιατρούς σε όλο τον πληθυσμό, ευάλωτοι και μη, δημιούργησε τεράστια ζήτηση. Έτσι πολύ γρήγορα τα εμβόλια εξαφανίστηκαν από την αγορά και άνθρωποι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες έχουν μείνει μέχρι και σήμερα ανεμβολίαστοι. Αυτοί λοιπόν οι άνθρωποι πως άραγε να ακούνε τα λόγια του υπουργού για το επικείμενο σχέδιο εμβολιασμού για τον COVID 19 όταν δεν έχουν κάνει ακόμη το καθιερωμένο αντιγριπικό τους εμβόλιο;
Ας παραμερίσουν λοιπόν για λίγο τις ιδεοληψίες τους οι κυβερνώντες όπως αυτή λόγω χάρη περί πεταμένων χρημάτων για κλίνες ΜΕΘ και ας ανοίξουν τα αυτιά τους να ακούσουν έστω και τώρα την φωνή των μαχόμενων υγειονομικών. Και μην επικαλεστούν ως δικαιολογία τις χρονοβόρες διαδικασίες που απαιτούνται για την λήψη των αναγκαίων μέτρων γιατί η χώρα κυβερνάται με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Ας εφαρμόσουν επιτέλους τέτοιες ΠΝΠ κατά παράβαση των κείμενων διατάξεων και ας μονιμοποιήσουν τους γιατρούς και νοσηλευτές που δουλεύουν ήδη στα νοσοκομεία.
Ας σταματήσουν να προκηρύσσουν ξανά και ξανά θέσεις που απλά ανακυκλώνουν το ήδη υπάρχον προσωπικό διαλύοντας όμως κλινικές που έχουν μπει για τα καλά στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Ας επιτάξουν επιτέλους τα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια που μέχρι ώρας αντιμετωπίζουν την υγειονομική κρίση ως ευκαιρία κέρδους επιτάσσοντας αυτά με τη σειρά τους το δημόσιο. Ας σχεδιάσουν ένα διαφορετικό τρόπο με τα διαγνωστικά τεστ προκείμενου να σχηματιστεί μια πιο καθαρή επιδημιολογική εικόνα η οποία θα είναι και ο οδηγός για την λήψη χρήσιμων μέτρων, αφήνοντας στην άκρη την λύση των οριζόντιων λουκέτων που επιτείνουν την φτώχεια και τις κοινωνικές ανισότητες. Ας δώσουν επιτέλους προτεραιότητα στις κλειστές δομές πχ γηροκομεία γιατί εκεί γίνονται ακόμη και σήμερα τα πραγματικά κορωνο-πάρτι, φροντίζοντας όλες τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
Ας βάλουν στο παιχνίδι όλες τις δομές πρωτοβάθμιας υγείας αντί να τις αποψιλώνουν ή και να τις κλείνουν. Ας χρηματοδοτήσουν επιτέλους τους δήμους που με τις κοινωνικές τους δομές μπορούν να συμβάλουν τα μέγιστα στην αντιμετώπιση της πανδημίας πχ το πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι. Ας βελτιώσουν τις συνθήκες στα Μέσα Μεταφοράς. Ας ακούσουν την εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και την επιστημονική για το πως πρέπει να λειτουργούν τα σχολεία και ας σταματήσουν επιτέλους να σκορπούν δημόσιο χρήμα σε πολιτικούς τους φίλους με άχρηστα για την πλειονότητα της κοινωνίας αποτελέσματα. Δυστυχώς όλα αυτά όμως έπρεπε να είχαν γίνει χθες. Παρόλα αυτά οφείλουμε έστω και τώρα να τους πιέσουμε να τα πράξουν. Είναι η μόνη μας επιλογή.
*φαρμακοποιός στο Νοσοκομείο Αγρινίου και επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης «Ανυπότακτο Αγρίνιο» του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου