• Τι αποκάλυψε ο υφυπουργός Παιδείας για το αίτημα για μετονομασία του Τμήματος Ιστορίας – Αρχαιολογίας και μεταφορά του στην Πάτρα
• Χρονοδιάγραμμα για εξελίξεις και αποφάσεις μέσα από την αναδιάρθρωση που θα προτείνει το ίδιο το Πανεπιστήμιο
Διόλου ξεκάθαρη ήταν η απάντηση που έδωσε ο υφυπουργός Παιδείας Β. Διγαλάκης στη Βουλή αναφορικά με την επανίδρυση του καταργημένου από το νόμο Γαβρόγλου Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών, απαντώντας στις ερωτήσεις των βουλευτών Αιτωλοακαρνανίας Σπ. Λιβανού και του Δ. Κωνσταντόπουλου.
Ο Β. Διγαλάκης αποκάλυψε τις κινήσεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα από την πλευρά του Πανεπιστημίου. «Το Πανεπιστήμιο Πατρών το Φεβρουάριο του 2020 υπέβαλε αίτημα προς το Υπουργείο προκειμένου να προωθηθεί στην ΕΘΑΑΕ για μετονομασία του νεοϊδρυθέντος Τμήματος, του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας σε Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Ψηφιακού Πολιτισμού, συνοδευόμενο με αίτημα μεταφοράς της έδρας του Τμήματος αυτού από το Αγρίνιο στην Πάτρα. Το περασμένο καλοκαίρι, υπέβαλε φάκελο για το καταργηθέν Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών, που περιείχε έκθεση σκοπιμότητας επανίδρυσης, πρόγραμμα σπουδών, την πιστοποίηση στην οποία αναφερθήκαμε, προκειμένου, σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στο διαβιβαστικό έγγραφο, να επανεκτιμηθεί από την ΕΘΑΑΕ η επανίδρυση του Τμήματος» ανέφερε ο Β. Διγαλάκης.
Με αυτά τα δεδομένα, ο υφυπουργός Παιδείας εκτίμησε ότι «το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ιδιαίτερα εφόσον μετονομαστεί και προσθέσει και την ψηφιακή του διάσταση, έχει πολύ μεγάλη επικάλυψη με το παλαιό Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος. Προγράμματα σπουδών πολιτισμικής κληρονομιάς συνήθως βρίσκονται μέσα σε Τμήματα Ιστορίας και Αρχαιολογίας είτε ως ειδικεύσεις είτε ως μετεκπαιδεύσεις και αυτό είναι σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «θα είχαμε το παράδοξο, αν εγκριθεί η πρόταση μετονομασίας του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας και προστεθεί και η ψηφιακή διάσταση, να έχουμε στο ίδιο Πανεπιστήμιο δύο Τμήματα με πολύ μεγάλη επικάλυψη και μάλιστα, αν γινόταν αποδεκτή και η πρόταση μεταφοράς σε διαφορετικές πόλεις».
Ο Β. Διγαλάκης για το τι μέλλει γενέσθαι στο σχέδιο για την αναδιάρθωση του Πανεπιστημίου Πατρών. «Καθώς, λοιπόν, οι προτάσεις αυτές ήρθαν λίγο πριν από την ανάληψη της διοίκησης από τη νέα πρυτανική αρχή, θεωρούμε σκόπιμο να τοποθετηθεί το Πανεπιστήμιο Πατρών γι’ αυτές, να καταθέσει το σχέδιο του για τη διάρθρωση του Πανεπιστημίου, να το αξιολογήσει η Εθνική Αρχή, όπως προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο και στη συνέχεια να προχωρήσουμε στις όποιες αλλαγές κριθούν σκόπιμες» είπε χαρακτηριστικά ο Β. Διγαλάκης και έδωσε το χρονοδιάγραμμα των περαιτέρω ενεργειών λέγοντας ότι «η πρόταση του Πανεπιστημίου θα υποβληθεί εντός του τρέχοντος έτους πριν από τα Χριστούγεννα. Η αξιολόγηση του σχεδίου και η εισήγηση της Εθνικής Αρχής θα υποβληθεί στο Υπουργείο έως τα τέλη Φεβρουαρίου του 2021 και στη συνέχεια θα προχωρήσουμε στην υλοποίηση αυτών των προτάσεων. Οπότε, αν θα υπάρχει στη συμπερίληψη στο μηχανογραφικό δελτίο του 2021, θα απαντηθεί έγκαιρα σύμφωνα με την άνω διαδικασία».
Στο τραπέζι η πρόταση της τέως Πρυτάνεως για συνύπαρξη των αντικειμένων του καταργημένου ΔΠΠΝΤ και του νεοϊδρυθέντος Ιστορικού – Αρχαιολογικού
Από τα παραπάνω πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι το Υπουργείο και η ΕΘΑΑΕ αντί να απαντήσουν στα αιτήματα του Πανεπιστημίου, πετάνε πάλι το μπαλάκι στο Πανεπιστήμιο Πατρών παραπέμποντας στο σχέδιο για την αναδιάρθρωση που θα δημιουργηθεί από το ίδιο το Πανεπιστήμιο Πατρών. Και εδώ ανακύπτει το ερώτημα αφού το δεύτερο αίτημα για επανίδρυση του ΔΠΠΝΤ εν πολλοίς αναιρεί το πρώτο, γιατί σήμερα αφήνεται σαφώς να εννοηθεί ότι εξετάζονται και τα δύο;
Το περισσότερο όμως εντυπωσιακό από όσα είπε ο υφυπουργός Παιδείας είναι ότι ενώ στις 23 Ιανουαρίου η τότε Πρύτανις του Πανεπιστημίου Βενετσάνα Κυριαζοπούλου με τον Περιφερειάρχη και τους Δημάρχους εξέδιδαν κοινό ανακοινωθέν για την «κοινή και εδραία πεποίθηση όλων» αναφορικά με τη «δυνατότητα επανεκτίμησης της λειτουργίας όλων των Σχολών και Τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών, στα σημεία όπου αυτά σήμερα βρίσκονται ή προγραμματιζόταν να λειτουργήσουν», όπως αποκαλύπτει σήμερα ο υφυπουργός Παιδείας, λίγες μέρες αργότερα, το Φεβρουάριο, το Πανεπιστήμιο Πατρών κατέθετε αίτημα για μετονομασία του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας σε Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Ψηφιακού Πολιτισμού. Πρόκειται για την πρόταση που το Δεκέμβριο του 2019 η Βενετσάνα Κυριαζοπούλου είχε κάνει κατά την παρουσία της σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου. Μια πρόταση όμως που είχε απορριφθεί μετ’ επιτάσεως από τους φοιτητές του ΔΠΠΝΤ και με τη Πρύτανη στο τέλος να εμφανίζεται να υπαναχωρεί και να δηλώνει πως δεν έχει η Πρυτανική Αρχή πρόβλημα με την επανίδρυση του Τμήματος. Το αίτημα όμως τελικά που κατατέθηκε πρώτα ήταν αυτό που αφορούσε την πρόταση της Πρυτάνεως και όχι αυτό που ήθελαν οι φοιτητές και σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου. Μάλιστα την πρόταση αυτή την είχαν απορρίψει και οι φοιτητές του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας.
Η πρόταση της Β. Κυριαζοπούλου, όπως ειπώθηκε σήμερα από Υπουργικά χείλη, όχι μόνο παραμένει στο τραπέζι, αλλά αποτελεί εμπόδιο για την επανίδρυση του ΔΠΠΝΤ αφού για τον Β. Διγαλάκη θα είχαμε το παράδοξο, αν ικανοποιηθούν και τα δύο αιτήματα, να έχουμε στο ίδιο Πανεπιστήμιο δύο Τμήματα με πολύ μεγάλη επικάλυψη. Τούτο σημαίνει ότι προφανώς θα ικανοποιηθεί ένα από τα δύο αιτήματα: ή θα επανιδρυθεί το ΔΠΠΝΤ ή το Ιστορικό Αρχαιολογικό θα μετονομαστεί και θα μεταφερθεί στην Πάτρα.
Προς ποια κατεύθυνση «έδειξε» ο Διγαλάκης
Για το τι τελικά θα γίνει, αντί να έχουμε απαντήσεις από το Υπουργείο Παιδείας και ΕΘΑΑΕ, έχουμε παραπομπή του θέματος στο σχέδιο αναδιάρθρωσης του Πανεπιστημίου από το ίδιο το Ίδρυμα. Ίσως όμως έχει ιδαίτερη σημειολογική αξία, παρά το γεγονός ότι ο υφυπουργός Παιδείας είπε δύο φορές (!) ότι δεν θέλει να προκαταλάβει καμία απόφαση του Πανεπιστημίου, η πρόταση που έκανε από το βήμα της Βουλής πως «θα μπορούσαν να υπάρχουν δύο κατευθύνσεις με γνωστικά αντικείμενα, το ένα να αφορά την ιστορία-αρχαιολογία, το δεύτερο να αφορά το γνωστικό αντικείμενο του παλιού Τμήματος, το οποίο μάλιστα έχει αξιολογηθεί θετικά και να αναγράφεται και αυτό το αντικείμενο στο πτυχίο και έτσι να δοθεί και η λύση στους αποφοίτους του παλαιού Τμήματος». Μάλιστα ο Β. Διγαλάκης επικαλέστηκε το αντίστοιχο παράδειγμα από το Τμήμα Επιστημών Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Πατρών, όπου το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει δύο κατευθύνσεις, οι οποίες καταλήγουν σε δύο διαφορετικά πτυχία. Πάντως η πρόταση του Β. Διγαλάκη δεν «άγγιξε» το θέμα της έδρας του Τμήματος Ιστορίας – Αρχαιολογίας, που είτε μετονομαστεί, είτε όχι, το Πανεπιστήμιο ζητά τη μεταφορά του στην Πάτρα.