Στο επίκεντρο η άρνηση του Νοσοκομείου στη δωρεά της Περιφέρειας
«Να μην αναλάβουν οι Δήμοι ευθύνες της Πολιτείας»
Η κατάσταση, που διαμορφώνεται εξ’αιτίας της πανδημίας στο Νοσοκομείο Αγρινίου απασχόλησε τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου. Μια συζήτηση που προκλήθηκε, με αφορμή τη μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση των αποτελεσμάτων των τεστ για κορονοϊό που παρατηρήθηκε το προηγούμενο διάστημα. Το θέμα τέθηκε από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Αγρινίου, αλλά και από την πλευρά της «Συμμαχίας Πολιτών» που με ερώτημά της είχε ζητήσει τη συνδρομή του Δήμου Αγρινίου στην αγορά μοριακού αναλυτή από το Νοσοκομείο Αγρινίου.
Η συζήτηση που έγινε αναλώθηκε σε μεγάλο βαθμό στην ενίσχυση του Νοσοκομείου με προσωπικό, όμως επικεντρώθηκε στο ζήτημα της προμήθεια μοριακού αναλυτή για τη διεξαγωγή των τεστ στο Αγρίνιο. Μια προμήθεια που όπως η αποκάλυψε η «Σ» δρομολογήθηκε εν τέλει από την απόφαση του ΔΣ του Νοσοκομείου την περασμένη Παρασκευή. Ενέργεια όμως ήρθε με πολύ μεγάλη καθυστέρηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τοποθετήσεις όλων σε μεγάλο βαθμό συνέκλιναν ότι βασικές υποχρεώσεις και αρμοδιότητες του Κράτους δεν θα πρέπει να μετακυλίονται στους δήμους, όταν και αυτών τα οικονομικά τους πλήττονται από την πανδημία.
Ο Δήμαρχος Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου τόνισε πως η δημοτική αρχή από την έναρξη της πανδημίας ήταν σε συνεχή επαφή με τη διοίκηση του Νοσοκομείου, προκειμένου να υπάρξει ο δήμος Αγρινίου να συνδράμει στην ενίσχυσή του με κάθε εφικτό τρόπο. Στάθηκε όμως ιδιαίτερα αναφορικά με το μοριακό αναλυτή στο γεγονός ότι την άνοιξη το Νοσοκομείο δεν θέλησε τη δωρεά μοριακού αναλυτή, που προσφέρθηκε από την πλευρά της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Υπενθύμισε ότι η βασική ευθύνη για το Νοσοκομείο είναι στη διοίκηση του Νοσοκομείου, την 6ηΥΠΕ και το Υπουργείο ωστόσο επανέλαβε πως ο Δήμος είναι πρόθυμος να συνδράμει αν όχι για την προμήθεια του αναλυτή με την συνδρομή του στην αγορά ενός ορισμένου αριθμού τεστ. Πάντως το γενικό πνεύμα των όσων αναφέρθηκαν από την πλευρά του Δημάρχου ήταν ότι δεν ζητήθηκε από την διοίκηση του Νοσοκομείου κάποια συγκεκριμένη κίνηση από το Δήμο.
Από την παράταξη «Αγρίνιο Μπορείς» η επικεφαλής της στάθηκε στο γεγονός πως ούτε οι προσλήψεις που έγιναν ήταν τέτοιες που θα έλυναν το πρόβλημα, ούτε η προμήθεια αναλυτή προχώρησε έγκαιρα. Υπογράμμισε ακόμη ότι δεν πρέπει να περνούν απαρατήρητες οι μετακινήσεις προσωπικού από τα περιφερειακά ιατρεία ή το γεγονός ότι λόγω έλλειψης προσωπικού λειτουργούν τα πέντε από τα οκτώ κρεβάτια της ΜΕΘ. Ακόμη εκτίμησε ότι από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής δεν υπήρξε κάποια σημαντική παρέμβαση όταν τον περασμένο Σεπτέμβριο η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών έκρουσε τον κώδωνα όταν το Νοσοκομείο ορίστηκε ως Νοσοκομείο Αναφορά για τον κορονοϊό. Επίσης υπενθύμισε ότι το 2016 οι κινητοποιήσεις για το Νοσοκομείο είχαν αποτέλεσμα αφού ακολούθησε η στελέχωση της καρδιολογικής κλινικής που τότε ήταν το κορυφαίο πρόβλημα. Τέλος πρότεινε να υπάρξει μια τηλεδιάσκεψη με τη Διοίκηση του Νοσοκομείου για περαιτέρω ενημέρωση.
Από την Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία ο Στ. Καμμένος εκτίμησε ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη προσωπικού και η προετοιμασία του συστήματος υγείας που δεν έγινε από την πλευρά της κυβέρνησης. Στάθηκε επίσης στο γεγονός οι Δήμοι δεν θα πρέπει να αναλάβουν υποχρεώσεις της Πολιτείας. «Άλλο είναι να συνδράμει ο δήμος και άλλο να αναλάβει το κόστος προμηθειών για λογαριασμό του Κράτους» είπε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά της Λαϊκής Συσπείρωσης ο Τίμος Παπανικολάου επέκρινε και αυτός με τη σειρά του τις μετακινήσεις από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και πρότεινε το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου να απαιτήσει την άμεση στελέχωση του Νοσοκομείου με προσωπικό και τη δωρεάν διενέργεια τεστ στον πληθυσμό, όπως επίσης την επίταξη των ιδιωτικών κλινικών / θεραπευτηρίων.
Ο Στ. Μερμίγκης από το Ανυπότακτο Αγρίνιο εξήγησε ότι από τη στιγμή που δεν υπήρξε ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας το βάρος της πανδημίας έπεσε στα Νοσοκομεία. Ζήτησε να εφαρμοστεί η απόφαση για τη εμπλοκή του Κέντρου Υγείας Αγρινίου στη μάχη κατά της πανδημίας. Στάθηκε και αυτός στο γεγονός ότι δεν δόθηκε ποτέ καμία επίσημη απάντηση-εξήγηση για το γεγονός ότι το Νοσοκομείο αρνήθηκε τη δωρεά της Περιφέρειας για το μοριακό αναλυτή και τη διενέργεια 2.000 τεστ και υπογράμμισε ότι ο αριθμός αυτός ήταν αρκετά σημαντικός αν αναλογιστεί κανείς ότι από την έναρξη της πανδημίας έως το Σεπτέμβριο στο Νοσοκομείο προσήλθαν περί τα 500 ύποπτα περιστατικά.
Τέλος ο Γ. Καραμητσόπουλος επικεφαλής της «Συμμαχίας Πολιτών» συμφώνησε ότι δεν θα πρέπει να επωμιστεί ο Δήμος τις υποχρεώσεις της Πολιτείας, ωστόσο το δικό του ερώτημα όπως εξήγησε απηχούσε την αγωνία όλων για την κατάσταση στο Νοσοκομείο της περιοχής και την όποια πιθανότητα συνδρομή του Δήμου.