Σε άλλο πλανήτη ο Κοντοζαμάνης : Ασφάλεια και επάρκεια βλέπει στο Νοσοκομείο Αγρινίου

Βγαλμένη από ένα παράλληλο σύμπαν ήταν η απάντηση που έδωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης στην ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Βαρεμένου για το Νοσοκομείο Αγρινίου. Ο υφυπουργός, είτε πήγε στη Βουλή χωρίς καθόλου ενημέρωση, είτε με ελλιπή ενημέρωση, σημασία έχει ότι παρουσίασε μια εικόνα εντελώς διαφορετική από την πραγματικότητα.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι ενώ βοά η Αιτωλοακαρνανία για την πρόσφατη περίπτωση πολυήμερων καθυστερήσεων στην έκδοση των αποτελεσμάτων των τεστ του κορονοϊού, ο Β. Κοντοζαμάνης μίλησε για αποτελέσματα εντός 24 ή το πολύ 48ωρών… Προφανώς στην Αιτωλοακαρνανία ζήσαμε μια οφθαλμαπάτη…

“Το Νοσοκομείο Αγρινίου πράγματι έχει ορισθεί ως σημείο αναφοράς για τον κορωνοϊό, όπως πλέον όλα τα νοσοκομεία της χώρας μπορούν να αντιμετωπίσουν με ασφάλεια και επάρκεια περιπτώσεις κορωνοϊού. Οργανώθηκε κατάλληλα όπως έγινε και σε άλλες περιπτώσεις” είπε ο Β. Κοντοζαμάνης και από αυτή την ατάκα και μόνο θα μπορούσε να παύσει η όποια συζήτηση.

“Δεν νομίζω ότι μέχρι σήμερα υπήρξε αποτέλεσμα μετά από έξι μέρες” είπε αναφορικά το φαινόμενο που παρατηρήθηκε προ δεκαημέρου με την καθυστέρηση στην έκδοση των αποτελεσμάτων των τεστ για τα δείγματα που είχε αποστείλει το Νοσοκομείο Αγρινίου στην Πάτρα και πρόσθεσε απευθυνόμενος στο Γ. Βαρεμένο : “Πρώτη φορά το ακούω από εσάς και πιστεύω ότι ίσως σε ελάχιστες περιπτώσεις ξεπέρασε τις σαράντα οκτώ ώρες. Είμαστε σε σημείο που εντός είκοσι τεσσάρων ωρών έχουμε αποτελέσματα του μοριακού ελέγχου, τη στιγμή που άλλες χώρες κάνουν εβδομήντα δύο ή και περισσότερες ώρες, προκειμένου να έχουν το αποτέλεσμα”.

Πρόσθεσε μάλιστα πως “το σύστημα λειτούργησε τόσο καλά, ώστε ακόμα και σήμερα, που έχουμε πίεση και έχει αυξηθεί τόσο πολύ ο ημερήσιος αριθμός διεξαγωγής τεστ, εντός είκοσι τεσσάρων ωρών έχουμε αποτελέσματα και πριν τις είκοσι τέσσερις ώρες ήδη ξεκινά και η ιχνηλάτηση των περιστατικών.”

“Τα αντιδραστήρια ήταν ακριβά…”

Αναφορικά με την προμήθεια μοριακού αναλυτή τόνισε “επειδή γνωρίζαμε ότι τα αντιδραστήρια ήταν ακριβά, γι’ αυτό και αποστέλλονταν τα δείγματα σε περιοχές, όπως η Πάτρα με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, τα Γιάννενα ή το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας στην Αθήνα, όπου το κόστος των αντιδραστηρίων ήταν πολύ χαμηλότερο και υπήρχαν εγκαίρως τα αποτελέσματα.”

Μάλιστα πρόσθεσε : “υπάρχουν διαφορετικά μηχανήματα σε κάθε περιοχή και διαφορετικές τιμές στα αντιδραστήρια, τα οποία χρησιμοποιούνται. Γι’ αυτό είναι πολύ δύσκολη και η κεντρική διαχείριση. Εκεί που μπορούμε να έχουμε κεντρική διαχείριση, όπως το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, την έχουμε. Τι είναι καλύτερο; Να ξοδέψουμε χρήματα με ακριβά αντιδραστήρια για να έχουμε σε κάθε σημείο της Ελλάδος και ένα μηχάνημα ή να μεταφέρουμε τα δείγματα αυτά σε συγκεκριμένες περιοχές, κοντά σε δομές υγείας και να έχουμε και φθηνότερες τιμές αντιδραστηρίων, αλλά και εγκαίρως τα αποτελέσματα των εξετάσεων;”