Πανεπιστήμιο Πατρών, ΣΕΒ Δυτικής Ελλάδος και Οργανισμός Λιμένος Πατρών ενώνουν τις δυνάμεις τους για να φέρουν την επένδυση στην περιοχή, δηλαδή στην Πάτρα…
Η πρόσφατα υπογραφείσα «Επιστολή Πρόθεσης Συνεργασίας» της εταιρείας Next e.GO με την EnterpriseGreeceγια την εγκατάσταση βιομηχανίας παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων στη χώρα μας, συνολικού ύψους 100 εκ. ευρώ, αποτελεί μία πρωτοποριακή επένδυση, η οποία θα έχει σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο με τη δημιουργία 1.000 άμεσων θέσεων εργασίας και 5.000 έμμεσων, με την απορρόφηση εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού, την ανάδειξη νέων πράσινων τεχνολογιών, την ίδρυση Κέντρου Τεχνολογίας και την ανάδειξη της τελικώς επιλεγείσας περιοχής σε επενδυτικό προορισμό διεθνούς ενδιαφέροντος.
Η εταιρεία Next e.GO βρίσκεται σε αναζήτηση της περιοχής προκειμένου να υλοποιήσει την επένδυση, η οποία θα πρέπει να διαθέτει λιμάνι, ακαδημαϊκό ίδρυμα και κέντρο έρευνας. Την επένδυση αυτή διεκδικούν φορείς της Δυτικής Ελλάδας, καθώς το Πανεπιστήμιο Πατρών, ο Σ.Ε.Β. Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος, ο Οργανισμός Λιμένος Πατρών και το Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων. Χαρακτηριστικά σε κοινή τους ανακοίνωση αναφέρουν: «Διαθέτουμε όλα τα ανωτέρω (Οργανισμός Λιμένος Πατρών, Πανεπιστήμιο Πατρών και ερευνητικά ινστιτούτα με σημαντική σχετική εξειδίκευση όπως το Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων) και επιπλέον Βιομηχανική Περιοχή η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει μια καλή επιλογή για την εγκατάσταση του εργοστασίου.»
Πάντως αμέσως μετά την παρουσίαση της επένδυσης στον Πρωθυπουργό την προηγούμενη εβδομάδα, κυκλοφόρησαν διάφορες πληροφορίες αναφορικά με το που θα μπορούσε να γίνει αυτή η μεγάλη επένδυση. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκαν η Καβάλα, η περιοχή Κοζάνης – Πτολεμαΐδας, αλλά και το λιμάνι του Πλατυγιαλιού στον Αστακό. Πάντως το Πανεπιστήμιο Πατρών, ο Σ.Ε.Β. Δυτικής Ελλάδος, ο Οργανισμός Λιμένος Πατρών και το Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων φαίνεται να ενδιαφέρονται για να φέρουν την επένδυση αυτή στην Πάτρα και όχι στο Πλατυγιάλι. Το Πλατυγιάλι του Αστακού διαθέτει όλα τα πλεονεκτήματα της Πάτρας και ίσως ακόμη περισσότερα, αν αναλογιστεί κανείς ότι η ΝΑΒΙΠΕ του Λιμανιού είναι ένα «παρθένο» έδαφος για επενδύσεις, σε αντίθεση με την βιομηχανική περιοχή της Πάτρας. Το μόνο ίσως που στερεί από το Πλατυγιάλι να διεκδικήσει επί ίσοις όροις την επένδυση αυτή είναι η προβληματική οδική σύνδεσή του. Δυστυχώς, όμως οι μελέτες της σύνδεσής του Πλατυγιαλίου με την Ιόνια οδό, αν και είναι ώριμες για δημοπράτηση, δεν έχουν βρει ακόμη χρηματοδότηση. Και φυσικά μειονέκτημα του Πλατυγιαλιού είναι και το γεγονός οι φορείς της περιοχής το θέτουν –πάντα συνέβαινε αυτό- σε δεύτερη μοίρα… όπως επίσης και οι ιδιοκτήτριες τράπεζες, που ενώ στην θεωρία θα έπρεπε να είχαν αποεπενδύσει από μη τραπεζικές δραστηριότητες κρατούν το Πλατυγιάλι δέσμιο της αδιαφορίας τους.
Σε κάθε περίπτωση το ποιο λιμάνι θα… πιάσει η επένδυση αυτή, μένει να το δούμε, καθώς προφανώς τον πρώτο λόγο έχει ο ίδιος ο επενδυτής. Αυτό δεν σημαίνει ότι η προσπάθεια των φορέων να φέρουν την επένδυση στη Δυτική Ελλάδα (είτε στην Πάτρα, είτε στο Πλατυγιάλι) δεν πρέπει να γίνει.