Τα πρώτα δείγματα των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας είναι πλέον εμφανή. Καθώς στις κοινωνικές δομές των δήμων, αλλά και των Εκκλησιών προστρέξουν ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι ζητώντας συνδρομή. Τα συνεχόμενα lockdown, το κλείσιμο της αγοράς, η «υπολειτουργία» της το διάστημα του καλοκαιριού με τη μεγάλη απώλεια των τουριστικών εσόδων έχουν συνθέσει ένα ζοφερό οικονομικό περιβάλλον, που επιτείνει η άγνωστη διάρκεια του δεύτερου lockdown αυξάνοντας έτσι την ανησυχία για τις κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από την έναρξη της πανδημίας στο Κοινωνικό Παντοπωλείου του Δήμου Αγρινίου προστέθηκαν περίπου 300 οικογένειες, ενώ ο συνολικός αριθμός των ωφελούμενου αγγίζει πλέον τις 1.200 στην περιοχή του Δήμου Αγρινίου. «Δυστυχώς, είναι αλήθεια πως η εικόνα που υπάρχει είναι ότι έχουμε ένα κοινωνικό πισωγύρισμα, ουσιαστικά από το Μάρτιο και μετά. Από τότε που ξεκίνησε η πανδημία στις κοινωνικές δομές βρέθηκε πολύ περισσότερος κόσμος και ζήτησε τη βοήθεια του δήμου. Δυστυχώς διαπιστώνουμε τη δυσκολία και σε ανθρώπους, που δεν φανταζόμασταν. Ακόμη και εκεί που έβλεπες ανθρώπους, που είχαν επιχειρήσεις μέσα στην πόλη, οι οποίες δεν τα κατάφεραν να επιβιώσουν μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας και βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε μία πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση» είπε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Αγρινίου Κώστας Καλαντζής μιλώντας για το θέμα στο «Δυτικά Fm 92,8» και το Δημήτρη Παπαδάκη.
Ακόμη μεγαλύτερη η «αγκαλιά» του Κοινωνικού Παντοπωλείου
Πριν από την έναρξη της πανδημίας, όπως εξήγησε ο Κ. Καλαντζής, οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Παντοπωλείου αριθμούς λίγο περισσότερες από 900 οικογένειες, σήμερα όμως ο αριθμός των δικαιούχων αγγίζει τις 1.200 οικογένειες. Αριθμός, που αξίζει να σημειωθεί ότι καθώς μιλάμε για οικογένειες αντιστοιχεί σε απόλυτους αριθμούς σε πάνω από 5.000 άτομα.
«Στην επιτροπή που υπάρχει στο κοινωνικό παντοπωλείο και συμμετέχουν όλες οι παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου, πήραμε μία πολύ δυνατή απόφαση να απλώσουμε περισσότερο τη βοήθεια. Αυξήσαμε κατά 300 οικογένειες περίπου τους δικαιούχους στο κοινωνικό παντοπωλείο, αυξάνοντας τα χρήματα, τα εισοδηματικά κριτήρια δηλαδή, με τα οποία θα εντάσσονται στο κοινωνικό παντοπωλείο, γιατί το ανώτερο όριο που είναι οι 6.000 ευρώ για τις μεγάλες και πολύτεκνες οικογένειες το κάναμε + 3.000 ευρώ» εξήγησε ο Κ. Καλαντζής τονίζοντας ότι το δομές σαν το Κοινωνικό Παντοπωλείο δεν «σώζουν» κάποιον, αλλά του παρέχουν μια συνδρομή. Μια συνδρομή που το Κοινωνικό Παντοπωλείο δεν την έχει αρνηθεί σε όσους την έχουν ανάγκη. «Οι δυσκολίες της στιγμής πάντα υπάρχουν. Άνθρωποι, οι οποίοι έρχονται και μας ζητάνε τη βοήθειά μας, χωρίς να είναι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Παντοπωλείο διάφορους λόγους, είτε γιατί τη συγκεκριμένη στιγμή δεν μπορούν να ενταχτούν λόγω του εισοδήματος, είτε γιατί δεν έχουν κάνει χαρτιά σε μας, αλλά έχουν βρεθεί σε μία πολύ κρίσιμη κατάσταση, το κοινωνικό παντοπωλείο παίρνει μία «γερή» πάλι απόφαση και βοηθάει και αυτούς τους ανθρώπους, γιατί αυτή είναι η φιλοσοφία του» υπογράμμισε ο Κ. Καλαντζής.
Αν και η ευχή όλων είναι να μη βιώσουμε ένα κοινωνικό πισωγύρισμα στο βαθμό που να θυμίζει την κοινωνική κατάσταση της χώρας στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας με την είσοδο στα Μνημόνια, η πραγματικότητα μας υποχρεώνει να παραμένουμε προσγειωμένοι στις προσδοκίες μας. «Είχα πει παλιότερα ότι θα ήθελα να είμαι αυτός που θα κλείσει το κοινωνικό παντοπωλείο, φοβάμαι όμως ότι θα φύγω και θα υπάρχει ακόμη κοινωνικό παντοπωλείο. Αυτό νομίζω ότι λέει πολλά. Οι δυσκολίες δεν σταμάτησαν στην Ελλάδα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κ. Καλαντζής.