Ν. Φαρμάκης: «Ανοίξαμε τον δρόμο του μέλλοντος για τη Δυτική Ελλάδα»

Ο απολογισμός του Περιφερειάρχη για το 2020
«Θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι, γι’ αυτό σε κάτι παραπάνω από έναν χρόνο ανοίξαμε τον δρόμο του μέλλοντος για τη Δυτική Ελλάδα» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης, κατά την ομιλία του μέσω τηλεδιάσκεψης στο Περιφερειακό Συμβούλιο, σήμερα Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2021, όπου και πραγματοποίησε τον απολογισμό δράσης της Περιφέρειας για το 2020.

«Η δράση μας για το 2020 ήταν μια σειρά από μεγάλα βήματα που κάνουν την Αχαΐα, την Αιτωλοακαρνανία και την Ηλεία, τόπους βιώσιμους και ελκυστικούς. Καθημερινά προσθέτουμε πινελιές στο πορτρέτο μίας ισχυρής, εξωστρεφούς και ελκυστικής Δυτικής Ελλάδας. Δρούμε με αμεσότητα, αλλά και με ορίζοντα τη Δυτική Ελλάδα του 2030, μία Περιφέρεια πρότυπο και πρωταγωνίστρια στην χώρα» ανέφερε ο κ. Φαρμάκης, που ξεκινώντας την τοποθέτησή του εστίασε στην πανδημία και ιδιαίτερα στη νέα κρίσιμη καμπή που αντιμετωπίζει η περιοχή και ιδιαίτερα, στην παρούσα φάση, η Αχαΐα.
«Θέλω να εκπέμψω προς την κοινωνία που όλοι εκπροσωπούμε και για την οποία όλοι μοιραζόμαστε την ευθύνη, ένα ισχυρό μήνυμα προσοχής και προφύλαξης, αλλά και ένα μήνυμα αισιοδοξίας. Στα δύσκολα ενωνόμαστε και δημιουργούμε μία ανίκητη φάλαγγα. Αυτό θα κάνουμε και τώρα. Χωρίς υγεία δεν υπάρχει κοινωνία, δεν υπάρχει οικονομία, δεν υπάρχει τίποτα. Γι’ αυτό θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε ο ένας δίπλα στον άλλο. Μέχρι να βγούμε στο ξέφωτο. Και να βγούμε όχι απλώς όρθιοι, αλλά πιο δυνατοί από πριν…» τόνισε, προσθέτοντας πως η δουλειά που έγινε τον προηγούμενο χρόνο υπηρέτησε διπλή στόχευση: Αφενός την ανθεκτικότητα απέναντι στην υγειονομική κρίση και από την άλλη, τη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος που θα συμβάλλει σε μια ισχυρή ανάκαμψη, μέσω του εξορθολογισμού έργων και δράσεων, της αλλαγής ταχυτήτων, της εξοικονόμησης πόρων και της κατανομής πόρων με διαφάνεια και δικαιοσύνη προς όλες τις κατευθύνσεις, στο σύνολο των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων και των Δήμων της Δυτικής Ελλάδας. «Δεν παίξαμε μόνο άμυνα, παίξαμε και… επίθεση» σημείωσε, χαρακτηριστικά.

«Προφανώς δεν πετύχαμε ακόμα όσα θέλουμε. Δεν φτάσαμε εκεί που εμείς έχουμε στοχεύσει. Άλλωστε, δεν είμαστε ακόμα ούτε στο μισό του δρόμου της πρώτης μας θητείας. Όμως, μέσα σε κάτι παραπάνω από έναν χρόνο που είμαστε στη διοίκηση της Περιφέρειας κάναμε πολλά. Και σήμερα είμαστε πιο αισιόδοξοι και πιο σίγουροι για το μέλλον. Οι εποχές που αυτός ο τόπος χόρταινε μόνο με λόγια και με άϋλα οράματα, τελείωσαν. Όπως και οι εποχές που η Περιφέρεια έμοιαζε σε πολλούς πολίτες ως ένας γραφειοκρατικός μηχανισμός ή το μακρύ χέρι της εκάστοτε εξουσίας. Η Περιφέρεια είναι ανοικτή σε κάθε πολίτη, σε κάθε φορέα. Οι άνθρωποί της βρίσκονται μέσα στην κοινωνία και υπηρετούν την κοινωνία. Και εμπλέκεται σε όλα τα μεγάλα ή μικρά ζητήματα αυτού του τόπου, πάντα με διάθεση προσφοράς, χωρίς να κρύβεται πίσω από τυπικές αρμοδιότητες. Είτε πρόκειται για την διαχείριση των απορριμμάτων, είτε ακόμα και για τη διόρθωση ενός αυλακιού, εμείς θα είμαστε εκεί, δίπλα στον πολίτη. Και επίσης, σχεδιάζουμε το μέλλον πάνω σε ρεαλιστική βάση, νοικοκυρεύοντας τα πάντα και βάζοντας επιτεύξιμους στόχους, ώστε κάθε χρονιά να είναι καλύτερη από την προηγούμενη. Για αυτό άλλωστε έχουμε ήδη εντάξει μισό δις σε έργα υποδομών, υπερδιπλασιάσαμε πόρους και έργα που αφορούν Δήμους, εκταμιεύσαμε χρήματα περισσότερα από ότι τα δύο προηγούμενα χρόνια μαζί και πολλά άλλα» ανέφερε σε άλλο σημείο ο Περιφερειάρχης, ο οποίος αφού αναφέρθηκε συνοπτικά στα πεπραγμένα της προηγούμενης χρονιάς, ευχαρίστησε το σύνολο των συνεργατών, των περιφερειακών συμβούλων, των εργαζομένων στις υπηρεσίες της Περιφέρειας, των δήμων και των τοπικών κοινωνικών και παραγωγικών φορέων.

«Όλοι μαζί δουλέψαμε. Και μόνο όλοι μαζί μπορούμε να σηκώσουμε ψηλά τον τόπο μας. Δεν είναι σχήμα λόγου, αλλά απόλυτη προσωπική μου πεποίθηση. Στη μέχρι σήμερα πορεία μας στη διοίκηση της Περιφέρειας βρήκαμε μπροστά μας ανθρώπους με πολλές νοοτροπίες και με πολλές πολιτικές και άλλες διαφορές. Όμως, με όλους συναντηθήκαμε, πάντοτε, στο σταυροδρόμι της θέλησης για προκοπή. Και εκεί θα συναντιόμαστε πάντοτε, γιατί η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να υπερβαίνει τις διαφορές. Είμαστε όλοι εντολοδόχοι και υπηρέτες της τοπικής κοινωνίας. Και αυτός είναι ο πιο ισχυρός δεσμός όλων μας» υπογράμμισε.

Στον επίλογό του, ο Περιφερειάρχης επανέλαβε τα πολύ σοβαρά προβλήματα που δημιουργεί η πανδημία. «Το βουνό είναι μπροστά μας. Ακόμα και μετά το τέλος της υγειονομικής καταιγίδας, θα απαιτηθεί τεράστια και ολόψυχη προσπάθεια για να ανατάξουμε την οικονομία μας, ακόμα και για να ξαναδώσουμε στην κοινωνία μας την αυτοπεποίθηση και το χαμόγελο. Όμως, σας υπόσχομαι ότι η Περιφέρεια, όπως έκανε μέχρι τώρα, έτσι και στη συνέχεια, θα προσφέρει τα πάντα στον κοινό αγώνα. Ότι θα είμαστε διαρκώς εκεί που υπάρχει ανάγκη. Και τώρα και μετά. Θα δώσουμε όποια μάχη απαιτηθεί για να δούμε τη Δυτική Ελλάδα, όχι απλώς να επανέρχεται στο σημείο που ήταν ακριβώς πριν την πανδημία, αλλά στην πρώτη γραμμή της νέας εποχής. Μαζί καταφέραμε να κρατήσουμε όρθια την κοινωνία και παράλληλα να ξεκινήσουμε μια νέα πορεία με μεγάλα βήματα προς τα εμπρός. Μαζί θα συνεχίσουμε και μαζί θα τα καταφέρουμε. Ας έχουμε εμπιστοσύνη στους εαυτούς μας. Η Περιφέρεια θα παραμείνει το μεγάλο και ανοικτό σπίτι όλων. Η πρώτη γραμμή άμυνας και η πρώτη γραμμή επίθεσης» κατέληξε.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ
Παρουσιάζοντας συνοπτικά τον απολογισμό του 2020, ο κ. Φαρμάκης, αναφέρθηκε στο σύνολο του έργου της Περιφέρειας κατά την περασμένη χρονιά, εστιάζοντας μεταξύ άλλων στα εξής στοιχεία:

Η ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ: Η Περιφέρεια ξεκίνησε την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος με τίτλο «Η απάντηση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στις προκλήσεις της πανδημίας» ύψους 120.000.000 ευρώ, με δράσεις για την Επιχειρηματικότητα, την Δημόσια Υγεία και την Κοινωνική Συνοχή. Μεταξύ άλλων, διατέθηκαν 21.743.206 ευρώ για προσλήψεις προσωπικού στους φορείς υγείας από το Υπουργείο Υγείας, 3.610.000 ευρώ για εξοπλισμούς ΜΕΘ και νοσοκομείων, ενώ διατέθηκαν ποσά για την ενίσχυση των κοινωνικών δομών των δήμων και των μητροπόλεων, για είδη ατομικής προστασίας και διαγνωστικά τεστ. Επίσης, διευκολύνθηκε η πρόσβαση χιλιάδων πολιτών και άνω των 150 φορέων σε υπηρεσίες κοινωνικής στήριξης και τηλεϊατραικής μέσω της πρωτοβουλίας.

ΕΞΩΣΤΡΕΦΗΣ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αποκτά την ταυτότητα μιας εξωστρεφούς και δυναμικής Περιφέρειας. Η συνεργασία με τα συλλογικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα Υπουργεία, τους Συλλογικούς Φορείς, τα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα, είναι διαρκής. Επίσης, η Δυτική Ελλάδα ήταν η πρώτη Περιφέρεια της χώρας που «υιοθέτησε» την πρωτοβουλία Rebrain Greece, που επεδίωξε την διαπεριφερειακή συνεργασία για την ποδηλατική διαδρομή από τον Μαραθώνα μέχρι την Αρχαία Ολυμπία, που διοργάνωσε τη δεύτερη Πανελλήνια Συνάντηση Περιφερειακών Συμβουλίων Έρευνας και Καινοτομίας και η μόνη επίσης ελληνική Περιφέρεια που διασφάλισε κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την προώθηση και εξαγωγή των κρασιών της σε χώρες της Άπω Ανατολής. Το αμέσως επόμενο διάστημα, εφόσον οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέψουν, επίκεινται σημαντικές συνεργασίες με την Ε.Ε. και κράτη της Ευρώπης σε επίπεδο ανταλλαγής τεχνογνωσίας, πολιτισμού και τουρισμού. Τέλος, τριπλασιάστηκαν οι πόροι τουριστικής προβολής, με στόχο να καταστεί η Δυτική Ελλάδα μια γνωστή και «θελκτική» Περιφέρεια στο εξωτερικό.

ΟΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ: «Κόκκινη γραμμή» για την Περιφέρεια παραμένει η κατασκευή του νέου αυτοκινητόδρομου Πατρών – Πύργου. Παράλληλα, ωστόσο, διεκδικήθηκε και διασφαλίστηκε ποσό 30 εκ. ευρώ για την βελτίωση του υφιστάμενου δρόμου και την αύξηση της οδικής ασφάλειας. Μεγάλη επιτυχία στις διεκδικήσεις της Περιφέρειας για το 2020 ήταν η ένταξη του έργου επέκτασης του αγωγού φυσικού αερίου στο νέο 5ετές σχέδιο της ΔΕΣΦΑ, ενώ έχουν ξεκινήσει οι επαφές με την κατασκευαστική ομάδα του αγωγού EAST-MED προκειμένου η Δυτική Ελλάδα να καταστεί ενεργειακός κόμβος. Επίσης, ισχυρή διεκδίκηση της Περιφέρειας παραμένει η διαμόρφωση ενός «διαγώνιου» οδικού άξονα που θα ξεκινάει από το Πλατυγυάλι και μέσω Αγρινίου θα φτάνει στο Καρπενήσι και τη Λαμία, συνδέοντας τη Δυτική Ελλάδα με την ανατολική χώρα. Πρόκειται για έναν αυτοκινητόδρομο που θα αναδείξει την σημασία της περιοχής ως κεντρικού «σπόνδυλου» στον δυτικό άξονα της Ελλάδας.

ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ: Μεταξύ άλλων, προωθήθηκαν προς υλοποίηση τα εξής:
• Νέα σύγχρονα σχολεία που δρομολογήσαμε, όπως το Μουσικό σχολείο Γυμνασίου – Λυκείου Βαρθολομιού.
• Η διευθέτηση μεταφοράς των μαθητών για τα σχολικά έτη 2020, 2021, 2022 και 2023, προϋπολογισμού 80,8 εκατ. ευρώ
• Προμήθειες ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού στα Νοσοκομεία των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων, με περισσότερα από 6,6 εκατ, ευρώ
• Η αποχέτευση της οδού Κορίνθου στο Αίγιο, η αντικατάσταση του καταθλιπτικού αγωγού της Παλαίρου, η παρέμβαση αντιρρύπανσης και παράκτιας προστασίας από τα απόβλητα των αποστραγγιστικών τάφρων και των χείμαρρων στην Αμαλιάδα.
• Μέσα στο 2020 εκδόθηκαν τρεις προσκλήσεις του ΕΣΠΑ για την ύδρευση και την ενεργειακή αναβάθμιση, με προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 45 εκατ. ευρώ.
• Η χρηματοδότηση ολοκλήρωσης του φράγματος Πείρου – Παραπείρου με προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 16,2 εκατ. ευρώ
• Ο τριπλασιασμός των πόρων για τις στρατηγικές Βιώσιμης Ανάπτυξης – ΒΑΑ σε Πάτρα και Αγρίνιο, καθώς και των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων – ΟΧΕ στην περιοχή Μεσολογγίου – Αιτωλικού και στην περιοχή Κατακόλου – Αρχαίας Ολυμπίας. Το ποσό που διατίθεται ανέρχεται πλέον στα 208.283.020 ευρώ (από 125.853.952,91).
• Η επένδυση σε αθλητικές υποδομές (15 αθλητικές εγκαταστάσεις) που αγγίζει τα 5,5 εκατ. ευρώ.
• Η «τομή» στην διαχείριση των έργων συντήρησης του οδικού δικτύου (εθνικού και επαρχιακού) καθώς και των αντιπλημμυρικών έργων, με σχεδιασμό τριετίας. Τα έργα συντήρησης που εγκρίθηκαν μέσα στο 2020 είναι σχεδόν 19 εκατ. ευρώ για την Π.Ε. Ηλείας, σχεδόν 20 εκατ. ευρώ για την Π.Ε. Αιτ/νίας και σχεδόν 31 εκατ. ευρώ για την Π.Ε. Αχαΐας.
• Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» εντάχθηκαν τα έργα στερέωσης, αποκατάστασης και ανάδειξης των αρχαίων θεάτρων, Πλευρώνας, Οινιάδων και Στράτου, προϋπολογισμού 3,2 εκατ. ευρώ, ενώ υπογράφτηκε η προγραμματική σύμβαση με το Υπουργείο Πολιτισμού και τον Δήμο Πατρέων για την αποκατάσταση του Θεάτρου «Απόλλων», με προϋπολογισμό σχεδόν 13 εκ €.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ: Στον τομέα στήριξης της επιχειρηματικότητας, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας:
• Κατένειμε ποσό ύψους 30 εκατ. ευρώ σε 1017 επιχειρήσεις με μεγάλους αριθμούς εργαζομένων και πολύ ισχυρή μείωση τζίρου, μέσω μη επιστρεπτέων επιχορηγήσεων, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα θα εκδώσει το δεύτερο πρόγραμμα, ύψους 20 εκατ. ευρώ, προσανατολισμένο στις πολύ μικρές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες.
• Σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν δράσεις ύψους 46 εκατ. ευρώ (το 25% του ΠΕΠ) για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και ωρίμασαν προσκλήσεις για την ενίσχυση της μεταποίησης και την μείωση της ενεργειακής εξάρτησης.
• Ενισχύθηκε με πρόσθετη χρηματοδότηση 15 εκατ. ευρή το πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ».
• Παράλληλα, υλοποιείται στο ακέραιο το Τεχνικό Πρόγραμμα της προηγούμενης Περιφερειακής Αρχής, ενώ προκειμένου να μην υπάρξει καμία καθυστέρηση στην νέα προγραμματική περίοδο (2021-2027), ήδη σχεδιάζονται οι δράσεις και οι μηχανισμοί της «επόμενης μέρας», με έμφαση στην μείωση του χρόνου ένταξης και χρηματοδότησης των επενδύσεων, στη διόρθωση διοικητικών στρεβλώσεων και αγκυλώσεων και στην αύξηση της διαφάνειας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΑ: Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το ΕΣΠΑ, αποτελούν τα δύο βασικά χρηματοδοτικά εργαλεία της Περιφέρειας, μέσω των οποίων, τόσο η ίδια η Περιφέρεια, όσο και οι Δήμοι και άλλοι φορείς, μπορούν να υλοποιούν έργα και δράσεις. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το 2020 πέτυχε την καθολική εξυγίανση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και την ιεράρχηση των έργων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη διασφάλιση πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου και τη δημιουργία ενός καθαρού «οδικού χάρτη» με έργα που θα ξεκινούν και θα τελειώνουν στην ώρα τους.
• Ήδη σχεδιάστηκαν και άρχισαν να υλοποιούνται δράσεις ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, όταν το 2019 ήταν 80 εκατ. ευρώ, το 2018 ήταν 70 εκατ. ευρώ και πιο πριν ήταν ακόμα λιγότερα.
• Τακτοποιήθηκαν εκκρεμότητες του παρελθόντος σε 123 έργα μέσω των οποίων εξοικονομήθηκαν 95,3 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα εντάχθηκαν 5 έργα συντήρησης οδικού δικτύου, φωτεινής σηματοδότησης και ηλεκτροφωτισμού και 4 έργα συντήρησης υφιστάμενων αντιπλημμυρικών έργων, συνολικής αξίας 125 εκ ευρώ για την επόμενη τριετία.
• Ωριμάζουν έργα αντιπλημμυρικού χαρακτήρα στα μεγάλα ποτάμια και στους επικίνδυνους χείμαρρους της Δυτικής Ελλάδας με μελέτες ύψους 6,5 εκατ. ευρώ
• Διασφαλίστηκε ποσό ύψους 2 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη των Δήμων, προκειμένου να διευκολυνθούν στην ωρίμανση έργων. Έχουν ήδη προκριθεί 40 έργα που προτείνονται από τους Δήμους της περιοχής, προϋπολογισμού 48 εκατ. ευρώ. Αυτά τα έργα θα συμπληρωθούν από 31 έργα αρμοδιότητας των τεχνικών υπηρεσιών της ΠΔΕ συνολικού προϋπολογισμού περίπου 55 εκατ. ευρώ.
• Σε ότι αφορά την εκτέλεση του ΠΕΠ (ΕΣΠΑ) το οποίο περιλαμβάνει 464 ενταγμένα έργα με δεσμευμένη συνολική δημόσια δαπάνη 564,3 εκατ. ευρώ, επιταχύθηκαν οι διαδικασίες και αυξήθηκαν οι πληρωμές σε ποσοστό άνω του 30% της συμβατικής δημόσιας δαπάνης. Ο στόχος είναι ο διπλασιασμός αυτού του ποσοστού μέχρι το καλοκαίρι και η υπερκάλυψη του συμβατικού ορίου μέχρι το τέλος του 2022.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: Η Δυτική Ελλάδα έχει όλες τις προϋποθέσεις για να μετατραπεί σε «ισχυρό παίκτη» στον συγκεκριμένο τομέα της οικονομίας και να αποτελέσει Περιφέρεια – πρότυπο οικολογικής και τεχνολογικής ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, το 2020:
• Υπήρξαν σοβαρές επενδύσεις στις «Ενεργειακές Κοινότητες» με 3.726 παροχές, 99,5% περιβαλλοντικός όφελος και 86 ωφελούμενους, ενώ αυτή τη στιγμή ωριμάζεται ένα νέο σχέδιο δημιουργίας νέων ενεργειακών κοινοτήτων για την ενεργειακή αυτονόμηση της Περιφέρειας, των Δήμων και των ΤΟΕΒ, που είναι και το μεγαλύτερο στην Ελλάδα
• Ενισχύθηκαν τα έργα ενεργειακής αναβάθμισης, αντικαταστάθηκαν 24.910 συμβατικοί λαμπτήρες με σύγχρονους, με άνω του 1,5 εκατ ευρώ μείωση δαπάνης οδοφωτισμού και 53,4% περιβαλλοντικό όφελος.

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: Η πρωτογενής παραγωγή αποτελεί ισχυρό πλεονέκτημα της Δυτικής Ελλάδας, που για να αξιοποιηθεί απαιτεί βελτίωση των όρων παραγωγής και ενίσχυσή της με καινοτομικές μεθόδους. Στο πλαίσιο αυτό, το 2020:
• Αυξήθηκε κατακόρυφα η απορροφητικότητα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης για τη Γεωργία και την εναρμόνιση με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.
• Στηρίχθηκε η Αγροτική Επιχειρηματικότητα με χρηματοδότηση 10,77 εκατ ευρώ σε επενδύσεις στην μεταποίηση και ανάπτυξη αγροτικών προϊόντων και 1,84 εκατ. ευρώ για την προώθηση οίνων.
• Διασφαλίστηκε η έγκαιρη δακοκτονία με ένα πρόγραμμα τριετίας
• Προωθείται η κατοχύρωση νέων αγροτικών προϊόντων ως ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ και Ορεινών Περιοχών.
• Ωριμάζεται ένα μεγάλο έργο εκσυγχρονισμού των ΓΟΕΒ και των ΤΟΕΒ, ύψους 80 εκατ. ευρώ.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ: Τα έργα πολιτισμού αποτελούν πρωταρχική υποχρέωση μίας Περιφερειακής Αρχής, ειδικά όταν αφορούν μία Περιφέρεια με το ειδικό ιστορικό και πολιτισμικό «βάρος» της Δυτικής Ελλάδας.
• Εκτός της προγραμματικής σύμβασης για το θέατρο «Απόλλων» στην Πάτρα και την ένταξη των έργων αποκατάστασης στα αρχαία θέατρα, προτεραιότητα δόθηκε στην ανάδειξη κτιρίων με πλούσια πολιτιστική ιστορία, όπως το κτίριο «Χρυσόγελου» στο Μεσολόγγι
• Για πρώτη φορά, σχεδιάστηκε πρόγραμμα διοργανώσεων με τίτλο «Πολιτιστικό Καλοκαίρι – Φθινόπωρο 2020» που αφορούσε θεατρικές και μουσικοθεατρικές παραστάσεις, συναυλίες από ορχήστρες και νεανικά σχήματα με προϋπολογισμό 155.000 ευρώ.
• Η Περιφέρεια στάθηκε στο πλευρό εκατοντάδων φορέων και συνδιοργάνωσε εκδηλώσεις, όχι μόνο στα αστικά κέντρα, αλλά και σε πολλές περιοχές εκτός κέντρου. Επίσης, εγκαινίασε ετήσιες συνεργασίες με καταξιωμένους φορείς τέχνης και συστήθηκε Επιτροπή Ποιότητας Πολιτισμού με σκοπό τη δημιουργία πολιτιστικών προϊόντων που θα «ταξιδέψουν» το τοπικό πολιτιστικό δυναμικό έξω από τα σύνορά της Περιφέρειας, όπως η συνεργασία με το Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» που θα αποτελέσει στήριγμα ανάδειξης του Πολιτισμού και της Ιστορίας σε διεθνές επίπεδο.
• Επίσης, δημιουργήθηκε ειδικό ταμείο για τις Μητροπόλεις, ώστε να μπορούν να εντάσσονται και να υλοποιούνται γρήγορα τα έργα αποκατάστασης και ανάδειξης των θρησκευτικών μνημείων.

1821 – 2021: ΤΟΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΤΩΡΑ ΠΡΩΤΟΙ: Ειδική μνεία πρέπει να γίνει για τη φετινή χρονιά ορόσημο και τον εορτασμό για τα 200 χρόνια από την έναρξη του Αγώνα για την ανεξαρτησία της Ελλάδας. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι η μόνη στην Ελλάδα που πέτυχε να εντάξει σχετικό έργο στο ΕΣΠΑ, ενώ διασφάλισε την υλοποίηση άνω των 250 δράσεων σε 3 άξονες:
* Άξονας 1: Έργα εμβληματικού/ στρατηγικού χαρακτήρα όπως ανάδειξη της ιστορίας και πολιτιστικού αποθέματος της Π.Δ.Ε. με χρήση ψηφιακών και διαδραστικών μέσων και έκδοση Λευκώματος και άλλων έργων.
* Άξονας 2: Έργα & δράσεις σε συνεργασία με άλλους φορείς. Ψηφιακές εφαρμογές και πολλές άλλες δράσεις
* Άξονας 3: Λοιπά έργα & δράσεις Πολιτιστικές, αθλητικές και περιβαλλοντικές δράσεις και δραστηριότητες
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που σχεδιάστηκε και εκτελείται μέσω Γνωμοδοτικής Επιτροπής που εξασφαλίζει την εγκυρότητα, την ποιότητα και την αξιοπιστία των δράσεων που ήδη έχουν αρχίσει και πραγματοποιούνται.