Η Ελάχιστη Βάση και το σχέδιο του Πανεπιστημίου “εξαφανίζουν” την Αιτωλοακαρνανία από τον ακαδημαϊκό χάρτη

Πολλές είναι οι συζητήσεις, αλλά και τα σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, αναφορικά με το σχέδιο της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού για την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Ανάπτυξη του Πανεπιστήμιου Πατρών. Ένα σχέδιο που τουλάχιστον στη θεωρία θα επιχειρήσει να λύσει τα προβλήματα που δημιούργησε ο νόμος Γαβρόγλου με τη συγχώνευση του Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και την ίδρυση τμημάτων δεξιά κι αριστερά…

Επισήμως αυτό το προτεινόμενο από το ίδιο το Πανεπιστήμιο σχέδιο αναδιάρθρωσης δεν έχει γίνει γνωστό, αλλά όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι από την Αιτωλοακαρνανία θα “εξαφανιστεί” οτιδήποτε δεν έχει σχέση με την Γεωπονική Σχολή. Τούτο σημαίνει ότι με το ένα ή το άλλο τρόπο τα Τμήματα Μηχανικών Περιβάλλοντος, Ιστορίας – Αρχαιλογίας και Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων, που εδρεύουν στο Αγρίνιο αλλά ανήκουν σε Σχολές που ο “πυρήνας” τους είναι στην Πάτρα, θα φύγουν από το Αγρίνιο…

Το “επιχείρημα” της συνοχής των Σχολών σε χωροταξικό επίπεδο στην εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού, όταν μάλιστα το Πανεπιστήμιο Πατρών προσφέρει στους φοιτητές του διαπανεπιστημιακά μεταπτυχιακά προγράμματα σε συνεργασία με άλλα πανεπιστήμια της χώρας, αλλά και του εξωτερικού, είναι αρκετά έωλο…

Ωστόσο ό,τι και να προτείνει το Πανεπιστήμιο τον τελευταίο λόγο βάσει θεσμικού πλαισίου έχει το Υπουργείο Παιδείας σε ό,τι αφορά συγχωνεύσεις, καταργήσεις κτλ. Βεβαίως η ηγεσία του Υπουργείου έχει πολλές φορές δηλώσει ότι θα κρίνει με ακαδημαϊκά κριτήρια και βάσει των εισηγήσεων της Εθνικής Αρχής για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Αν τελικά πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο, θα μπορούσε φυσικά η Πολιτεία να απεμπολήσει το δικαίωμα να ιδρύει, να συγχωνεύει και να καταργεί Πανεπιστήμια και Τμήματα και να το παραχωρήσει στα Πανεπιστήμια… αλλά δεν το έχει κάνει…

Δύσκολο και το… ευνοϊκό σενάριο της βάσης για τα Τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας

Ανεξάρτητα όμως από το τι θα ζητήσει το Πανεπίστημιο Πατρών και τι θα αποφασίσει η Πολιτεία, υπάρχει πλέον ένα νέο δεδομένο. Το νέο σύστημα για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) στα Πανεπιστήμια της χώρας είναι πλέον νόμος του κράτους. Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής ήδη αποτελεί οιωνεί απειλή για όλα τα Τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας. Και κυρίως για τα Τμήματα της Γεωπονικής που έχουν χαμηλές βάσεις και κατά τα φαινόμενα θα είναι τα μόνα που θα μείνουν στην Αιτωλοακαρνανία, αφού τα υπόλοιπα οδεύουν προς Πάτρα…

Αυτή η βάση θα προκύπτει από το μέσο όρο των επιδόσεων των υποψηφίων σε κάθε επιστημονικό πεδίο. Και τα ΑΕΙ μπορούν να επιλέξουν από +20% (το υψηλό) ως -20% (το χαμηλό) από την παραπάνω βάση. Αν κάνουμε μια αναγωγή με βάση τις επιδόσεις των μαθητών στις περσινές Πανελλήνιες Εξετάσεις, τότε θα δούμε ότι στα τρία πρώτα επιστημονικά πεδία ο μέσος όρος κινούνταν από 11 έως 11,6, ενώ στο τέταρτο επιστημονικό πεδίο ο μέσος όρος κινήθηκε πιο χαμηλά στο 9,8. Βεβαίως αυτή η αναγωγή απλώς μας βοηθά να καταλάβουμε το νέο σύστημα και το τι θα είχε συμβεί πέρσι, αν ίσχυε. Οι επιδόσεις των μαθητών σε επίπεδο μέσου όρου μπορεί από χρονιά σε χρονιά να αλλάξουν, αφού εξαρτώνται και από άλλους παράγοντες π.χ. τα δύσκολα ή εύκολα θέματα ή φέτος οι έκτακτες συνθήκες της πανδημίας και η εκτεταμένη τηλεκπαίδευση.

Αν υποθέσει κανείς ότι τα τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας επιλέγουν το χαμηλότερο συντελεστή, το -20%, τότε με βάση τις περσινές βαθμολογίες θα είχαν ως: 8,9 στο πρώτο επιστημονικό πεδίο, 9,1 στο δεύτερο, 9,3 στο τρίτο και 7,9 στο τέταρτο. Η υψηλότερη βάση στα Τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας ήταν 8.100 στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας του Αγρινίου. Είναι δεδομένο ότι τα τμήματα τα Αιτωλοακαρνανίας με τα περσινά δεδομένα θα υποδέχονταν ελάχιστους φοιτητές και σε βάθος τετραετίας θα κλείσουν… Εμείς απλά θα θυμίσουμε τις περσινές βάσεις τους και τα συμπεράσματα δικά σας…

ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΑΓΡΙΝΙΟ) 4.575
ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΑΓΡΙΝΙΟ) 8.100
ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ (ΑΓΡΙΝΙΟ) 3.475
ΙΣΤΟΡΙΑΣ – ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ (ΑΓΡΙΝΙΟ) 7.800
ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ, ΑΛΙΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ (ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ) 1.025
ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΒΙΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ (ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ) 875
ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ (ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ) 1.700