Τελικά το Αγρίνιο θα μείνει μάλλον με ένα Τμήμα…

Το Μαΐο του 2019, πριν καλά στεγνώσει το μελάνι το νόμου Γαβρόγλου και ενώ λάμβαναν χώρα ακόμη οι πανηγυρισμοί στο Αγρίνιο για τη Γεωπονική Σχολή και το Ιστορικό – Αρχαιολογικό που ιδρύονταν και τα πέντε συνολικά τμήματα που θα αποκτούσαμε (το ένα το “έκοψε” η Κεραμέως πριν καν λειτουργήσει), στο ΑγρίνιοCulture.gr γράφαμε για το πως τα Τμήματα του Αγρινίου θα γίνουν τρία

Τελικά το Αγρίνιο θα μείνει μάλλον με ένα Τμήμα… Γιατί, την… υποσχετική να λειτουργήσει δεύτερο Τμήμα της Γεωπονικής στο Αγρίνιο το 2023 -2024, είναι ασόβαρο να τη συζητάμε στις αρχές του 2021. Πέσαμε λιγάκι έξω είναι αλήθεια ως προς τον αριθμό των Τμημάτων, αλλά ήμασταν στο πνεύμα των αλλαγών που θα γίνουν όταν γράφαμε ότι “Τμήματα όντας στο Αγρίνιο “απομονωμένα” από τα υπόλοιπα ομοειδή Τμήματα των Σχολών τους, θα κριθεί σκόπιμο να βρεθούν στην έδρα των Σχολών τους, δηλαδή στην Πάτρα”. “Μία Σχολή δεν μπορεί να λειτουργεί τμήματα σε διαφορετικές περιφερειακές ενότητες (νομούς) και σε αποστάσεις που είναι απαγορευτικές για οποιασδήποτε μορφής ακαδημαϊκές συνέργειες, διδακτικές ή ερευνητικές” αναφέρεται επακριβώς στην πρόταση του Πανεπιστημίου.

Αυτό ακριβώς (η μεταφορά στην Πάτρα) προτείνεται τώρα για τα Τμήματα “Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων”, “Μηχανικών Περιβάλλοντος” και “Ιστορίας- Αρχαιολογίας”. Με τη διαφορά ότι για τα δύο πρώτα προτείνεται και εναλλακτική, η οποία όμως σε κάθε περίπτωση μειώνει τον αριθμό των Τμημάτων του Αγρινίου. Δηλαδή το ΔΕΑΠΤ προτείνεται να συγχωνευθεί με το Τμήμα «Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων» και το “Μηχανικών Περιβάλλοντος” να αποτελέσει τον πυρήνα του νέου Τμήματος της Γεωπονικής, του “Αειφορικής Γεωργίας”, που προβλέπεται να λειτουργήσει την ακαδημαϊκή χρονιά 2023-2024 (πιάσ’ το αβγό και κούρευ’ το δηλαδή).