Και ας λέει ο Πρύτανης πως οι εισηγήσεις δεν προδικάζουν την απόφαση της Συγκλήτου…
Υπάρχει τώρα πιθανότητα για διαφορετική εισήγηση της Συγκλήτου στο Υπουργείο Παιδείας;
Κατά τη συνάντησή του με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας την περασμένη Τετάρτη ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας επεσήμανε ότι οι εισηγήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για το σχέδιο αναδιάρθρωσης του Πανεπιστημίου δεν προδικάζουν τις θέσεις της Συγκλήτου.
Αυτή η… διευκρίνιση του Πρύτανη ήρθε σε συνέχεια του θορύβου που προκάλεσε το σχέδιο αναδιάρθρωσης στο Αγρίνιο, το Μεσολογγί, τον Πύργο, την Αμαλιάδα και το Αίγιο, σε όλες δηλαδή τις πόλεις όπου εδρεύουν –πλην Πατρών- Τμήματα του Πανεπιστημίου και τα οποία βάσει του προτεινόμενου σχεδίου θα μεταφερθούν στην Πάτρα είτε μέσω συγχωνεύσεων θα μειωθεί ο αριθμός τους παραμένοντας στις πόλεις που εδρεύουν. Αυτό το δεύτερο ενδεχόμενο αφορά κυρίως τα Τμήματα της Γεωπονικής στην Αιτωλοακαρνανία.
Ωστόσο σε χθεσινή ανακοίνωση του Πανεπιστημίου αναφορικά με το ζήτημα αναφέρεται ότι η Επιτροπή που εκπόνησε το εν λόγω σχέδιο συγχωνεύσεων και μεταφορών Τμημάτων «έλαβε εντολή να επεξεργασθεί ένα Στρατηγικό Σχεδιασμό για το Πανεπιστήμιο με βάση συγκεκριμένα χαρακτηριστικά».
Ένα από αυτά αναγράφεται ως εξής : «Μη δυνατότητα λειτουργίας Τμημάτων μιας Σχολής σε διαφορετικές περιφερειακές ενότητες (νομούς) και σε αποστάσεις που είναι απαγορευτικές για οποιασδήποτε μορφής ακαδημαϊκές συνέργειες, διδακτικές ή ερευνητικές. Η Σχολή πρέπει να λειτουργεί με Τμήματα που εξασφαλίζουν τον πυρήνα του προγράμματος σπουδών εκ των ενόντων, δηλαδή με μόνιμα μέλη ΔΕΠ και ΕΔΙΠ. Στόχος για κάθε Τμήμα πενταετούς φοίτησης και με εκτεταμένο εργαστηριακό φόρτο είναι να λειτουργεί με έναν ελάχιστο αριθμό 15 μελών ΔΕΠ και αντίστοιχα εργαστήρια».
Βάσει αυτού του κριτηρίου και της εντολής της Συγκλήτου προς την Επιτροπή, προέκυψαν για παράδειγμα οι προτεινόμενες μεταφορές Τμημάτων του Αγρινίου, όπως το Ιστορικό – Αρχαιολογικό, το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος ή το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων.
Πως λοιπόν οι εισηγήσεις της Επιτροπής δεν προδικάζουν τις αποφάσεις της Συγκλήτου, αφού προέκυψαν μετά από εντολή της Συγκλήτου και με ρητή αναφορά σε συγκεκριμένες προδιαγραφές;
Υπάρχει δηλαδή πιθανότητα η Σύγκλητος να αναιρέσει ουσιαστικά τον εαυτό της και στο τέλος να εισηγηθεί διαφορετικά πράγματα στο Υπουργείο Παιδείας;
Για την ιστορία τα υπόλοιπα κριτήρια – προδιαγραφές του Σχεδίου βάσει των εντολών της Συγκλήτου ήταν τα εξής:
• Βιώσιμο και διεθνώς αναγνωρίσιμο Πανεπιστήμιο Πατρών με ακαδημαϊκές και ερευνητικές σταθερές.
• Δυνατότητα προσφοράς ποιοτικής εκπαίδευσης στους φοιτητές, με την ύπαρξη διδασκόντων και προσωπικού όλων των κατηγοριών, ταυτόχρονα με την ύπαρξη εκπαιδευτικών και ερευνητικών υποδομών, βιβλιοθηκών και την ύπαρξη φοιτητικής μέριμνας σε σίτιση και στέγαση.
• Τα προγράμματα σπουδών πρέπει να ανταποκρίνονται σε γνωστικά αντικείμενα που θεραπεύονται από προπτυχιακά προγράμματα σπουδών και είναι γενικώς αποδεκτά ως τέτοια.
• Να μην υπάρχουν τμήματα με ομοειδή προγράμματα σπουδών.