Πανελλαδική πρωτοτυπία από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και χείρα βοηθείας στους υποστελεχωμένους δήμους
Η εμπειρία των προηγούμενων προγραμματικών περιόδων είχε αρκετά μελανά σημεία, με βασικότερο όλων το γεγονός ότι οι δήμοι αργούσαν να ωριμάσουν τα έργα που πρότειναν για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ή άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία. Αυτό φυσικά είχε και έχει επιπτώσεις στην απορρόφηση των πόρων, που σε πολλές περιπτώσεις θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως αργή.
Ο Νεκτάριος Φαρμάκης που πολιτεύτηκε στη Δυτική Ελλάδα με το σύνθημα «αλλάζουμε ταχύτητα» από την εποχή που ήταν περιφερειακός σύμβουλος της αντιπολίτευσης μιλούσε για την ανάγκη το ΕΣΠΑ και όλα τα προγράμματα να είναι «εμπροσθοβαρή», να υπάρχει δηλαδή η ικανότητα και η ωριμότητα των προτάσεων που θα φέρει αποτελέσματα και απορροφήσεις στην έναρξη και όχι στο τέλος των προγραμματικών περιόδου. Τα επόμενα χρόνια με την προοπτική και των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης που οι διαθέσιμοι πόροι θα είναι ακόμη περισσότεροι, θα υπάρχει ο κίνδυνος να υπάρχουν πολλά χρήματα, αλλά όχι αντίστοιχος αριθμός ώριμων έργων προς ένταξη. Για να αποφευχθεί αυτός ο κίνδυνος η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα διαθέσει δύο εκατ. ευρώ για την υποβοήθηση των τεχνικών της υπηρεσιών μέσω τεχνικού συμβούλου, αλλά και δύο ακόμη εκατ. ευρώ –και αυτό είναι πανελλαδική πρωτοτυπία- για την υποβοήθηση των τεχνικών υπηρεσιών των Δήμων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, προκειμένου και με αυτοί με τη σειρά τους να ωριμάσουν τα έργα που θέλουν να προωθήσουν.
Ως γνωστόν υπάρχουν αρκετοί δήμοι πανελλαδικά και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ακόμη και δήμοι «μεσαίου» μεγέθους που έχουν υποστελεχωμένες τεχνικές υπηρεσίες, αλλά και μικρότεροι – μειονεκτικοί δήμοι, που δεν διαθέτουν καν διαχειριστική επάρκεια στις υπηρεσίες τους για να ωριμάσουν έργα. Υπενθυμίζεται ότι αυτή η κατάσταση που επικρατεί σε αρκετούς δήμους, ανάγκασε τα προηγούμενα χρόνια ορισμένους δημάρχους της περιοχής στις θέσεις των ειδικών συνεργατών που δικαιούνται να προσλάβουν μηχανικούς, προκειμένου να ανταποκριθούν έστω στις στοιχειώδεις ανάγκες.
Έτσι η πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας χαιρετίζεται από τις δημοτικές αρχές της περιοχής ως μια θεσμική καινοτομία, αφού μέχρι τώρα παρά το γεγονός ότι και η ΚΕΔΕ έθετε το θέμα της υποστελέχωσης των τεχνικών υπηρεσιών των δήμων στην παρούσα, αλλά και την προηγούμενη κυβέρνηση, χωρίς μέχρι τώρα θα υπάρξει κάποια πρόταση που επιλύει το ζήτημα.
Ήδη μέσω των επαφών ανάμεσα στην Περιφέρεια και τους Δήμους της Δυτικής Ελλάδας έχει σχεδόν οριστικοποιηθεί η λίστα των μελετών που θα προωθηθούν στον ενιαίο τεχνικό σύμβουλο –μάλιστα υπάρχουν και περιπτώσεις όπου παλαιότερες μελέτες που δεν μεταφράστηκαν σε έργα (ελλείψει πόρων) θα επικαιροποιηθούν- ενώ αξιοσημείωτο είναι όπως λένε άνθρωποι που γνωρίζουν καλά από μελέτες, τους προϋπολογισμούς τους και τη διαδικασία δημοπράτησής τους, εκτός από ταχύτητα από τα δύο εκατομμύρια που θα διαθέσει η Περιφέρεια για τον τεχνικό σύμβουλο των Δήμων θα προκύψει και σημαντική εξοικονόμηση πόρων. Εκτιμάται ότι από το όλο εγχείρημα μπορεί να προκύψουν μελέτες που υπό άλλες συνθήκες ίσως κόστιζαν ακόμη και 20 εκατ. ευρώ!