Η 16η Μαρτίου, ως φαίνεται, θα είναι ημέρα ορόσημο για την επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος στην Αιτωλοακαρνανία. Τη μέρα αυτή, δηλαδή αμέσως μετά το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, θα ξεκινήσει τη λειτουργία της η δεύτερη εμβολιαστική γραμμή στο Νοσοκομείο Αγρινίου, αλλά και μια τρίτη εμβολιαστική γραμμή στο Κέντρο Υγείας Αγρινίου (ιατρεία πρώην ΙΚΑ) για το εμβόλιο των Pfizer/BioNtech.
Ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί εάν αυτή η δεύτερη γραμμή στο Νοσοκομείο Αγρινίου θα αφορά το εμβόλιο των Pfizer/BioNtech ή της AstraZeneca, αλλά είναι πολύ πιθανό από τη στιγμή που η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών – ακολουθώντας το παράδειγμα και άλλων ευρωπαϊκών χωρών- ανάψει το «πράσινο φως» για τη χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου σε άτομα άνω των 65 ετών, τότε πιθανότατα αυτή η δεύτερη εμβολιαστική γραμμή στο Νοσοκομείο Αγρινίου θα χορηγεί το εμβόλιο της άγγλο-σουηδικής εταιρείας. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα δοθεί λύση στο πρόβλημα που έχει ανακύψει τις προηγούμενες εβδομάδες, καθώς οι κάτοικοι του Αγρινίου από την ηλικιακή ομάδα 60-64 ετών καλούνται να εμβολιαστούν στα Κέντρα Υγείας Θέρμου ή Αιτωλικού.
Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία στην Αιτωλοακαρνανία μέχρι στιγμής έχουν γίνει περίπου 13.000 εμβολιασμοί, ωστόσο μέχρι στιγμής μόνο περί τα 3.800 άτομα έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου. Μάλιστα αναλογικά με τον πληθυσμό, είναι γνωστό, ότι η Αιτωλοακαρνανία υστερεί σε ποσοστό εμβολιασμών σε σχέση με άλλους επαρχιακούς νομούς της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε περιοχές, όπως η Μεσσηνία και η Πέλλα -περιοχές αρκετά μικρότερες πληθυσμιακά από την Αιτωλοακαρνανία- έχουν προχωρήσει με καλύτερους ρυθμούς και μετρούν περίπου 5.000 άτομα που έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου.
Ως μία από τις αιτίες των πιο αργών ρυθμών του εμβολιαστικού προγράμματος στην Αιτωλοακαρνανία φαίνεται να είναι η ιδιαιτερότητα του μεγαλύτερου νόμου σε έκταση της χώρας, με μεγάλες αποστάσεις και επίπονες μετακινήσεις για τους εμβολιασμούς, είτε αυτές αφορούν τους κατοίκους της υπαίθρου, που πρέπει να μετακινηθούν προς τα αστικά κέντρα του Αγρινίου και του Μεσολογγίου, είτε αφορούν τους κατοίκους των πόλεων που πρέπει να μετακινηθούν στα περιφερειακά Κέντρα Υγείας για να λάβουν το εμβόλιο της AstraZeneca και φαίνεται να αποτελούν αντικίνητρο ή τέλος πάντων μια μορφή εμποδίου και ταλαιπωρίας για τους Αιτωλοακαρνάνες.
Η ύπαρξη μίας δεύτερης εμβολιαστικής γραμμής στο Νοσοκομείο σε συνδυασμό με το γεγονός ότι την ίδια ημέρα στις 16 Μαρτίου θα ξεκινήσει και η τρίτη εμβολιαστική γραμμή να λειτουργεί στο Κέντρο Υγείας Αγρινίου, που θα χορηγεί το εμβόλιο των Pfizer/BioNtech εκτιμάται ότι θα επιταχύνει πάρα πολύ το εμβολιαστικό πρόγραμμα από τη στιγμή που μέχρι τα τέλη του μήνα και ακόμη περισσότερο τον Απρίλιο στη χώρα θα καταφθάσουν ακόμη μεγαλύτερες παρτίδες εμβολίων.