Ο Ορειβατικός Σύλλογος Μεσολογγίου, καταγγέλλει τις ενέργειες για εγκατάσταση αιολικού πάρκου στην Βαράσοβα.
Η Βαράσοβα βρίσκεται σε ζώνη περιοχής Natura που απαγορεύεται οποιαδήποτε δραστηριότητα. Με τον τελευταίο αντί-περιβαλλοντικό νόμο σχεδιάζεται η εγκατάσταση 5.514 ανεμογεννητριών σε περιοχές Νatura, καταλαβαίνετε λοιπόν τι πρόκειται να συμβεί στην περιοχή μας.
Το έγκλημα άρχισε με την καταστροφή της Κλόκοβας, συνεχίζεται με την Βαράσοβα και σειρά έχει η περιοχή του Αρακύνθου, από τον Άγιο Συμεών έως την κοινότητα Μουσούρων. Εάν το επιτρέψουμε υπογράφουμε την υποβάθμιση ενός από τους μεγαλύτερους υδροβιότοπους της Ευρώπης, καταστρέφουμε τον στρατηγικό σχεδιασμό του δήμου μας, για ήπια οικοτουριστική ανάπτυξη και καταδικάζουμε την περιοχή μας σε μόνιμη απαξίωση.Ως Ορειβατικός Σύλλογος είμαστε υπέρ των μορφών ΑΠΕ οι οποίες δεν αφήνουν περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Σύμφωνα όμως με στοιχεία της οργάνωσης Green Planet «η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από τη λειτουργία ανεμογεννητριών είναι απίστευτα ασήμαντη, ενώ η καταστροφή στο φυσικό περιβάλλον είναι πρωτοφανής και ανεπανόρθωτη».
Μερικές από τις επιπτώσεις είναι σύμφωνα με τους επιστήμονες οι εξής:
Η χλωρίδα, η πανίδα, η βιοποικιλότητα της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού, οι ανεξερεύνητες αρχαιολογικές θέσεις, τα παραδοσιακά μονοπάτια, θα χαθούν κάτω από το βάρος των βίαιων επεμβάσεων.
Οι εκατοντάδες ανεμογεννήτριες, οι υποσταθμοί, οι γραμμές μεταφοράς, θα εξαφανίσουν το κάλλος των φυσικών τοπίων που θα μετατραπούν, σε βιομηχανικές ζώνες παραγωγής αιολικής ενέργειας.
Το μεγαλύτερο αιολικό «πάρκο» στην Ευρώπη έχει τρεις μόνιμους υπαλλήλους. Επομένως το πρόσχημα για την καταπολέμηση της ανεργίας είναι ψευδές.
Καταστρέφεται το δάσος από διαμορφώσεις και διανοίξεις δρόμων και από την ανεξέλεγκτη ρίψη των μπαζών επιτείνοντας την καταστροφή.
Αυτοί που επιζητούν την ηρεμία της φύσης και της υπαίθρου, παύουν να επισκέπτονται περιοχές με ανεμογεννήτριες εξαιτίας της οπτικής και ηχητικής ρύπανσης. Αυτό το διαπιστώνει όποιος προσπαθήσει να ζήσει έστω και μια μέρα σε περιοχή δίπλα σε ανεμογεννήτριες.
Οπτικά μια ανεμογεννήτρια διακρίνεται από απόσταση 40 χιλιομέτρων μιας και το ύψος της ξεκινά από 65 μέτρα και μπορεί να φτάσει έως και τα 105 μέτρα. Το συνολικό βάρος της κάθε ανεμογεννήτριας είναι ανάλογο με το μέγεθός της και ξεκινάει από 223 τόνους, 264 τόνους, 313 τόνους και φτάνει στους 383 τόνους. Κάθε ανεμογεννήτρια χρειάζεται 100 τ.μ. τσιμέντο και σε βάθος τουλάχιστον 3 μέτρων και για κάθε πυλώνα χρειάζεται να πέσουν 500 περίπου κυβικά μέτρα μπετόν.
Ακόμα και αν τοποθετηθούν 25.000 ανεμογεννήτριες οι ρύποι σε διοξείδιο του άνθρακα και διοξείδιο του θείου θα παραμείνουν κατά 99,93%.
Η τιμή του ρεύματος που παράγεται από την αιολική ενέργεια, και που φτάνει στο τελικό αποδέκτη, δηλαδή τον καταναλωτή, όχι μόνο δεν είναι μειωμένη, αλλά αυξάνεται από 130% έως 400%, σε σχέση με τις τιμές της συμβατικής ενέργειας.
Το ζωικό βασίλειο θα υποφέρει. Οι ανεμογεννήτριες μόνο στην περιοχή της Καλιφόρνιας σκοτώνουν κατά μέσο όρο 200-300 γεράκια, και 40-60 χρυσαετούς ετησίως, ενώ έχει εκτιμηθεί ότι 7.000 αποδημητικά πουλιά το χρόνο σκοτώνονται από αιολικούς στροβιλοκινητήρες στη νότια Καλιφόρνια. Ενώ στην Ευρώπη έχει ήδη αρχίσει το ξήλωμα των ανεμογεννητριών, οι μεγάλες Ευρωπαϊκές βιομηχανίες παραγωγής τους, προσπαθούν με κίνητρο τις επιδοτήσεις, να μας φορτώσουν αυτά που δεν θέλουν οι Γερμανοί και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι, καταστρέφοντας το περιβάλλον μας.
Αν επιτρέψουμε τις εγκαταστάσεις των ανεμογεννητριών, θα πρέπει να ξεχάσουμε, τα όρνια του Αρακύνθου, τους Ερωδιούς, τα Φλαμίνγκος, τους Κορμοράνους τους Τσικνιάδες και τα υπόλοιπα αποδημητικά πουλιά της λιμνοθάλασσας.
Στις ΗΠΑ, μετά από 25 χρόνια και αφού οι ανεμογεννήτριες ολοκλήρωσαν τον κύκλο της ζωής τους, οι κατά τόπους αρχές ψάχνουν να δουν τι θα κάνουν τα μεταλλικά κουφάρια που σκουριάζουν στις βουνοκορφές τους, καθώς η αποκαθήλωσή τους είναι εξαιρετικά δαπανηρή και κανείς δεν θέλει να αναλάβει αυτό το κόστος.
Ειδικά η Βαράσοβα θεωρείται το «Άγιο Όρος» της Αιτωλίας, διότι εκεί ασκήτευαν την εποχή του Βυζαντίου πλήθος μοναχών. Μεγάλος είναι επίσης ο αριθμός των εκκλησιών, ερειπωμένων μονών και ασκητηρίων που βρίσκονται τόσο στις πλαγιές όσο και στην κορυφή. Στις μέρες μας συνεχίζονται οι ανασκαφές, κυρίως από τον Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, και επίσης οι πιστοί τελούν εκεί τη Θεία λειτουργία.
Η Βαράσοβα και η Κάλυμνος θεωρούνται τα δύο καλύτερα αναρριχητικά πεδία στην Ελλάδα, με την καλύτερη ποιότητα ασβεστόλιθου, σύμφωνα με τις εκθέσεις ειδικών.
Λόγω του ότι το βουνό ανεβαίνει κάθετα από το επίπεδο της θάλασσας μέχρι περίπου τα 900 μέτρα, αποτελεί πόλο έλξης για τους πιστούς και λάτρες της αναρρίχησης.
Μάλιστα μέσω προγράμματος LEADER, δημιουργούνται εγκαταστάσεις και διαμορφώνεται το πεδίο της αναρρίχησης, με όλες τις νόμιμες άδειες και εγκρίσεις καθώς και τα αθλητικά πρωτόκολλα για το άθλημα της αναρρίχησης.
Είναι χώρος πεζοπορικών διαδρομών που πολλοί φυσιολάτρες και ορειβατικοί σύλλογοι επισκέπτονται, και παράλληλα αναβαθμίζονται τα μονοπάτια με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα LEADER και όλες τις νόμιμες άδεις των αρμοδίων υπηρεσιών.
Προστατεύεται πολλαπλώς από διάφορες συνθήκες καθώς επίσης γειτνιάζει με τις εκβολές του Ευήνου ποταμού και περαιτέρω με την λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου.
Ως εκ τούτου, συντασσόμαστε με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Ναυπακτίας, που αντιτίθεται στην δημιουργία του Αιολικού πάρκου στην Βαράσοβα και καλούμε και το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου να πάρει παρόμοια καταδικαστική απόφαση, ώστε να αποφευχθεί η καταστροφή.
Μένουμε πιστοί στο ορειβατικό δόγμα : «Στο βουνό το μόνο πράγμα που αφήνουμε είναι τα ίχνη από τα άρβυλά μας και το μόνο πράγμα που παίρνουμε μαζί μας είναι οι φωτογραφίες μας»
Το Διοικητικό Συμβούλιο