Πράγματι η αντίδραση του Δήμου Ναυπακτίας, αμέσως μόλις έγινε γνωστή η βεβαίωση παραγωγού που έδωσε η ΡΑΕ στον ενδιαφερόμενο επενδυτή για την εγκατάσταση αιολικού πάρκου στη Βαράσοβα, ήταν ακαριαία. Το Δημοτικό Συμβούλιο άμεσα πήρε ομόφωνη απόφαση, ο Δήμαρχος Βασίλης Γκίζας άρχισε επαφές με φορείς της περιοχής, έτσι ώστε να υπάρξει ένα ενιαίο μέτωπο.
Όμως δεν χρειάστηκε να υπάρξουν περαιτέρω αντιδράσεις, καθώς ο επενδυτής έκανε πολύ γρήγορα πίσω…
Οπωσδήποτε έπαιξε ρόλο η αντίδραση του Δήμου Ναυπακτίας, αλλά κακά τα ψέματα στην συγκεκριμένη περίπτωση φάνηκε ξεκάθαρα ότι και η ενδιαφερόμενη εταιρεία είχε τα αντανακλαστικά να καταλάβει ότι δύσκολα αυτή η επένδυση θα έπαιρνε σάρκα και οστά. Όχι μόνο για τις τοπικές αντιδράσεις, όσο για την ουσία των επιχειρημάτων της αντίδρασης της τοπικής κοινωνίας. Με την περιοχή χαρακτηρισμένη Natura, να γειτνιάζει με κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο, με έργο του Δήμου Ναυπακτίας για ορεινά μονοπάτια στη Βαράσοβα να είναι έτοιμο να ξεκινήσει προσεχώς, η εν λόγω επένδυση είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα έπαιρνε ποτέ άδεια εγκατάστασης (σ.σ. η βεβαίωση παραγωγού της ΡΑΕ είναι κάτι εντελώς διαφορετικό και δεν αρκεί για να προχωρήσει μια επένδυση).
Σε αντίστοιχες περιπτώσεις έχουμε δει πολλές φορές τους ενδιαφερόμενους επενδυτές να μην κάμπτονται από τις όποιες (δίκαιες ή άδικες) αντιδράσεις να επιμένουν μέχρι τέλος στα επενδυτικά σχέδιά τους, να προσφεύγουν σε δικαστήρια και αρμόδιες επιτροπές. Στην περίπτωση της Βαράσοβας αυτό δεν συνέβη και είναι αν μη τι άλλο άξιο παρατήρησης.
Από την άλλη το βέβαιο είναι ότι το χωροταξικό πρέπει να εκσυγχρονιστεί να λάβει υπ’όψιν όλες τις παραμέτρους (κοινωνικές, περιβαλλοντικές, οικονομικές) για να μην βρίσκονται ούτε οι τοπικές κοινωνίες προ εκπλήξεων και για να ξέρουν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές που και τι επιτρέπεται.