Απόφαση – πιλότος για τα μέτρα του κορονοϊού από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αγρινίου
Ως ανεπανόρθωτη οικονομική βλάβη έκρινε το Δικαστήριο το πρόστιμο
Μια αξιοπρόσεκτη απόφαση σε πανελλαδικό επίπεδο εκδόθηκε αυτές τις μέρες από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αγρινίου. Ο λόγος για την προσωρινή διαταγή, με την οποία αναστέλλεται το πρόστιμο των 3.000 ευρώ για την παραβίαση των μέτρων κατά της πανδημίας, που είχε επιβληθεί σε καφετέρια στο Αγρίνιο.
Πρόκειται για ένα πρόστιμο που επιβλήθηκε πρόσφατα σε καφετέρια στον Άγιο Κωνσταντίνο Αγρινίου, όπου σύμφωνα με την Αστυνομία τέσσερις πελάτες του καταστήματος παρέμεναν στο εσωτερικό του, αφότου είχαν σερβιριστεί.
Στο πως προέκυψε η απόφαση αυτή, αναφέρθηκε μιλώντας στo ΑγρίνιοCulture.gr για το θέμα, ο πληρεξούσιος δικηγόρος της ιδιοκτήτριας του καταστήματος, Χρήστος Τσιμπούκης, που προσέφυγε στο Διοικητικό Πρωτοδικείο. «Εξεδόθη πράγματι από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αγρινίου προσωρινή διαταγή με την οποία αναστέλλεται προσωρινώς η εκτέλεση του επιβληθέντος υπό του αρμοδίου αστυνομικού οργάνου του Α.Τ. Αγρινίου, διοικητικού προστίμου ύψους 3.000 ευρώ για παράβαση τις ισχύουσας ΚΥΑ περί προστασίας από την διασπορά της πανδημίας covid-19» ανέφερε ο Χρ. Τσιμπούκης και πρόσθεσε : «Μετά την απόρριψη των σχετικών εγγράφων αντιρρήσεων της εντολέως μου ενώπιον του αρμοδίου, ιεραρχικά προϊστάμενου του εκδώσαντος την επίδικη δυσμενή ατομική διοικητική πράξη, διοικητικού οργάνου, προσφύγαμε κατ’ αυτής, ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αγρινίου, διά της ασκήσεως προσφυγής και αιτήσεως αναστολής, στην οποία σωρεύσαμε και σχετικό αίτημα περί εκδόσεως προσωρινής διαταγής αναστολής της εκτελέσεως του εν λόγω διοικητικού προστίμου, το οποίο κι έγινε δεκτό αναγνωρίζοντας προφανώς την επικείμενη ανεπανόρθωτη υλική και ηθική ζημία, την οποία θα υποστεί η εντολέας μου στην περίπτωση ευδοκίμησης της προαναφερθείσας προσφυγής».
Όπως πληροφορείται το ΑγρίνιοCulture.gr πρόκειται για μια από τις ελάχιστες –μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού- αποφάσεις που έχουν εκδοθεί από ελληνικό δικαστήριο και αφορά τα πρόστιμα που επιβάλλονται από τις Αρχές για την παραβίαση των διατάξεων της ΚΥΑ για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού. Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι η απόφαση αυτή δεν αφορά την ουσία της υπόθεσης, το αν παραβιάστηκαν ή όχι τα μέτρα κατά της πανδημίας ή το αν το πρόστιμο επιβλήθηκε με την απαιτούμενη αιτιολόγηση, αλλά ουσιαστικά το γεγονός ότι το Δικαστήριο αναγνώρισε ότι η βεβαίωση του προστίμου στο Δημόσιο Ταμείο δύναται να αποτελέσει ανεπανόρθωτη ζημία για την ιδιοκτήτρια της επιχείρησης και γι’ αυτό το Δικαστήριο προχωρά στην προσωρινή αναστολή του. Τούτο σημαίνει ότι σε επίπεδο νομολογίας ενδεχομένως αρχίζει να παρατηρείται μια «στροφή» της Δικαιοσύνης, αναγνωρίζοντας την επιδείνωση της οικονομικής θέσης του κλάδου της εστίασης, που βιώνει το πολύμηνο lockdown σε μεγαλύτερη ένταση από άλλους κλάδους της οικονομίας.
Εν ολίγοις, το πρόστιμο των 3.000 ευρώ κρίνεται υψηλό, από τη στιγμή που ο κλάδος εντάσσεται στους πληττόμενους κλάδους με βάση τα μέτρα στήριξης της Πολιτείας για τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Είναι αυτονόητο φυσικά ότι σε μια τέτοια περίπτωση ο κάθε προσφεύγων μπορεί να επικαλεστεί καιάλλους οικονομικούς ή και προσωπικούς/κοινωνικούς λόγους για να ζητήσει την αναστολή ενός προστίμου και προφανώς αυτοί κρίνονται κατά περίπτωση από το Δικαστήριο. Ωστόσο επί του προκειμένου αποφάσεις σαν και αυτή μπορούν να αποτελέσουν ένα «προηγούμενο»για παρόμοιες περιπτώσεις.
Όλα αυτά βέβαια σε ό,τι αφορά αμιγώς το διοικητικό πρόστιμο, γιατί επ’ ουδενί αυτή η «στροφή» των Δικαστηρίων που διαφαίνεται σε σχέση με το οικονομικό σκέλος της υπόθεσης δεν σημαίνειότι τα μέτρα κατά της πανδημίας μπορούν να παραβιάζονται.