Φ. Ζαΐμης: «Η ποιότητα και η διαχείριση του νερού είναι ένα θέμα ζωτικής σημασίας»

Διεθνής συνάντηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ), τη Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού. Η διοργάνωση έγινε από το εργαστήριο τεχνολογιών αειφορικής διαχείρισης αποβλήτων με αντικείμενο το νερό, τα απόβλητα και το περιβάλλον. Τη συνάντηση χαιρέτησαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας, ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Φωκίωνας Ζαΐμης καθώς και ο Πρόεδρος του ΕΑΠ καθηγητής Οδυσσέας Ζώρας.

Ο κ. Ζαΐμης τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Η ποιότητα και η διαχείριση του νερού είναι ένα θέμα λοιπόν ζωτικής σημασίας που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα αλλά σωστά μέσα από «έξυπνους» τρόπους. Δυστυχώς έχουν καταγραφεί τεράστιες ανισότητες στην πρόσβαση, τη διαθεσιμότητα και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών νερού. Ωστόσο, η σημαντικότητα αυτού του πολύτιμου αγαθού για όλους μας είναι αδιαμφισβήτητη. Εκτιμώ ότι μέσα από μια ορθή διαχείριση και επαναχρησιμοποίηση των υδατικών πόρων, την απορρύπανση, τη μείωση της σπατάλης του αρδευτικού νερού, καθώς και την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων μπορούμε να φέρουμε αποτελέσματα. Βέβαια πέραν της κρατικής ευθύνης, ο ρόλος του καθενός είναι εξίσου σημαντικός. Μπορούμε όλοι να βοηθήσουμε αποφεύγοντας την άσκοπη σπατάλη στην καθημερινή μας ζωή και προστατεύοντας λίμνες, ποτάμια και θάλασσες από κάθε ρυπογόνο αντικείμενο ή υγρό».
Ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου καθηγητής Ιωάννης Καλαβρουζιώτης αναφέρθηκε στην σημασία της συνεργασίας που θα πρέπει να επιδεικνύουν οι διεθνείς οργανώσεις του νερού, ώστε να απαντώνται τα σημαντικά προβλήματα που έχουν τα προβλήματα του νερού και των αποβλήτων.

Στο συνέδριο έγιναν εισηγήσεις που με αναφορές στις αρχαίες τεχνολογίες του νερού και της διαχείρισης των αποβλήτων, αλλά και αναφορά πάνω σε νέες τεχνολογίες επεξεργασίας και διαχείρισης των αποβλήτων από καθηγητές του Ισραήλ, της Ιορδανίας, του Μαρόκου, της Κίνας.

Στο πλαίσιο των εργασιών έγινε παρουσίαση του ρωμαϊκού υδραγωγείου της Πάτρας από την αρχαιολόγο Δρ. Ανίτα Κουμούση, παρουσίαση των υδραγωγείων του Αγίου Όρους από τον Φραγκίσκο Μαρτίνο, αλλά και ανάλυση του υδρευτικού συστήματος της αρχαίας Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου από την κα Σπανούδη. Παρουσιάστηκαν ακόμη τα μουσεία νερού της Τράπεζας Πειραιώς στην Δημητσάνα και της ΕΥΑΘ στη Θεσσαλονίκης, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις σημαντικότερες διεθνείς οργανώσεις του νερού, με στόχο να επιδιωχθεί η συνεργασία των μελών τους σε ακαδημαϊκό και ερευνητικό επίπεδο.