Ο κύβος ερρίφθη για τις προσεχείς Πανελλαδικές Εξετάσεις. Τα ελληνικά πανεπιστήμια όρισαν τους συντελεστές βάσει των οποίων θα προκύψει η ελάχιστη βάση εισαγωγής (ΕΒΕ) των υποψηφίων σε κάθε τμήμα από τα περίπου 459 των ΑΕΙ και των παραγωγικών σχολών. Οποιος υποψήφιος καταφέρει να την περάσει, θα πάρει το εισιτήριο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Πρόκειται για σύστημα που θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά από τις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις, με πρώτο στόχο την άνοδο του ακαδημαϊκού επιπέδου των φοιτητών. Πλέον υποψήφιοι με βαθμολογίες 3, 4, 5 δεν θα εισάγονται, όπως συνέβη τα προηγούμενα χρόνια, έχοντας μάλιστα καταγραφεί και ακραίες περιπτώσεις εισαγωγής με… μονάδα.
Τους συντελεστές που επέλεξαν τμήματα των ΑΕΙ παρουσίασε σήμερα η “Kαθημερινή”. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Πανεπιστήμιο Πατρών επέλεξε σχεδόν για όλα τα Τμήματα που εδρεύουν στην Αιτωλοακαρνανία το χαμηλό συντελεστή του 0,80. Πράγμα βεβαίως αναμενόμενο με δεδομένο τις περσινές πολύ χαμηλές βάσεις όλων των Τμημάτων. Μοναδική εξαίρεση το Τμήμα Βιοσυστημάτων και Γεωργικής Μηχανικής της Γεωπονικής Σχολής που εδρεύει στο Μεσολόγγι, που θα έχει συντελεστή τη μονάδα. Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο Τμήμα πέρυσι είχε την δεύτερη χαμηλότερη βάση πανελλαδικά (μόλις 800 μόρια περίπου). Βεβαίως η καθιέρωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής συμπίπτει με την αναδιάρθρωση του Πανεπιστημίου Πατρών και τις προτεινόμενες συγχωνεύσεις. Πολύ γρήγορα το Υπουργείο Παιδείας θα κληθεί να πάρει αποφάσεις και να αποσαφηνιστεί αν οι συγχωνεύσεις και οι μεταφορές Τμημάτων θα περιληφθούν στο φετινό μηχανογραφικό ή αν θα μετατεθούν για τη μεθεπομένη ακαδημαϊκή χρονιά, ενδεχόμενο βέβαια που φαίνεται να συγκεντρώνει λιγότερες πιθανότητες.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΕΔΙΚΗΣ ΒΑΣΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΣ 2021-2022
ΙΣΤΟΡΙΑΣ-ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ 0,80
ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ 0,82
ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΒΙΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ 1,00
ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ 0,80
ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ, ΑΛΙΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ 0,80
ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ 0,80
ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ 0,80
ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 0,82
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΒΕ θα προκύπτει κάθε χρόνο από τον μέσο όρο των επιδόσεων των υποψηφίων κάθε επιστημονικού πεδίου –συνολικά 4– πολλαπλασιαζόμενο με συντελεστή τον οποίο θα αποφασίζει κάθε τμήμα ΑΕΙ, που είναι ενταγμένο στο πεδίο. Ενδεικτικά, πέρυσι ο μέσος όρος των επιδόσεων των υποψηφίων στο 1ο επιστημονικό πεδίο (ανθρωπιστικές σπουδές) ήταν 11,1, στο 2ο επ. πεδίο (θετικές – τεχνολογικές επιστήμες) 11,44, στο 3ο (υγείας) 11,56 και στο 4ο επ. πεδίο (οικονομίας – πληροφορικής) 9,81. Το υπουργείο όρισε ότι το εύρος των συντελεστών είναι από 0,8 έως 1,2. Από τις αποφάσεις των ΑΕΙ προκύπτει ότι τα περισσότερα τμήματα των κεντρικών ΑΕΙ επέλεξαν συντελεστές πάνω από 1. Αντίθετα, τα τμήματα των περιφερειακών ΑΕΙ έχουν προτιμήσει να κινηθούν πέριξ του 0,8. Δηλαδή, να οδηγήσουν τη βάση εισαγωγής τους κάτω από τον μέσο όρο των επιδόσεων των υποψηφίων τους.