Με αφορμή το άρθρο του Απ. Λακασά στην «Καθημερινή», όπου προαναγγέλλεται η μείωση των τμημάτων ΑΕΙ του Αγρινίου
Κάθως πλησιάζει ο χρόνος των πολιτικών αποφάσεων του Υπουργείου Παιδείας αναφορικά με την αναδιάρθρωση του Πανεπιστημίου Πατρών και την ανακοίνωση των μηχανογραφικών οι φοιτητές του Τμήματος ΔΠΠΝΤ, που ζητούν την επανίδρυσή του, βλέπουν στην “Καθημερινή” την προαναγγελία της σύμφωνης γνώμης του Υπουργείου στο προτεινόμενο σχέδιο της Συγκλήτου και ζητούν την παρέμβαση των πολιτικών εκπροσώπων της περιοχής.
Αναλυτικά η παρέμβαση των φοιτητών του ΔΠΠΝΤ:
Βρισκόμαστε χρονικά λίγο πριν την ανακοίνωση των μηχανογραφικών από το Υπουργείο Παιδείας αναμένοντας να αποκαλυφθεί ο ακαδημαϊκός χάρτης των ΑΕΙ για το έτος 2021-2022 και διαβάζουμε στην φίλα προσκείμενη προς την κυβέρνηση, εφημερίδα «Καθημερινή», άρθρο του κυρίου Απόστολου Λακασά με τίτλο «Πρώτο βήμα για κλείσιμο των τμημάτων ΑΕΙ από φέτος» και ξεκάθαρη αναφορά στο παράδειγμα του Πανεπιστημίου Πατρών με την περίπτωση του Αγρινίου που «χάνει» πανεπιστημιακά τμήματα.
Ο κ. Λακασάς έχει απασχολήσει και στο παρελθόν το Αγρίνιο με κείμενά του για τα πανεπιστημιακά τμήματα της πόλης και όπως φάνηκε, έχοντας ως στόχο να μεταφέρει ένα κλίμα παραγόντων της Παιδείας για επικοινωνιακούς σκοπούς, έτσι ώστε να λειάνει το έδαφος για παρεμβάσεις, χωρίς ωστόσο να αντιλαμβάνεται, δυστυχώς, τα αναπτυξιακά κριτήρια των όποιων παρεμβάσεών του.
Πιο συγκεκριμένα το άρθρο ξεκινάει ως εξής:
«Ο δρόμος για τη μείωση του αριθμού των τμημάτων ΑΕΙ από φέτος άνοιξε, μετά την πρόταση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών για αναδιάρθρωση τμημάτων του, με βάση το στρατηγικό πλάνο που κατέθεσε στο υπουργείο Παιδείας.»
δηλώνοντας στη συνέχεια ότι η τελική απόφαση είναι πολιτική και ότι αναμένονται μαζικότερες καταργήσεις το 2022 (σε σχέση με προηγούμενο έτος 2021) αφήνοντας να εννοηθεί ότι μάλλον οι καταργήσεις που προτείνει το Πανεπιστήμιο Πατρών για το 2021 θα γίνουν αποδεκτές.
Η δεύτερη παράγραφο τελειώνει με την παρακάτω κατακλείδα:«παρέπεμψε στην πρόταση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών βάσει της οποίας γίνεται αναδιάρθρωση τμημάτων του ΑΕΙ και το Αγρίνιο, ο Πύργος, το Μεσολόγγι και η Αμαλιάδα «χάνουν» τμήματα.»
Ως φοιτητές του τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος & Νέων Τεχνολογιών (τΔΠΠΠΝΤ) καλούμε τους πολιτικούς φορείς της Αιτωλ/νίας να απαντήσουν στο άρθρο της «Κ» και να δεσμευτούν δημόσια ότι το Υπουργείο δεν πρόκειται να περάσει την εισήγηση του Πανεπιστημίου Πατρών προς την ΕΘΑΑΕ, καθώς τα κριτήρια που αποφασίστηκε κάθε άλλο παρά ακαδημαϊκά δεν ήταν, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό διαβάζοντας κανείς την πρόσφατη επιστολή του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος κ. Φαρμάκη Νεκτάριου προς τον πρύτανη κ. Μπούρα Χρ. και τα μέλη της Συγκλήτου1.
Πιο συγκεκριμένα καλούμε:
· τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Λιβανό Σπήλιο και τους κυβερνητικούς εκπροσώπους του νομού κ. Καραγκούνη Κ. και Σαλμά Μ. να μην επιτρέψουν την αποδοχή μιας μη ακαδημαϊκής και περισσότερο λογιστικής εισήγησης του Π. Πατρών για τα τμήματα του Αγρινίου και να συμβάλουν στην υλοποίησης της ιδέας ίδρυσης Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος.
· αφού ευχαριστήσουμε τον βουλευτή του ΚΙΝΑΛ κ. Κωνσταντόπουλο Δ. για την προσπάθεια που έχει καταβάλλει μέχρι στιγμής για την επανίδρυση του τΔΠΠΝΤ και γενικότερα των πανεπιστημιακών τμημάτων του νομού εδώ και μια δεκαετία, θα θέλαμε να του ζητήσουμε να συνεχίσει την πίεση προς την κυβέρνηση από την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης
· παρομοίως ζητούμε να ασκηθεί πίεση από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ του νομού προς την κυβέρνηση για να μην μειωθούν τα πανεπιστημιακά τμήματα της Αιτωλ/νίας και συνάμα του Αγρινίου, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι ο κύριος Βαρεμένος έθιξε πρόσφατα το ζήτημα της επανίδρυσης του τΔΠΠΝΤ σε επερώτησή του προς στον Υφυπουργό Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Συρίγο Άγγελο.
· αφού ευχαριστήσουμε τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος κ. Φαρμάκη Ν. ο οποίος έμπρακτα έχει αποδείξει ότι ασχολείται με την ανάπτυξη του ακαδημαϊκής κοινότητας και των τριών νομών της Περιφέρειας, να συνεχίσει να ασκεί πίεση προς το Υπουργείο για την ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος που θα περιλαμβάνει σχολές από τους τρεις νομούς της Περιφέρειας και το τΔΠΠΝΤ, όπως με πολύ όμορφο τρόπο ανέπτυξε στην επιστολή του προς το Πανεπιστήμιο1
· παρομοίως αφού ευχαριστήσουμε τον Δήμαρχο Αγρινίου κ. Παπαναστασίου Γ. ο οποίος απέδειξε και αυτός έμπρακτα ότι ήταν δίπλα μας από την αρχή της προσπάθειάς μας για επανίδρυση του τΔΠΠΝΤ -σε αντίθεση με την πολιτικό του αντίπαλο κ. Σταρακά Χ. η οποία απέδειξε στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο ότι εσκεμμένα ή μη, α. ακολουθεί τη γραμμή της Πάτρας β. δεν έχει γνώσεις πάνω στην τριτοβάθμια εκπαίδευση καθώς ζήτησε την ίδρυση 8 και 9 τμημάτων Γεωπονικής την ώρα που ο κ. Συρίγος ανέφερε ότι και τα 6 θεωρούνται υπερβολή στην απάντηση επερώτησης του κ.Βαρεμένου, γ. χρησιμοποιούσε το ζήτημα επανίδρυσης τΔΠΠΝΤ για λόγους αντιπολίτευσης προς τον Δήμαρχο καθώς στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν ψήφισε υπέρ της επανίδρυσης του τΔΠΠΝΤ- να συνεχίσει την πίεση προς το Υπουργείο για να μην μειωθούν του Αγρινίου καθώς υπάρχουν υποδομές ακόμη και για αύξηση
· όλους τους φορείς του Αγρινίου να πιέσουν με επιστολές προς την κυβέρνηση για τη μείωση των πανεπιστημιακών Τμημάτων καθώς θα είναι ένα βήμα καταστροφικό ως προς την προσπάθεια ανάπτυξης της πόλης του Αγρινίου.
Παρακάτω παρατίθεται το άρθρο του κ Λακασά Απόστολου στην «Κ»2:
«Πρώτο βήμα για κλείσιμο τμημάτων ΑΕΙ από φέτος
Ο δρόμος για τη μείωση του αριθμού των τμημάτων ΑΕΙ από φέτος άνοιξε, μετά την πρόταση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών για αναδιάρθρωση τμημάτων του, με βάση το στρατηγικό πλάνο που κατέθεσε στο υπουργείο Παιδείας. Υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Παιδείας ανέφεραν χθες στην «Κ» ότι αναμένεται η γνωμοδότηση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) επί του σχεδίου του Παν. Πατρών, για να ληφθεί κατόπιν η πολιτική απόφαση. Ωστόσο, οι καταργήσεις και συγχωνεύσεις τμημάτων αναμένονται μαζικότερες από το 2022 και θα αφορούν τα τμήματα με ελάχιστους εισακτέους φέτος λόγω της καθιέρωσης της ελάχιστης βάσης εισαγωγής. Στο μηχανογραφικό δελτίο των Πανελλαδικών Εξετάσεων του 2020 είχαν συμπεριληφθεί 430 τμήματα ΑΕΙ και 29 τμήματα παραγωγικών σχολών που εποπτεύονται από υπουργεία πλην του Παιδείας (π.χ. στρατιωτικές αστυνομικές κ.λπ.). Πάντως, ο συνολικός αριθμός των εισακτέων στα ΑΕΙ το έτος 2021-2022 θα είναι ίδιος με πέρυσι, περίπου στις 78.000.
Ειδικότερα, καθώς αναμένονται εντός Απριλίου οι ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας και των συναρμόδιων υπουργείων για τον αριθμό των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το 2021-2022, έχει τεθεί επί τάπητος το στρατηγικό πλάνο που κατέθεσε το Πανεπιστήμιο Πατρών. Με βάση τον νόμο, τα πανεπιστήμια οφείλουν να στείλουν την εισήγησή τους στην ΕΘΑΑΕ, η οποία θα γνωμοδοτήσει επ’ αυτής και το υπουργείο Παιδείας θα αποφασίσει. «Η απόφαση για κλείσιμο τμημάτων εξαρτάται από τη μεταρρυθμιστική διάθεση της ηγεσίας του υπουργείου και τον πολιτικό χρόνο», ανέφερε χθες στην «Κ» πρύτανης μεγάλου ΑΕΙ. Από την άλλη, υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου μιλώντας στην «Κ» δήλωσαν ότι «φέτος ο αριθμός των πανεπιστημιακών τμημάτων στο μηχανογραφικό δελτίο ίσως να είναι λίγο μικρότερος σε σχέση με τον περυσινό». Ουσιαστικά, παρέπεμψε στην πρόταση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών βάσει της οποίας γίνεται αναδιάρθρωση τμημάτων του ΑΕΙ και το Αγρίνιο, ο Πύργος, το Μεσολόγγι και η Αμαλιάδα «χάνουν» τμήματα.
Ευρύτερα, πολλά θα κριθούν από τις επιπτώσεις της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, που θα εφαρμοστεί από τις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις. Παρότι το υπουργείο Παιδείας έχει αποφασίσει να κατανείμει τον αριθμό των εισακτέων υπέρ των περιφερειακών ΑΕΙ έναντι των κεντρικών (όπως είχε παρουσιάσει η «Κ» στις 19/2/2021), δηλαδή θα περιορίσει τις θέσεις εισακτέων σε ΑΕΙ της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και της Αχαΐας και θα τις δώσει σε περιφερειακά ΑΕΙ, είναι δεδομένο ότι στα περιφερειακά ΑΕΙ θα υπάρξουν τμήματα με πολύ μικρό αριθμό νέων φοιτητών. Η ηγεσία του υπουργείου αναμένει τα ιδρύματα να προτείνουν τι μέλλει γενέσθαι με τα τμήματα που θα έχουν μικρό αριθμό εισακτέων, για να προχωρήσει στις τελικές αποφάσεις.»
Παραπομπές:
1: Επιστολή κ. Φαρμάκη προς Π. Πατρών:
2: υπερσύνδεσμος άρθρου κ. Λακασά στην Καθημερινή:
https://www.kathimerini.gr/society/561319618/proto-vima-gia-kleisimo-tmimaton-aei-apo-fetos/