Στην πρόσφατη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, αναγνώρισε την απογοήτευση των Δημάρχων για το πλαφόν που επιβάλλεται στους δήμους –αναλόγως της κατηγοροποίησης του καθενός- για τις εντάξεις έργων στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ωστόσο δεν άφησε περιθώρια για αλλαγή στην ΚΥΑ του προγράμματος, ωστόσο τόνισε ότι έχουν προβλεφθεί τρεις «βαλβίδες αποσυμπίεσης» που θα συμβάλουν στην αύξηση των πλαφόν που προβλέπει η ΚΥΑ.
«Από 88 εκατ. στην Αιτωλοακαρνανία το Αγρίνιο παίρνει μόνο 12»
Γ. Παπαναστασίου: Λάθος το κριτήριο με τις πρωτεύουσες
Ο Δήμαρχος Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου από την πλευρά του επεσήμανε στον αρμόδιο Υπουργό για την Αυτοδιοίκηση τις ακραίες, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, καταστάσεις που δημιουργούν τα κριτήρια που τέθηκαν για την κατηγοριοποιήση των Δήμων σε σχέση με το πλαφόν. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά από τα 88 εκατ. που αναλογούν στους δήμους της Αιτωλοακαρνανίας, στο Δήμο Αγρινίου αναλογούν μόλις 12 όταν έχει το μισό πληθυσμό και έκταση πάνω από 1.200 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Όπως ανέφερε σε καθένα πρόγραμμα δεν μπαίνει κριτήριο για τις πρωτεύουσες των νομών, με αποτέλεσμα ο Δήμο Μεσολογγίου να έχει πλαφόν 22 εκατ. ευρώ πολύ μεγαλύτερο από αυτό του Δήμου Αγρινίου. Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα κοινοτικά προγράμματα, όπως αυτό τις Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, που λογίζουν αποκλειστικά το πληθυσμιακό κριτήριο. Ο Γ. Παπαναστασίου μίλησε για άδικη κατανομή και επέμεινε ότι το κριτήριο για τις πρωτεύουσες είναι λανθασμένο στο σύνολό του. Ακόμη ο Γ. Παπαναστασίου υπογράμμισε ότι οι ανάγκες είναι πολλές ιδίως σε θέματα αγροτικής οδοποιίας και πως πρέπει να επικρατήσουν για να υπάρχουν οι αδικίες στις κατανομές που καταγράφονται σήμερα κριτήρια βασισμένα στις ανάγκες των Δήμων. Για το λόγο αυτό ο Γιώργος Παπαναστασίου ζήτησε ένα χρηματοδοτικό εργαλείο, που να το διαχειρίζονται οι δήμοι μόνοι τους σύμφωνα με τις διαφορετικές τους ανάγκες και στο πλαίσιο ενός Δημοκρατικού Προγραμματισμού.
Ο Στ. Πέτσας, απαντώντας στο Δήμαρχο Αγρινίου αναφορικά με το κριτήριο των πρωτευουσών, φάνηκε να συμφωνεί ότι σε κάποιες περιπτώσεις δημιουργεί «ακραίες καταστάσεις» και δεσμεύτηκε ότι περιπτώσεις, όπως αυτή του Αγρινίου και μερικές ακόμη, θα αντιμετωπιστούν μέσα από την ευελιξία των προσκλήσεων.
Οι «βαλβίδες αποσυμπίεσης» που υπόσχεται ο Στ. Πέτσας
Ο Στ. Πέτσας επεσήμανε την ανάγκη της γρήγορης και όσο το δυνατόν μεγαλύτερης απορροφητικότητας των χρημάτων, που προβλέπει το πρόγραμμα, προκειμένου αφενός να εξυπηρετηθούν οι αυξημένες ανάγκες των Δήμων, αφετέρου, να υπάρξει η καλή έξωθεν μαρτυρία προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ώστε να μπορεί η Κυβέρνηση σε δεύτερο χρόνο να ζητήσει επιπλέον χρήματα για να καλυφθούν πραγματικές ανάγκες των Δήμων.
Ειδικότερα διευκρίνισε ότι για τα έργα εκείνα του «Φιλόδημος Ι» που έχουν ήδη ενταχθεί στο Πρόγραμμα και συμβασιοποιηθεί, λαμβάνεται υπόψη το ποσό της σύμβασης και όχι το ποσό του προϋπολογισμού. Τόνισε, δε, ότι 42 περιπτώσεις έργων -τα οποία είτε δεν έχουν ενταχθεί στο «Αντώνης Τρίτσης», είτε δεν έχουν μεταφερθεί από το «Φιλόδημος Ι»- θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούνται, κανονικά, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Εσωτερικών, εκτός του πλαφόν. Όσον αφορά στη δεύτερη «βαλβίδα αποσυμπίεσης», ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι στις 31 Μαΐου, που λήγει η προθεσμία υποβολής των προτάσεων από τους Δήμους, θα γίνει και η συνολική εκτίμηση του προϋπολογισμού, έτσι ώστε να φανεί εάν υπάρχει νέα δυνατότητα ανακατανομής στο πλαίσιο του Προγράμματος.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε, επίσης, στη δυνατότητα μεταφοράς έργων σε άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, αξιοποιώντας τις συνέργειες που προσφέρονται και με άλλα Υπουργεία.
Παράλληλα, ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι εφόσον τα έργα συμβασιοποιηθούν και μείνουν αδιάθετα κονδύλια, θα μπορεί να υπάρξει είτε μία οριζόντια αύξηση του πλαφόν, είτε νέες προσκλήσεις για εντάξεις έργων. Μάλιστα, αναφέρθηκε και στη δυνατότητα που δίνει η Κοινή Υπουργική Απόφαση για χρηματοδοτήσεις έργων που είναι λίγο πιο πάνω από το πλαφόν, ενώ σημείωσε ότι για Δήμους με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά «όποιες ακραίες περιπτώσεις έχουν προκύψει, αυτές θα αντιμετωπιστούν».