Ενεργειακή Κοινότητα με στόχο την κοινωνική πολιτική συστήνει ο Δήμος Αγρινίου

Μείωση τελών και δωρεάν ρεύμα σε 500 οικογένειες θα αποφέρει η ενεργειακή αυτονομία του Δήμου Αγρινίου

Την ίδρυση Ενεργειακής Κοινότητας του Δήμου Αγρινίου, με την επωνυμία «Ενεργειακή Κοινότητα Αγρινίου ΣΥΝΠΕ», στην οποία θα συμμετέχουν όλα τα νομικά πρόσωπα του Δήμου, αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου.

Ο Δήμος Αγρινίου θα δημιουργήσει σε δημοτική έκταση που θα επιλεγεί στη συνέχεια θα προχωρήσει στην εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού πάρκου 18ΜW, ενώ για να επιτευχθεί η πλήρης ενεργειακή αυτονομία του Δήμου Αγρινίου, ο Δήμος Αγρινίου θα συμμετάσχει και στην ενεργειακή κοινότητα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σε ποσοστό 2,5MW.

Η «Ενεργειακή Κοινότητα Αγρινίου ΣυνΠε» θα είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και δεν θα έχει τη δυνατότητα διανομής πλεονασμάτων χρήσης με το αρχικό κεφάλαιο της ενεργειακής κοινότητας να ανέρχεται στα 50.000 €, το οποίο αποτελείται από πεντακόσιες συνεταιριστικές μερίδες αξίας 100 € η κάθε μία. Στην αρχική σύνθεση θα μετέχουν ο Δήμος Αγρινίου με ποσοστό συμμετοχής στο συνεταιριστικό κεφάλαιο 40%, η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αγρινίου με ποσοστό συμμετοχής στο συνεταιριστικό κεφάλαιο 20%, το ΔΗΠΕΘΕ με ποσοστό 5% , το ΝΠΔΔ Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης με ποσοστό 5%, η Δημ. Επ. Στάθμευσης του δήμου Αγρινίου με ποσοστό 10%, η Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με ποσοστό 10% και η Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με 10%.
Γ. Παπαναστασίου : Οραματικός σχεδιασμός με τεράστιο κοινωνικό όφελος

Μέσω αυτού ο δήμος Αγρινίου επιχειρεί να πάρει μία βαθιά οικονομική ανάσα καθώς ένα από τα μεγαλύτερα πάγια έξοδά του έχει να κάνει με τα ενεργειακά κόστη. Η εξοικονόμηση, που θα γίνει, εκτιμάται πως θα μπορεί να αγγίζει τα 3 εκατ. ευρώ ετησίως, κάτι που σύμφωνα με το Δήμαρχο Γ. Παπαναστασίου, που εισηγήθηκε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, θα έχει τεράστια κοινωνική ανταποδοτικότητα και θα δώσει τη δυνατότητα στο Δήμο Αγρινίου να προβεί σε μείωση τελών καθώς και να παρέχει δωρεάν ρεύμα σε 500 περίπου οικογένειες (προφανώς βάσει κοινωνικών κριτηρίων). Επιπλέον θα είναι πολύ μεγάλο και το περιβαλλοντικό όφελος, αφού η μείωση στις εκπομπές ρύπων υπολογίζεται σε πάνω από 95%!

Ο Γ. Παπαναστασίου χαρακτήρισε οραματικό το συγκεκριμένο σχεδιασμό και υπογράμμισε ότι θα έχει τεράστιο κοινωνικό όφελος. Από τη διαφορά που θα προκύπτει κάθε φορά από τη μείωση του ενεργειακού κόστους, θα μπορούμε να κάνουμε κοινωνική πολιτική ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπαναστασίου. Ενώ σε σχέση με τη δημοτική έκταση που θα επιλεγεί για την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού πάρκου ο Γ. Παπαναστασίου ανέφερε ότι υπάρχουν αρκετές διαθέσιμες εκτάσεις και έχει γίνει μία προεπιλογή, έτσι ώστε να αποφευχθούν προβλήματα σε σχέση με τον κορεσμό που παρατηρείται σε αρκετά σημεία των δικτύων του ΔΕΔΔΗΕ στην ευρύτερη περιοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Σ» εκτιμάται ότι το κόστος της επένδυσης θα είναι κοντά στα 11 εκατ. ευρώ, ενώ πιθανότατα το μεγαλύτερο μέρος του κεφαλαίου θα επιδοτηθεί από επιχορήγηση του «Πράσινου Ταμείου».

Επιφυλάξεις στο σχεδιασμό εξέφρασαν η Λαϊκή Συσπείρωση και το Ανυπότακτο Αγρίνιο με το Γ. Παπαναστασίου να επιμένει ότι η Ενεργειακή Κοινότητα δεν θα έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα και δεν θα έχει τη δυνατότητα διανομής πλεονασμάτων χρήσης.