Σοκάρει το 100% θνητότητας στη ΜΕΘ Αγρινίου
Έντονος προβληματισμός επικρατεί σχετικά με τα στοιχεία για τη θνητότητα στη ΜΕΘ Covid του νοσοκομείου Αγρινίου, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το ΟΡΕΝ, αυτή φτάνει σε ποσοστό 100%, δηλαδή κανένας ασθενής δεν έχει καταφέρει να εξέλθει της ΜΕΘ.
Όπως ανέφερε ο τηλεοπτικός σταθμός, το θέμα απασχόλησε και το διοικητικό συμβούλιο του νοσοκομείου και αποφασίστηκε να διερευνηθούν αυτά τα περιστατικά, προκειμένου να διαπιστωθεί τι ακριβώς συμβαίνει και πού οφείλεται το σοκαριστικό ποσοστό θνητότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες, μόλις την περασμένη Δευτέρα τρεις άνθρωποι κατέληξαν από κορονοϊό στη ΜΕΘ του συγκεκριμένου νοσοκομείου.
Η διερεύνηση της υπόθεσης, αν και χρειάζεται να γίνει, θα καταλήξει σε συμπεράσματα και στην αιτία που δεν έχει υπάρχει ούτε ένα εξιτήριο στη ΜΕΘ Αγρινίου, μόνο εφ’ όσον είναι ενδελεχής και εμπεριστατωμένη. Η ΜΕΘ του Νοσοκομείου Αγρινίου δεν φαίνεται αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα στελέχωσης σε προσωπικό. Εξάλλου συνεχίζει να διαθέτει μόνο πέντε ενεργές κλίνες. Αυτό το κάτι που δεν γίνεται σώστα, μένει να βρεθεί…
Πάντως στην Ελλάδα δεν φαίνεται να υπάρχει ποσοστιαία αποτύπωση στους θανάτους όσων διασωληνώνονται, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ από την αρχή της πανδημίας μέχρι και χθες (1/6/2021) έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.442 ασθενείς. Για να υπάρξει όμως μια τάξη μεγέθους, αξίζει να σημειωθεί ότι σε briefing του Υπουργείου Υγείας τον περασμένο Νοέμβριο, στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου, είχε αναφέρει η επιβίωση των ασθενών στις ΜΕΘ της χώρας ξεπερνά το 63% με 65%. Το γεγονός ότι η θνητότητα που σημειώνεται είναι γύρω στο 35% με 37% “είναι ένα εξαιρετικό σκορ για τις ΜΕΘ σε οποιαδήποτε χώρα”, ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι “αυτό οφείλεται στο προσωπικό που είναι εξαιρετικά καλά εκπαιδευμένο, έτσι που να κάνει τη δουλειά του χωρίς να σκέφτεται τον εαυτό του”.
Bεβαίως στον όλο προβληματισμό θα πρέπει να συνυπολογιστούν και πολλοί ακόμη παράγοντες. Ένας από αυτούς θα μπορούσε να είναι μελέτη που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό JAMA Network Open και η οποία διαπιστώνει ότι όσοι νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ τις περιόδους υψηλής πίεσης και ζήτησης κλινών ΜΕΘ, είχαν χειρότερη κλινική έκβαση από αυτούς που νοσηλεύτηκαν σε περιόδους χαμηλότερης πίεσης και ζήτησης.