Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η υπόθεση της προσφυγής συγγενών θανόντων που έχασαν τη ζωή τους από κορονοϊό στη ΜΕΘ Αγρινίου και οι οποίοι εκπροσωπούνται νομικά από δικηγόρο σε μια προσπάθεια να μάθουν τι συνέβη στους ανθρώπους τους.
Ήδη ο Θανάσης Διαμαντόπουλος, δικηγόρος των οικογενειών που ζητούν να μάθουν δια της νομικής οδού πια, τι έχει συμβεί με τους συγγενείς τους, μιλώντας στο newsit.gr έκανε λόγο για μια πρωτοφανή κατάσταση στη συγκεκριμένη ΜΕΘ covid με το 100% ποσοστό θνησιμότητας.
Οι οικογένειες που κινούνται νομικά για αυτή την υπόθεση είναι τέσσερις, όμως πολύ περισσότερες (πάνω από 10!) ζυγίζουν την απόφασή τους για το αν θα προχωρήσουν κι αυτές στο επόμενο βήμα.
Υπενθυμίζεται ότι 40 από τους 41 ασθενείς που μπήκαν στη ΜΕΘ covid του νοσοκομείου Αγρινίου κατέληξαν λόγω κορονοϊού, όπως λένε οι συγγενείς των θανόντων, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Οι ηλικίες των θανόντων ξεκινούν ακόμα και από τα 37 έτη.
Ενδεικτική της γεμάτη ερωτηματικά κατάστασης που φαίνεται ότι επικρατεί στη ΜΕΘ αυτού του νοσοκομείου είναι η μαρτυρία του συγγενή ενός 57χρονου άντρα από το Αγρίνιο, ενός ανθρώπου χωρίς κανένα υποκείμενο νόσημα ή πρόβλημα υγείας, ενός άντρα «με ενέργεια τριών τριαντάρηδων» όπως μας είπε χαρακτηριστικά ο συγγενής του. Ιδού τι είπε ο συγγενής του 57χρονου στο newsit.gr:
« Είμαι συγγενής θανόντος στην ΜΕΘ του νοσοκομείου Αγρινίου. Στη δική μας περίπτωση ο άνθρωπος μας είχε έντονους πόνους στη μέση του για αρκετές ημέρες. Όταν οι πόνοι έγιναν αφόρητοι πήγαμε στο νοσοκομείο Αγρίνιου. Εκεί αντιμετώπισαν τον συγγενή μας ως ορθοπεδικό πρόβλημα. Μας είπαν ότι έχει οσφυαλγία και του έδωσαν την οδηγία να προσέρχεται κάθε μέρα για να κάνει μια ένεση για τη μέση του.
Οι μέρες περνούσαν αλλά οι ενέσεις δεν τον βοηθούσαν- οι πόνοι έγιναν πολύ χειρότεροι. Κάποια στιγμή εμφάνισε κι έντονη δύσπνοια και έτσι μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Σε εκείνο το σημείο μας μίλησαν για σοβαρή πνευμονία. Για κάποιες ημέρες μας έλεγαν ότι η γενική κλινική εικόνα του είναι καλή, αλλά με σοβαρή πάντως πνευμονία. Ταυτόχρονα, γίνονταν τεστ ανίχνευσης κορονοϊού για να δουν αν ο συγγενής μας έχει και covid παράλληλα. Αν θυμάμαι καλά, έγιναν πάνω από πέντε τεστ».
Όπως συνέχισε να μας εξηγεί ο συγγενής αυτού του ανθρώπου, τα τεστ δεν έβγαιναν ούτε θετικά ούτε αρνητικά. Η οικογένεια ενημερώθηκε ότι ένα δείγμα εστάλη τελικά στην Αθήνα και από εκεί ήρθε η απάντηση ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος ήταν θετικός στον κορονοϊό.
«Σκεφτείτε ότι κάθε ημέρα ο συγκεκριμένος άνθρωπος επικοινωνούσε τηλεφωνικά για ένα με δύο λεπτά με την γυναίκα του και τα αδέρφια του. Απαντούσε ακόμα και σε κάποιους φίλους του στο τηλέφωνο. Δεν φαινόταν ότι η κατάστασή του ήταν επικίνδυνη».
Τελικά, αυτό που συνέβη ήταν ότι ένα πρωί κάλεσαν στο τηλέφωνο την οικογένεια και ενημέρωσαν ότι ο συγγενής τους είχε πάθει ανακοπή και ότι η κατάσταση είχε δυσκολέψει. «Το ίδιο κιόλας βράδυ ενημερωθήκαμε ότι έφυγε ο άνθρωπος μας.
Παράλληλα, στο χωριό κυκλοφόρησε η φήμη, άλλωστε μιλάμε για μια μικρή κοινωνία, ότι ο άνθρωπος μας είχε φύγει από το μεσημέρι. Δεν ξέρουμε αν ήταν σε άσχημη κατάσταση που ίσως δεν την βρήκαν ή ίσως την βρήκαν και δεν θέλησαν να την ανακοινώσουν στην οικογένεια. Δεν ξέρουμε τι έχει συμβεί από τη στιγμή που μπήκε στο νοσοκομείο.
Δεν ξέρουμε αν θα ζούσε ο άνθρωπος μας αυτή τη στιγμή. Αυτό που θέλουμε να μάθουμε είναι τι συνέβη στο νοσοκομείο όταν μπήκε για νοσηλεία αλλά και όταν μπήκε στην ΜΕΘ. Αυτό ζητάμε από την δικαιοσύνη. Δεν ρίχνουμε ευθύνες σε κανέναν απλά θέλουμε να μάθουμε τι συνέβη».
«Ο πατέρας μου επιδεινώθηκε τρομερά μέσα σε μια μόλις ημέρα»
Στο ίδιο μήκος κύματος και όσα μας είπε ο συγγενής ενός 88χρονου άντρα, ο οποίος έχασε επίσης της ζωή του από κορονοϊό στο εν λόγω νοσοκομείο. Όπως μας είπε και αυτός ο συγγενής ( σ.σ η οικογένεια εκπροσωπείται επίσης από τον κο Διαμαντόπουλο) το συγκεκριμένο νοσοκομείο θεωρείται χρόνια απαξιωμένο από τους κατοίκους.
Ιδού τι μας είπε ο συγγενής του 88χρονου άνδρα που έχασε τη ζωή του στο νοσοκομείο Αγρινίου:
«Ο πατέρας μου απεβίωσε σε απλό θάλαμο covid, όχι σε ΜΕΘ. Προσήλθε με λίγο πυρετό και χωρίς βήχα. Δεν είχε κανένα υποκείμενο νόσημα. Είχε όμως κορονοϊό. Μετάνιωσα ήδη από την δεύτερη ημέρα που πήγα εκεί τον πατέρα μου γιατί οι ασθενείς που έχουν περάσει από αυτό το νοσοκομείο αισθάνονται πάντα παρατημένοι.
Από τη δεύτερη κιόλας ημέρα της νοσηλείας του μου είπαν: ‘ ο μπαμπάς σας είναι μεγάλος σε ηλικία’. Από την επόμενη ημέρα μου μίλαγαν για δραματική επιδείνωση μέσα σε μια μόλις ημέρα. Είχα ήδη μετανιώσει, αισθάνθηκα λες και τον δολοφόνησα, λες και τον πήγα στο σφαγείο. Πιστεύω ότι δεν δόθηκαν σωστές αγωγές στον πατέρα μου γιατί η κατάσταση σε αυτό το νοσοκομείο είναι τριτοκοσμική.
Ένα πρωί, δύο εβδομάδες περίπου μετά την εισαγωγή τους πήρα εγώ τηλέφωνο να μάθω πως τα πήγαινε ο πατέρας . Μου είπαν: ‘ο πατέρας σας μόλις πέθανε’. Εγώ πιστεύω όμως είχε πεθάνει από το προηγούμενο βράδυ».
Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα 7 Ιουνίου, ο Εισαγγελέας Εφετών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας Ευρυπίδης Νικολάου με εισαγγελική παραγγελία προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αγρινίου ζήτησε να ερευνηθεί άμεσα η υπόθεση της υψηλής θνητότητας στη ΜΕΘ κορoνοϊού του νοσοκομείου Αγρινίου με εποπτεία εισαγγελικού λειτουργού.
Λίγες ακόμα ημέρες νωρίτερα, στις 4 Ιουνίου, είχε προηγηθεί παραίτηση του διοικητή του νοσοκομείου, Ανδρέα Τσώλη. Την παραίτηση του είχε ζητήσει ο αναπληρωτής υπουργός υγείας κος Κοντοζαμάνης.
πηγή : newsit.gr