ΜΕΘ Αγρινίου : «Να μου πουν γιατί πέθανε, πώς πέθανε…»

Τον δρόμο της δικαιοσύνης έχουν πάρει τουλάχιστον τέσσερις περιπτώσεις ασθενών που κατέληξαν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας covid-19 του Νοσοκομείου Αγρινίου.

Οι συγγενείς των θανόντων, μέσω της νομικής οδού, διά του συνηγόρου τους πατρινού ποινικολόγου Θανάση Διαμαντόπουλου, επιχειρούν να πάρουν απαντήσεις για τα ακριβή αίτια και τις συνθήκες του θανάτου των οικείων τους.

ΔΙΚΑΙΩΣΗ

«Θέλω να δικαιωθεί η ψυχή του ανθρώπου μου που έφυγε άδικα. Θέλω δικαίωση. Να μου πουν γιατί πέθανε, πώς πέθανε..» δηλώνει σήμερα αποκλειστικά στην «ΠτΚ», συγγενής άνδρα που κατέληξε μετά από περίπου 6 ημέρες νοσηλείας στη ΜΕΘ Αγρινίου.

Επιθυμώντας  να διατηρήσει την ανωνυμία της, για ευνόητους λόγους, αναφέρει ότι μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για το τι συνέβη μετά την τελευταία επικοινωνία που είχε μαζί του και τη διαβεβαίωνε πως  «όλα ήταν καλά», μέχρι και τη στιγμή που δέχθηκε τηλεφώνημα από το Νοσοκομείο, με τους υπεύθυνους να της λένε πως ο ασθενής θα διασωληνωθεί και λίγα λεπτά αργότερα να πληροφορείται, ότι υπέκυψε καθώς υπέστη ανακοπή καρδιάς κατά τη διαδικασία της διασωλήνωσης.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Μέρες πριν τη μοιραία εξέλιξη, ο άνδρας είχε προσβληθεί από την covid-19 και είχε νοσήσει με ελαφριά συμπτώματα, παραμένοντας ωστόσο σπίτι του.

«Μετά τον έπιασε το πόδι και η μέση του. Πόναγε. Πήγαμε στο Νοσοκομείο του Αγρινίου, έβγαλε ακτινογραφία και ο ορθοπαιδικός διέγνωσε οσφυαλγία. Του σύστησε θεραπεία με ενέσεις» αποκαλύπτει στην «ΠτΚ» η συγγενής του.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Η κατάσταση της υγείας του άτυχου άνδρα όμως, αντί να βελτιώνεται επιδεινωνόταν κι άρχισε να ταλαιπωρείται από φρικτούς πόνους.

«Στη συνέχεια εμφάνισε δύσπνοια. Πήγαμε στο Νοσοκομείο Αγρινίου, όπου τελικά του έγινε εισαγωγή. Διαπιστώθηκε πως νοσούσε από πολύ σοβαρή πνευμονία. Εισήχθη στη ΜΕΘ και του χορηγήθηκε  οξυγόνο μέσω μάσκας. Του έκαναν 10 μοριακά τεστ για κορονοϊό και τα αποτελέσματα ήταν ασαφή (!). Το τελευταίο ήταν θετικό» περιγράφει.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Για το διάστημα περίπου μιας εβδομάδας που νοσηλευόταν στη ΜΕΘ covid-19, είχε καθημερινή τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του. Την ενημέρωνε για την κατάσταση της υγείας του.«Μου είπε πως ήταν καλά, πως ήταν  απύρετος. Την έκτη ημέρα κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, κρίθηκε αναγκαία η διασωλήνωσή του, κατά την οποία όπως μου είπαν υπέστη έμφραγμα και κατέληξε» σημειώνει.

«ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑ…»

Μια ώρα πριν επέλθει το μοιραίο, θυμάται: «Μιλήσαμε. Τον ρώτησαν πως ήταν το οξυγόνο του και μου είπε…όλα καλά» και συνεχίζει καταγγέλλοντας: «Δεν δικαιολογείται το 2021, να υπάρχει πνευμονία και να μην μπορεί να καταπολεμηθεί. Είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, εν καιρώ ειρήνης, αυτό που συνέβη».

Στις 4 Ιουνίου, ο διοικητής του νοσηλευτικού ιδρύματος Ανδρέας Τσώλης, μετά και από σχετικό αίτημα του αν. υπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, υπέβαλλε την παραίτησή του.

Είχαν προηγηθεί δημόσιες δηλώσεις του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας της ΝΔ και γιατρού Μάριου Σαλμά που άφηνε σαφείς υπαινιγμούς για τις ενέργειες του διοικητή, επισημαίνοντας: «Αυτό που συνέβαινε συνιστά περίεργο, μη φυσιολογικό και άξιο διερεύνησης. Οσοι μπήκαν στη ΜΕΘ Covid Αγρινίου πέθαναν όλοι».

«Οι συγγενείς ζητούν πειστικές απαντήσεις»

«Εμείς αυτό που θέλουμε είναι να διερευνηθεί η υπόθεση και εφόσον υπάρξουν ευθύνες είτε σε διοικητικό επίπεδο ή οποιοδήποτε άλλο να αποδοθούν στο μέτρο που αναλογεί στον καθένα. Οι συγγενείς των θυμάτων ζητούν απαντήσεις για τον θάνατο των αγαπημένων τους προσώπων, οι οποίες να είναι πειστικές και αυτές θα προκύψουν μόνο μέσα από την προκαταρκτική εξέταση, εφόσον εξεταστούν και οι ιατρικοί φάκελοι  που θα προσκομιστούν και οι οποίοι θα ελεγχθούν και από τεχνικούς συμβούλους που θα ορίσουν οι οικογένειες  δήλωσε στην «ΠτΚ», ο δικηγόρος Πατρών Θανάσης Διαμαντόπουλος, διευκρινίζοντας παράλληλα, ότι  «η αναφορά στον Εισαγγελέα δεν ενέχει καμία μομφή κατά γιατρών και νοσηλευτών, για τους οποίους αναγνωρίζουμε την υπεράνθρωπη προσπάθεια που έχουν καταβάλλει για να σώσουν ανθρώπινες ζωές από την λαίλαπα της πανδημίας».

 Το έγγραφο που προκάλεσε την Εισαγγελική παρέμβαση

Κατόπιν της αναφοράς – αίτησης του πατρινού ποινικολόγου Θανάση Διαμαντόπουλου στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αγρινίου, με την οποία ζητείτο η άμεση διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης, διατάχθηκε εισαγγελική έρευνα  για τα υψηλά ποσοστά θνητότητας στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Αγρινίου.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 7 Ιουνίου, ο Εισαγγελέας Εφετών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας Ευριπίδης Νικολάου, με εισαγγελική παραγγελία προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αγρινίου ζήτησε να ερευνηθεί η υπόθεση, σε επίπεδο διοικητικών και νοσοκομειακών παραγόντων, αλλά και ιατρών, ώστε να διαπιστωθεί εάν ευσταθούν τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας περί θνητότητας στο Νοσοκομείο Αγρινίου, που μπορεί να αγγίζει ακόμη και το 100%. Στο πλαίσιο της έρευνας θα εξεταστεί, εάν έχουν υπάρξει παραλείψεις από τους εμπλεκομένους, αλλά και το εάν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις.

Στο περιεχόμενο της αναφοράς που εξασφάλισε η «ΠτΚ» προς τον εισαγγελικό λειτουργό, μεταξύ άλλων αναφέρεται: «…πληροφορηθήκαμε, ότι η καθ’ ύλην αρμόδια διοικητικά για τον έλεγχο του Νοσοκομείου 6η Υγειονομική Περιφέρεια, διερευνά το σοβαρότατο αυτό θέμα τουλάχιστον, από τις 21 Μαΐου ζητώντας από τον διοικητή του Νοσοκομείου κ. Τσώλη να απαντήσει γιατί το Γ.Ν Αγρινίου δεν ενημέρωσε την ΥΠΕ σε σχέση με την αυξημένη θνητότητα στη ΜΕΘ covid, εάν έθεσε το θέμα ως όφειλε στο Επιστημονικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου και για ποιον λόγο δεν ζήτησε εγκαίρως της συνδρομή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, πλην όμως εκείνος ουδεμία απάντηση έδωσε».

Σε άλλο σημείο υπογραμμίζεται: «Το συγκεκριμένο ζήτημα μας γεννά εύλογα ερωτήματα και ζωηρή ανησυχία σχετικά με την ποιότητα των ιατρικών υπηρεσιών, που έλαβαν οι αγαπημένοι μας άνθρωποι, οι οποίοι είχαν την ατυχία να νοσήσουν από covid-19 και να νοσηλευθούν στο εν λόγω Νοσοκομείο τίθεται εν αμφιβόλω, τόσο η υλικοτεχνική υποδομή του Νοσοκομείου αυτού καθώς και η επιστημονική επάρκεια του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού».

πηγή : pelop.gr