Δράση στο ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας για τη στήριξη Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας

Φωκίων Ζαΐμης: «Πρωτοπόρα η ΠΔΕ στη στήριξη της Κοινωνικής Οικονομίας Κ.ΑΛ.Ο. στη Δυτική Ελλάδα»

Εγκρίθηκε η πρόσκληση που αφορά τη δράση κρατικών ενισχύσεων για τη «Στήριξη υφιστάμενων και υπό σύσταση Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο.)» και υλοποιείται ύστερα από πολύμηνη εργασία που ανέλαβε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, σε συνεργασία με τη Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και το Υπουργείο Εργασίας. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης την Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021 παρουσιάστηκε εκτενώς η πρόσκληση ενδιαφέροντος και δόθηκαν διευκρινήσεις στα μέλη του Κ.ΑΛ.Ο.

Την ικανοποίησή του για το έργο εξέφρασε ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας, Φωκίωνας Ζαΐμης: «Νοιώθω βαθιά ικανοποίηση διότι δουλέψαμε συλλογικά, ξεπεράσαμε αρχικά ανυπέρβλητα εμπόδια, και η ΠΔΕ γίνεται πρωτοπόρος τόσο στο ύψος του ποσού που ενισχύει την κοινωνική οικονομία, σε σχέση με τις άλλες περιφέρειες, όσο και στα κριτήρια που εμπεριέχονται στην πρόσκληση που διευκολύνουν σημαντικά και μειώνουν την γραφειοκρατία της διαδικασίας».

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε: η Προϊσταμένη ΕΥΔ Περιφερειακού Ε.Π. Δυτικής Ελλάδας Άλκηστις Σταθοπούλου, ο αναπληρωτής διευθυντής της Διαχειριστικής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Βασίλης Αϊβαλής, το Στέλεχος ΕΥΔ Περιφερειακού Ε.Π. Δυτικής Ελλάδας Άρης Μαμασιούλας, η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Διεύθυνση Κ.ΑΛ.Ο. Ελένη Κοντονάσιου, το στέλεχος της Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού (ΔΙΑΠ) Γιάννα Χαμακιώτη και η συνεργάτης του Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας Μαίρη Μιχαλοπούλου.

Υπενθυμίζεται ότι Δράση εντάσσεται στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα» του ΕΣΠΑ και στοχεύει:
• Στη στήριξη και ενίσχυση των παραγωγικών εγχειρημάτων αυτοδιαχείρισης και της συλλογικής κοινωνικής επιχειρηματικότητας.
• Στη μείωση της ανεργίας, κυρίως ευάλωτων και ειδικών ομάδων πληθυσμού.
• Στην ενίσχυση της απασχόλησης με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
• Στη βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της επιχειρηματικής δραστηριότητας των Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο.).
• Στην ενίσχυση της βιωσιμότητας και της ανταγωνιστικότητας των κοινωνικών επιχειρήσεων.
• Στη μεγέθυνση της κοινωνικής ωφέλειας που οι Φορείς Κ.ΑΛ.Ο. δημιουργούν.