Θα ήταν άδικο και πολύ βαρύ φορτίο η μεταρρύθμιση να αφορά μόνο το Πανεπιστήμιο Πατρών. Η Κυβέρνηση οφείλει και πρέπει να πάρει γενναίες πρωτοβουλίες. Είναι χρέος και υποχρέωση της προς τις νέες γενιές και την κοινωνία. Αυτό αναφέρει ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών με άρθρο του στην εφημερίδα “τα Νέα” αναφορικά με τις αλλαγές στο χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Επαναλαμβάνει την κριτική του για Πανεπιστήμια και Τμήματα χωρίς μελέτες βιωσιμότητας, με ελάχιστο προσωπικό, ελλιπείς υποδομές και δίχως επαρκή φοιτητική μέριμνα. “Κάναμε το λάθος να πιστεύουμε ότι η ύπαρξη μεμονωμένων τμημάτων σε πόλεις και τμημάτων που υπολειτουργούν είναι ανάπτυξη και ενισχύει τις τοπικές οικονομίες. Τραγική συνέπεια όλων αυτών είναι ότι χάθηκε το ενδιάμεσο επίπεδο εκπαίδευσης μεταξύ Λυκείου και Πανεπιστημίων” αναφέρει χαρακτηριστικά ο Χρ. Μπούρας.
Αν και το Πανεπιστήμιο Πατρών προχώρησε ήδη σε συγχωνεύσεις – καταργήσεις Τμημάτων εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο Πρύτανης εκτιμά ότι “σε λίγους μήνες από σήμερα θα βρεθούμε μπροστά σε θνησιγενή τμήματα, καθώς η ελάχιστη βάση εισαγωγής θα τα οδηγήσει σε λίγους εισακτέους, οπότε θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα…”
Άραγε αυτή η αναφορά προμηνύει ένα νέο γύρο συγχωνεύσεων Τμημάτων; Πάντως ο Χρ. Μπούρας επιμένει ότι “πρέπει να πούμε δυσάρεστες αλήθειες”: “Για εισακτέους που δεν έχουν τη δυνατότητα να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, για Τμήματα που φυτοζωούν, για γνωστικά αντικείμενα μακριά από τις ανάγκες της χώρας, χωρίς ακαδημαϊκά κριτήρια και για την έλλειψη ισχυρής μεταλυκειακής εκπαίδευσης, στενά συνδεδεμένης με τις τοπικές οικονομίες”.