Καπναποθήκες Παπαπέτρου: «Πακέτο» οι μελέτες και η ανακατασκευή
Μία από τις σπάνιες περιπτώσεις που με πολιτική αποφάση ένα έργο χωρίς την παραμικρή μελετητική ωριμότητα εντάσσεται στο ΕΣΠΑ
Το έργο αποκατάστασης και εκσυγχρονισμού του εμβληματικού κτιρίου των πρώην καπναποθηκών Παπαπέτρου που θα μετατραπεί σε Διαχρονικό Μουσείο και Χώρο Πολιτισμού εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας με απόφαση που υπέγραψε ήδη ο Περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης.
Στο ΕΣΠΑ εντάσσονται τόσο οι μελέτες του έργου, όσο και αυτή καθεαυτή η ανακατασκευή των Καπναποθηκών Παπαπέτρου για τη μετατροπή τους σε μουσείο. Είναι μια από τις λίγες περιπτώσεις στην Ελλάδα έργο πολιτιστικού χαρακτήρα να εντάσσεται στο ΕΣΠΑ ως «πακέτο» τόσο η μελέτη όσο και η κατασκευή.
Κατά την επίσκεψη της Λίνας Μενδώνη στο Αγρίνιο το 2019 είχε ανακοινωθεί η συμφωνία με το Υπουργείο Πολιτισμού, να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ η μελέτη του έργου, έτσι ώστε να υπάρξει μελετητική ωριμότητα μέχρι το 2023 και με την έναρξη της νέας προγραμματικής περιόδου, δηλαδή μετά το 2023, το έργο να είναι έτοιμο να υλοποιηθεί. Στο σχεδιασμό αυτό δεν έχει αλλάξει κάτι. Το έργο θα υλοποιηθεί μετά το 2023 και θα γίνει «γέφυρα» για το νέο ΕΣΠΑ, με αύξηση φυσικά του προϋπολογισμού. Και αυτό γιατί τα 5,7 εκατ. ευρώ, που τώρα δεσμεύτηκαν στο ΕΣΠΑ, προφανώς δεν αρκούν για τις ούτως ή άλλως ακριβές μελέτες και τις εργασίες ανακατασκευής.
Απλώς η ένταξη σε αυτό το ποσό έγινε καθώς βρισκόμαστε κοντά στο τέλος της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου, για να μην υπερβεί η Περιφέρεια το ποσοστό του overbooking,που έχει πάρει από το Υπουργείο Ανάπτυξης και τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ. Έτσι όμως ουσιαστικά το έργο στο σύνολό του, όχι μόνο οι μελέτες του, «αγκιστρώνουν» στο ΕΣΠΑ εξασφαλίζοντας της χρηματοδότησή του. Η επιλογή αυτή φαίνεται ότι ήταν προσωπική επιλογή του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Πολιτισμού. Και είναι ουσιαστικά μία από τις σπάνιες περιπτώσεις που ένα έργο χωρίς την παραμικρή μελετητική ωριμότητα εντάσσεται στο ΕΣΠΑ με πολιτική αποφάση.