Ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του Κινήματος Αλλαγής – ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, με αφορμή την παροχή σύμφωνης γνώμης από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Πατρών στο Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για αναδιάρθρωση των Πανεπιστημιακών Τμημάτων της Αιτωλοακαρνανίας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
“Το σχέδιο αναδιάρθρωσης των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών που οδηγεί σε υποβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Αιτωλοακαρνανία συνεχίζεται. Μετά την εκπόνηση του Στρατηγικού Σχεδίου για την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών και την αποδοχή του από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών δίνει τη σύμφωνη γνώμη της για την έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος.
Οι δομές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Αιτωλοακαρνανία έχουν υποστεί συνεχόμενα πλήγματα από πολιτικές αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας. Μετά την απαράδεκτη κατάργηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας με το Σχέδιο Αθηνά το 2013, ήρθε το Σχέδιο Γαβρόγλου το 2019, που οδήγησε σε καταργήσεις, συγχωνεύσεις και μεταφορά της έδρας Τμημάτων μακριά από την Αιτωλοακαρνανία. Το Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών καταργήθηκε εν μία νυκτί από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ενώ διέθετε πιστοποίηση από την ΑΔΙΠ τον Ιανουάριο του 2019 με ισχύ έως το 2024, 1000 περίπου αποφοίτους, 400 και πλέον εν ενεργεία φοιτητές, 18 μέλη ΔΕΠ, άρτιες κτιριακές εγκαταστάσεις και τεχνολογικό εξοπλισμό, μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών και κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα. Τμήμα που ενώ ως αντιπολίτευση η Νέα Δημοκρατία υποστήριζε ότι αδικαιολογήτως καταργήθηκε, σήμερα ως Κυβέρνηση αρνείται να επανιδρύσει. Ενώ αντίθετα έσπευσε με μια πολιτική απόφαση να ακυρώσει τη λειτουργία της Νομικής στην Πάτρα.
Η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, έρχεται ουσιαστικά να επικυρώσει το νόμο Γαβρόγλου και φέρνει ανατροπές στα Πανεπιστημιακά Τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας, με καταργήσεις, συγχωνεύσεις Τμημάτων και μεταφορά της έδρας τους στην Πάτρα.
Με βάση το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος, το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος της Πολυτεχνικής Σχολής, συγχωνεύεται με το Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας και πλέον θα υπάγεται στην Γεωπονική Σχολή του Πανεπιστημίου, ανατρέποντας πλήρως το καθεστώς φοιτητών οι οποίοι σπουδάζουν ή εισάγονται στην Πολυτεχνική Σχολή και θα αποφοιτήσουν από άλλο Τμήμα σε άλλη σχολή. Καμία πρόβλεψη για την ισοτιμία των αποφοίτων, για τα μέλη ΔΕΠ με ανττικείμενο που δε συνάδει με το νέο Τμήμα, για το μέλλον του Διατμηματικού ΠΜΣ με αντικείμενο το Περιβάλλον.
Οι πολιτικές αποφάσεις τόσο της σημερινής κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, όσο και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αδιαφορούν για την ανάγκη ενίσχυσης της αποκεντρωμένης ανώτατης εκπαίδευσης, με στόχο την περιφερειακή ανάπτυξη. Αυτό που σήμερα προτάσσεται για το Πανεπιστήμιο Πατρών ισοπεδώνει την ακαδημαϊκή κοινότητα στην Αιτωλοακαρνανία. Η δε Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών, εν μέσω της ψηφιακής εποχής και του 5G κι ενώ η σύγχρονη προσέγγιση προωθεί την αποκέντρωση στη λειτουργία των Πανεπιστημίων, επιμένει σε μια συγκεντρωτική λειτουργία του Πανεπιστήμιου και στην υποβάθμιση των δομών του που βρίσκονται εκτός Πατρών.
Το Υπουργείο Παιδείας πρέπει επιτέλους να σταματήσει να λαμβάνει αποφάσεις με δύο μέτρα και δύο σταθμά και να φροντίσει για την ενίσχυση των Πανεπιστημιακών Τμημάτων της Αιτωλοακαρνανίας. Το αίτημα για επανίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας, του μοναδικού Πανεπιστημίου στη χώρα που πλήρωσε τις μνημονιακές δεσμεύσεις είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Άλλωστε, η Αιτωλοακαρνανία εξελίσσεται σε έναν σημαντικό περιφερειακό κόμβο και σ’ αυτό χρειάζεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο τα ανώτατα εκπαιδευτικά τμήματα. Επίσης, με την ίδρυση Σχολής Αγρινίου Διαχείρισης Βιώσιμης Ανάπτυξης και Πολιτισμού, θα μπορέσουν να ενταχθούν σε αυτή τα υφιστάμενα Τμήματα του Αγρινίου, Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων, Ιστορίας-Αρχαιολογίας, καθώς και το Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών (ΔΠΠΝΤ) μετά την επανίδρυσή του.
Σε ό,τι αφορά το Μεσολόγγι, απαιτείται ενίσχυση και ουσιαστική στήριξη της Γεωπονικής Σχολής του Μεσολογγίου, με αξιολόγηση και σύγχρονα προγράμματα σπουδών ώστε τα αντικείμενα λειτουργίας των τμημάτων να είναι ελκυστικά, καθώς και ενίσχυση με νέα τμήματα, δεδομένου ότι υπάρχει ένα άρτιο κτιριακά και υλικοτεχνικά campus, που μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερα από 10 Τμήματα και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός σύγχρονου κέντρου Ανάπτυξης και Έρευνας.
Στέκομαι στο πλευρό των φοιτητών, των μελών ΔΕΠ, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των τοπικών φορέων και της τοπικής κοινωνίας της Αιτωλοακαρνανίας που αγωνίζονται να κρατήσουν ζωντανή την ακαδημαϊκή κοινότητα και τα τμήματα σε λειτουργία. Ζητώ από το Υπουργείο Παιδείας να επαναξιολογήσει το σχεδιασμό για τα Πανεπιστημιακά Τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας και να μην προχωρήσει στις αλλαγές αυτές, που θα αποτελέσουν πλήγμα για την Αιτωλοακαρνανία. Για μια ακόμα φορά καλώ το Δήμαρχο Αγρινίου, το Δήμαρχο Ι.Π. Μεσολογγίου, τον Περιφερειάρχη και τους Βουλευτές του Νομού να αποτρέψουμε να συντελεστεί αυτή η τεράστια αδικία σε βάρος της Αιτωλοακαρνανίας”.