Ποιος είπε ότι τα Τμήματα των Πανεπιστημίων στην Περιφέρεια έχουν την ίδια μοίρα; Υπάρχουν έστω και λίγα Τμήματα που κατάφεραν από περάσουν αλώβητα από την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Ένα από αυτά είναι το Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου που έχει μόλις μια κενή θέση και ετοιμάζεται να υποδεχθεί 165 νέους πρωτοετείς φοιτητές, που πέτυχαν την εισαγωγή τους στο Τμήμα έναντι των 166 προσφερόμενων θέσεων, εκ των οποίων οι 165 προέρχονται από τα ΓΕΛ. Αν εξαιρέσει δηλαδή κανείς το Ιστορικό Αρχαιολογικό του Αγρινίου, που εξάλλου οδεύει προς την Πάτρα, το συγκεκριμένο Τμήμα της Σπάρτης έχει περισσότερους επιτυχόντες από τα τέσσερα πανεπιστημιακά Τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας.
Η εξήγηση για αυτό δεν είναι άλλη από το επιστημονικό αντικείμενο του Τμήματος, τις επαγγελματικές του προοπτικές και φυσικά το πόσα ομοειδή Τμήματα υπάρχουν στην Ελλάδα. Στην Αιτωλοακαρνανία δυστυχώς ούτε η Γεωπονική μπόρεσε να προσελκύσει φοιτητές, αφού στο μεταξύ ο Κ. Γαβρόγλου ίδρυσε πλείστες όσες Γεωπονικές σε όλη τη χώρα, ούτε και το Ιστορικό – Αρχαιολογικό, αφού είναι το δέκατο τέτοιο Τμήμα της χώρας.
Και είναι προφανές ότι η ευθύνη για το γεγονός ότι σχεδόν ποτέ δεν υπήρξε τίποτα ελκυστικό στις δομές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Αιτωλοακαρνανία δεν είναι ευθύνη μόνο των εκάστοτε κυβερνήσεων. Είναι και ευθύνη των εκπροσώπων της περιοχής. Γιατί, όταν έρχεται ένας λαϊκιστής Υπουργός και ιδρύει Τμήματα παντού και εσύ σιγοντάρεις αυτό το λαϊκισμό, λέγοντας λίγο – πολύ “δεν είναι αυτό που θα θέλαμε, αλλά δεν πειράζει φέρ’το, αφού ιδρύεις τμήματα “ό,τι να ‘ναι” φέρε και εμάς μερικά”, τότε μοιραία έχεις και εσύ ευθύνη…