Η επόμενη μέρα της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής
Τι αναφέρει ο Κοσμήτορας της Γεωπονικής Σχολικής Γιώργος Σαλάχας
Προβληματισμός επικρατεί μετά την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής για τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, καθώς η θεσμοθέτηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, έφερε ένα ντόμινο εκρηκτικής ανόδου σε μία σειρά σχολών χαμηλής και μεσαίας ζήτησης, αφήνοντας έτσι τμήματα της περιφέρειας με ελάχιστους ή ακόμη και μηδενικούς αριθμούς πρωτοετών φοιτητών.
Ο μεγάλος αριθμός των κενών θέσεων σε κάποια τμήματα περιφερειακών πανεπιστημίων, που λόγω οικονομικών και πληθυσμιακών ιδιαιτεροτήτων, δεν προσελκύουν πολλούς φοιτητές, φαίνεται πως ανοίγει και πάλι τη συζήτηση για την αναδιάταξη του χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης.
Εξάλλου, οι δηλώσεις της Υπουργού Παιδείας πως ο αριθμός των πανεπιστημιακών τμημάτων της χώρας είναι μεγάλος κατατείνουν στο γεγονός ότι η εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής θα γίνει η «θρυαλλίδα» για ένα νέο σχέδιο «Αθηνά» μέσω συγχωνεύσεων τμημάτων ή και ίδρυσης νέων με ελκυστικά προγράμματα σπουδών, καθώς για ορισμένα τμήματα, η βιωσιμότητά τους απειλείται από το μονοψήφιο σε αρκετές περιπτώσεις αριθμό φοιτητών. Τα Τμήματα αυτά εκτιμάται ότι θα μπουν στο «μικροσκόπιο» της Εθνικής Αρχής για την Ανώτατη Εκπαίδευση (ΕΘΑΑΕ), η οποία πιθανολογείται ότι θα εισηγηθεί τη μείωση των πανεπιστημιακών τμημάτων της χώρας.
Στην Αιτωλοακαρνανία τα Τμήματα της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και ιδίως αυτά που εδρεύουν στο Μεσολόγγι υπέστησαν μεγάλες απώλειες από την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Ο Κοσμήτορας της Γεωπονικής Σχολικής Γιώργος Σαλάχας, μιλώντας στο ΑγρίνιοCulture.gr, δήλωσε ότι «το Πανεπιστήμιο Πατρών όσον αφορά τη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, πρότεινε με απόφαση της Συγκλήτου συγχωνεύσεις προκειμένου να δημιουργηθούν τμήματα ακαδημαϊκά βιώσιμα, κάτι που αποδέχθηκε η Πολιτεία και προχωρά στην έκδοση προεδρικού Διατάγματος».
Έτσι, έχοντας ως δεδομένο τη επανειλημμένη δήλωση του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστου Μπούρα πως το Πανεπιστήμιο θέλει μια ισχυρή Γεωπονική Σχολή στην Αιτωλοακαρνανία γι΄αυτό και η αναδιοργάνωσή της εκτός από συγχωνεύσεις προβλέπει και την ίδρυση ενός δεύτερου Τμήματος της Σχολής στο Αγρίνιο, ενός Τμήματος Αειφορικής Γεωργίας, μπορεί να εκτιμήσει κανείς ότι η Γεωπονική Σχολή παρά τον περιορισμένο αριθμό επιτυχόντων στα Τμήματά της πιθανότατα θα αποφύγει ένα δεύτερο γύρο συγχωνεύσεων.
«Η μείωση των εισακτέων στα κεντρικά Πανεπιστήμια και η αύξησή τους στα περιφερειακά θα ήταν μια πιο ορθολογική λύση»
Ο ίδιος χαρακτηρίζει την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής ένα «ισχυρό μέτρο» για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση καθώς «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι μαθητές που έχουν εξαιρετικά χαμηλές βαθμολογίες και παρ’ όλα αυτά εισάγονταν στα Πανεπιστήμια, αδυνατούν να αποφοιτήσουν. Ένα 30% περίπου των φοιτητών δεν αποφοιτούν και αυτή την πραγματικότητα, που δεν μπορούμε να την παραβλέψουμε».
«Θα ήταν πιο υγειές», προσθέτει ο Κοσμήτορας της Γεωπονικής Σχολικής «να υπάρχει μια ισόρροπη ανάπτυξη σε όλα τα Πανεπιστήμια, κεντρικά και περιφερειακά. Θα μπορούσε δηλαδή μια μικρή μείωση του αριθμού των εισακτέων στα κεντρικά πανεπιστήμια να στηρίξει τα περιφερειακά. Εξάλλου, αυτό είναι και ένα διαχρονικό αίτημα των κεντρικών Πανεπιστημίων, που δυσκολεύονται να εκπαιδεύσουν ένα τόσο μεγάλο αριθμό φοιτητών. Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και τα περιφερειακά Πανεπιστήμια είναι εξαιρετικά, έχοντας όμως την ανάλογη στήριξη της Πολιτείας».
«Δεν δικαιολογείται το μειωμένο ενδιαφέρον από τους υποψήφιους»
Αναφορικά με το μειωμένο αριθμό των επιτυχόντων στα Γεωπονικά τμήματα φαίνεται ότι δεν υπάρχει προτίμηση. Ο κ. Σαλάχας επισημαίνει εδώ ότι «η αγροδιατροφή συνολικότερα βρίσκεται στο top της παγκόσμιας προσοχής και αυτό γιατί τα τρόφιμα θα πρέπει να αυξηθούν τις επόμενες δεκαετίες κατά 50 έως 70%, προκειμένου να καλυφθούν οι επισιτιστικές ανάγκες του πληθυσμού παγκοσμίως. Οι προοπτικές του κλάδου λοιπόν είναι πολύ μεγάλες, όμως υπάρχει ένα έλλειμμα ενημέρωσης στους υποψηφίους για τις δυνατότητες επαγγελματικής απασχόλησης που υπάρχουν».
Επιπλέον σύμφωνα με τον κ. Σαλάχα ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας είναι το δημογραφικό, με την έννοια ότι οι απόφοιτοι από τα Λύκεια και υποψήφιοι φοιτητές μειώνονται συνεχώς (από 160.000 που αποφοιτούσαν πριν από 10 χρόνια, μειώθηκαν περίπου στις 100.000) και οι προβλέψεις είναι ότι θα μειωθούν περαιτέρω). Παρότι υπάρχουν αρκετά Γεωπονικά τμήματα στα περιφερειακά Πανεπιστήμια, ο κ. Σαλάχας θεωρεί ότι οι εξαιρετικές προοπτικές ανάπτυξης της αγροδιατροφικής αλυσίδας σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο και η εφαρμογή των Τεχνολογιών του μέλλοντος στην Γεωργία μπορούν να δικαιολογήσουν την ύπαρξη αυτών των τμημάτων. Χρειάζεται μία καλλίτερη ενημέρωση των υποψηφίων για τις επαγγελματικές προοπτικές στα τμήματα τα σχετικά με την αγροδιατροφή, όπως και για τα τμήματα που σχετίζονται με το περιβάλλον και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.