Το 2022 σε ισχύ οι αλλαγές και οι μεταφορές Τμημάτων
Το Σχέδιο του Π.Δ. εγκρίνεται όπως προτάθηκε από τη Σύγκλητο
Αυτούσιο σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγρίνιοCulture.gr εγκρίθηκε το Σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για την αναδιάρθρωση του Πανεπιστημίου Πατρών από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ). Πρόκειται για εξέλιξη μάλλον αναμενόμενη, αφού ο σχεδιασμός ήδη έχει αρχίσει να λαμβάνει χώρα με την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να δώσει φέτος μηδενικό αριθμό εισακτέων σε κάποια Τμήματα και ουσιαστικά να σημάνει την κατάργησή τους. Το επόμενο βήμα θα είναι, όπως προβλέπεται, το Υπουργείο Παιδείας να κάνει το σχετικό ερώτημα στο ΣτΕ και αφού δοθεί η έγκριση του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου το Προεδρικό Διάταγμα να υπογραφεί και να γίνει νόμος του Κράτους.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγρίνιοCulture.gr το Προεδρικό Διάταγμα θα προβλέπεται να τεθεί σε ισχύ από την ακαδημαϊκή χρονιά 2022-2023, πράγμα που σημαίνει ότι τον επόμενο Σεπτέμβριο το Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας θα πρέπει να μετακομίσει από το Αγρίνιο στην Πάτρα, ενώ θα επισημοποιηθούν και οι λοιπές συγχωνεύσεις Τμημάτων που προβλέπονται, δηλαδή η συγχώνευση του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων με το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, καθώς επίσης και η συγχώνευση του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος με το Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας, που προβλέπεται να ιδρυθεί ως το δεύτερο Τμήμα της Γεωπονικής Σχολής στο Αγρίνιο.
Με δεδομένο πάντως ότι η Υπουργός Παιδείας έχει αναφέρει πολλές φορές ότι ο αριθμός των πανεπιστημιακών τμημάτων της χώρας είναι υπερβολικά μεγάλος, ίσως να μην είναι καθόλου άστοχο να διατηρεί κανείς επιφυλάξεις για την ίδρυση νέου Τμήματος στο Αγρίνιο. Πάντως το Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας έχει προταθεί από την απόφαση του Πανεπιστημίου Πατρών και περιλαμβάνεται στο σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος.
Σε κάθε περίπτωση θα έχει ενδιαφέρον να περιμένει κανείς τις επιμέρους λεπτομέρειες του Προεδρικού Διατάγματος αναφορικά με το προσωπικό των Τμημάτων που συγχωνεύονται. Από πολλούς ακαδημαϊκούς της κοινότητας του Αγρινίου έχει υπάρξει η εκτίμηση ότι, για παράδειγμα, πολλά μέλη ΔΕΠ από το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος θα επιδιώξουν να μετακινηθούν σε άλλα Τμήματα της Πάτρας, Τμήματα της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και της Πολυτεχνικής Σχολής αντίστοιχα, καθώς τα επιστημονικά τους αντικείμενα δεν συνάδουν με αντικείμενο της Γεωπονικής Σχολής.
Θα πρέπει ακόμη να σημειωθεί ότι έχει κάποια σημασία -ίσως και πολιτική σημασία- πως ο χρόνος ισχύος των αλλαγών, ιδίως σε ό,τι αφορά τις μεταφορές τμημάτων, που έχουν προκαλέσει τις μεγαλύτερες αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίας του Αγρινίου, του Αιγίου και της Ηλείας, δεν είναι άμεσος, αλλά η επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, το φθινόπωρο του 2022 δηλαδή. Ενώ από την πλευρά της Πρυτανείας των Πατρών εκπέμπονταν μέχρι πρόσφατα μηνύματα πως το Πανεπιστήμιο είναι έτοιμο από πλευράς χώρων και εγκαταστάσεων να υποδεχθεί ακόμη και άμεσα τα Τμήματα αυτά στην Πάτρα.
Οι εξελίξεις σε σχέση με τη διαδικασία θεσμοθέτησης των αλλαγών στο Πανεπιστήμιο Πατρών είναι προδιαγεγραμμένες και σε μεγάλο βαθμό αναμενόμενες. Εκείνο που δεν ήταν τόσο αναμενόμενο είναι ότι οι αντιδράσεις στην Αιτωλοακαρνανία περιοριστηκαν σε μεγάλο βαθμό, όταν η Σύγκλητος αποφάσιζε για τις προτάσεις της επί του νέου «χάρτη» του Πανεπιστημίου και όχι όταν το Υπουργείο, που έχει και τον τελευταίο λόγο, από την περασμένη άνοιξη έπαιρνε σταδιακά τις δικές του αποφάσεις… Ιδίως στο Αγρίνιο κυριάρχησε η κριτική στην “κακιά Πάτρα, που θέλει να μας πάρει τα Τμήματα” και όχι η κριτική στο Υπουργείο, που προχώρησε σε επιλογές όπως το κλείσιμο (δια της συγχωνεύσεως) του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων με ακαδημαϊκά κριτήρια που επιδέχονται μεγάλων αμφισβητήσεων.