Για θεσμικές στρεβλώσεις στη λειτουργία της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας μιλά με ανακοίνωσή της η παράταξη του Κ. Σπηλιόπουλου “Δυτική Ελλάδα Μπροστά” στηλιτεύοντας το γεγονός ότι σε πέντε περιπτώσεις έργων στην Αιτωλοακαρνανία ακολουθήθηκε η έκτακτη διαδικασία του άρθρου 32γ του Ν4412/2016.
Η περιφερειακή αρχή επικαλείται βέβαια τις πλημμύρες του Ιανουαρίου 2021 στην Αιτωλοακαρνανία. “Δέκα μήνες μετά και ουσιαστικά τουλάχιστον ένα εξάμηνο ακόμη όταν θα εκτελεστούν τα έργα, δεν συνιστούν κατεπείγουσα ανάγκη. Η δε μεγάλη καθυστέρηση οφείλεται αποκλειστικά και μόνον στην ίδια την περιφέρεια” αναφέρει ο Κ. Σπηλιόπουλος.
Αναλυτικά η ανακοίνωση :
Η λειτουργία της Οικονομικής Επιτροπής Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με την πλασματική πλειοψηφία που της έχει δοθεί και με τις αρμοδιότητες, οι οποίες της έχουν εκχωρηθεί, έχει μετατραπεί στο κατεξοχήν αποφασιστικό και διαχειριστικό όργανο της περιφέρειας. Έτσι, το κυρίαρχο θεσμικό όργανο, που είναι το περιφερειακό συμβούλιο, έχει μεταβληθεί σε δευτερευούσης σημασίας θεσμό και ουσιαστικά σε παρατηρητή των υποθέσεων της περιφέρειας. Χωρίς να έχει κανένα ουσιαστικό και κανένα αποφασιστικό ρόλο.
Αποκορύφωμα της θεσμικής αυτής στρέβλωσης αποτελεί η συστηματική χρήση έκτακτων και εξαιρετικών διαδικασιών στην ανάθεση δημοσίων έργων.
Συγκεκριμένα, πρόσφατα για την ανάθεση τριών (3) και δύο (2) έργων στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, η πλασματική πλειοψηφία της οικονομικής επιτροπής, στις συνεδριάσεις της 6-10-2021 και της 12-10-2021 αντίστοιχα, αποφάσισε να γίνει με την έκτακτη διαδικασία του άρθρου 32γ του Ν4412/2016, που προβλέπει τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση.
Σημειώνουμε ότι ο νόμος ορίζει ότι η διαδικασία αυτή εφαρμόζεται μόνον ”στο μέτρο που είναι απολύτως απαραίτητο, εάν λόγω κατεπείγουσας ανάγκης οφειλόμενης σε γεγονότα απρόβλεπτα για την αναθέτουσα αρχή…”. Και επιπλέον ”οι περιστάσεις που επικαλούνται οι αναθέτουσες αρχές για την αιτιολόγηση της κατεπείγουσας ανάγκης δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να απορρέουν από δική τους ευθύνη”.
Κατόπιν όλων αυτών θέλουμε να τονίσουμε:
Οι έκτακτες συνθήκες που επικαλείται η περιφερειακή αρχή ήταν οι πλημμύρες του Ιανουαρίου 2021 στην Αιτωλοακαρνανία. Σήμερα λοιπόν, δέκα μήνες μετά και ουσιαστικά τουλάχιστον ένα εξάμηνο ακόμη όταν θα εκτελεστούν τα έργα, δεν συνιστούν κατεπείγουσα ανάγκη. Η δε μεγάλη καθυστέρηση οφείλεται αποκλειστικά και μόνον στην ίδια την περιφέρεια. Και βέβαια αφήνουν εκτεθειμένη την περιοχή την κρίσιμη φετινή φθινοπωρινή και χειμερινή περίοδο.Η περιφερειακή αρχή επιλέγει τρεις ή τέσσερις εργολήπτες (όποιους επιθυμεί και με όποια κριτήρια αυτή θέλει) και τους ζητάει οικονομικές προσφορές, χωρίς καμία δημοσίευση. Αυτή η διαδικασία έρχεται σε αντίθεση με τους κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού, τη διαφάνεια, τη φιλοσοφία και το πνεύμα του άρθρου 32γ του Ν4412/2016.
Οι ευθύνες της περιφερειακής αρχής για τις τεράστιες καθυστερήσεις είναι μεγάλες. Και δεν μπορούν να αμβλυνθούν με την προσχηματική εφαρμογή των έκτακτων περιστάσεων που περιγράφει το άρθρο 32γ του Ν4412/2016.Υπάρχουν διαφανείς, αποτελεσματικές και σύντομες διαδικασίες για την ανάθεση των απαραίτητων έργων. Με ανακοίνωση προς όλους τους ενδιαφερόμενους εργολήπτες (άρθρο 27 του ιδίου νόμου) που μειώνει το χρόνο και τις διαδικασίες ανάθεσης με πλήρη διαφάνεια και εξασφαλίζοντας τον υγιή ανταγωνισμό. Δυστυχώς παρά τις παρακλήσεις μας, η περιφερειακή αρχή επιμένει να ακολουθεί το δικό της μοναχικό και λάθος δρόμο.
Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου προς την περιφερειακή αρχή για το ζήτημα αυτό που δεν είναι το μόνο για το οποίο επιλέγει με προσχηματικό τρόπο, λάθος διαδικασίες. Διότι υπάρχει κίνδυνος εμπλοκών με προσφυγές και καθυστερήσεις. Και ζητούμε να ακολουθήσει τους κανόνες που ορίζει ο νόμος, τους κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού και της διαφάνειας στην ανάθεση και την εκτέλεση των δημοσίων έργων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.