Δήμος Αγρινίου: Ποιες είναι οι πρωτοβουλίες για ένα “έξυπνο” Αγρίνιο
«Σχεδιάζουμε μια ‘έξυπνη’ πόλη με τις βέλτιστες πρακτικές. Κάνουμε βήματα προς το ‘έξυπνο’ Αγρίνιο με ορθολογική διαχείριση των πόρων και του περιβάλλοντος και πάντα προς όφελος των πολιτών».
Αυτά τονίζει μεταξύ άλλων, μιλώντας στο Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου, σχετικά με τις πρωτοβουλίες του δήμου για την τοποθέτηση έξυπνων ηλιακών καθισμάτων (παγκάκια), την ηλεκτρονική αναβάθμιση επτά δημοτικών αιθουσών, αλλά και την εκπόνηση του σχεδίου βιώσιμης αστικής κινητικότητας.
Ειδικότερα, όσον αφορά τα «έξυπνα» παγκάκια, ο δήμαρχος λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ότι «θα είναι υπαίθρια, με ηλιακούς συλλέκτες, ώστε να έχουν ενεργειακή αυτονομία, ενώ θα έχουν σύνδεση στο διαδίκτυο, η οποία θα παρέχεται δωρεάν στους πολίτες». Παράλληλα, σύμφωνα με τον δήμαρχο, «θα δίνεται η δυνατότητα φόρτισης φορητών συσκευών και δωρεάν πρόσβασης στο διαδίκτυο, ενώ θα υπάρχει αισθητήρας ώστε, σε περίπτωση βροχής, να απενεργοποιούνται αποφεύγοντας κατ΄ αυτόν τον τρόπο την άσκοπη κατανάλωση ενέργειας».
Επιπλέον, τα παγκάκια θα διαθέτουν και μία θύρα επαγωγικής φόρτισης όπου μπορεί να γίνει η φόρτιση χωρίς καλώδιο, εφόσον τα κινητά διαθέτουν τεχνολογία επαγωγικής φόρτισης. Ακόμη, θα φωτίζονται με χρώμα LED, όταν πέφτει το φως του ήλιου και θα αλλάζουν το χρώμα τους, όταν πραγματοποιείται επαγωγική φόρτιση.
Τα συγκεκριμένα παγκάκια, τα οποία βρίσκονται στο στάδιο των τελικών ρυθμίσεων, τοποθετήθηκαν στις πλατείες Δημάδη, Αγίου Κωνσταντίνου και Παναγοπούλου, επί της οδού Ελ. Βενιζέλου όπου βρίσκονται σταθμός ταξί και πάρκο, καθώς και στο πάρκο skate board μπροστά από το γήπεδο του Παναιτωλικού.
Σχετικά με την ηλεκτρονική αναβάθμιση επτά δημοτικών αιθουσών, ο δήμαρχος Αγρινίου αναφέρει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «το συγκεκριμένο σύστημα προβλέπει την εγκατάσταση ενημερωτικών οθονών στις έδρες των δημοτικών ενοτήτων» και προσθέτει:
«Οι οθόνες θα είναι πλήρη υπολογιστικά συστήματα, στα οποία θα εκτελείται διαδικτυακή εφαρμογή που θα ενημερώνει διαδραστικά τους δημότες για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.Σε κάθε αίθουσα ο εξοπλισμός και το λογισμικό θα παρέχουν πρόσβαση στο Internet, μέσω τοπικού δικτύου, σε κάθε εγκατεστημένο Η/Υ και Wi-Fi. Επίσης, θα δίνεται η δυνατότητα για τηλεδιασκέψεις και τηλεκπαίδευση, παρουσιάσεις και αναμεταδόσεις».
Οι αίθουσες που αναβαθμίστηκαν είναι η αίθουσα δημοτικού συμβουλίου, η αίθουσα εκπαίδευσης και τεχνικών συναντήσεων, η αίθουσα εκδηλώσεων του δήμου και δύο αίθουσες εκθέσεων στην παλαιά δημοτική αγορά, η αίθουσα της δημοτικής βιβλιοθήκης και η αίθουσα που συνεδρίαζε παλαιότερα το δημοτικό συμβούλιο. Οι υπηρεσίες που μεταξύ άλλων θα παρέχονται είναι συνεδριάσεις, εκδηλώσεις και εκπαιδεύσεις, υπηρεσίες διαδικτύου στην δημοτική βιβλιοθήκη, καθώς και οθόνες πληροφόρησης δημοτών και επισκεπτών».
Παράλληλα, όπως επισημαίνει ο δήμαρχος Αγρινίου, «είναι ανάγκη πλέον το αστικό περιβάλλον να υπηρετείται από τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών».
Όσον αφορά στην εκπόνηση του σχεδίου βιώσιμης αστικής κινητικότητας, ο Γιώργος Παπαναστασίου λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «πρόκειται για το στρατηγικό και επιχειρησιακό πλάνο, που θα καθορίσει ένα βιώσιμο σύστημα μετακινήσεων, το οποίο εκτιμάται ότι θα ικανοποιεί τις ανάγκες κινητικότητας των πολιτών και των επιχειρήσεων λαμβάνοντας υπόψη τα σύγχρονα δεδομένα». Στόχος του προγράμματος, σύμφωνα με τον δήμαρχο, «είναι η αστική κινητικότητα να γίνει πιο εύκολη, πιο οικονομική, φιλικότερη προς το περιβάλλον και προσβάσιμη για όλους».
Μάλιστα, όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο Γιώργος Παπαναστασίου, «το όραμα και οι προτάσεις του σχεδίου βιώσιμης αστικής κινητικότητας συνδιαμορφώνονται από τη δημοτική αρχή, τους κοινωνικούς φορείς και τους δημότες», ενώ η οριστική έκδοση του ΣΒΑΚ αναμένεται να αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο προώθησης, έγκρισης και χρηματοδότησης παρεμβάσεων στο σύστημα κινητικότητας του δήμου Αγρινίου».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ