Μακρυνεία – Αράκυνθος : Αναμένονται χρήματα, παρουσιάζονται οι μετρήσεις για τα κατολισθητικά φαινόμενα

Τεχνικά δελτία έχει υποβάλλει ο Δήμος Αγρινίου

Σχεδόν δύο μήνες μετά τη θεομηνία που έπληξε την Αιτωλοακαρνανία και ιδίως την περιοχή των Δημοτικών Ενοτήτων Αρακύνθου και Μακρυνείας, ο Δήμος Αγρινίου μέχρι τώρα έχει λάβει από την κεντρική κυβέρνηση ένα μικρό ποσό, της τάξης των 650.000 ευρώ, σε σχέση με το μέγεθος της καταστροφής. Το ποσό αυτό βεβαίως δεν αφορά την αποκατάσταση, αλλά την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών, δηλαδή καθαρισμούς δρόμων, άρση καταπτώσεων κτλ.

Ο Δήμος Αγρινίου, ωστόσο έχει ήδη υποβάλλει τεχνικά δελτία, όπως αναφέρθηκε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου από το Δήμαρχο Γ. Παπαναστασίου για ένταξη και χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΣΑΕ 801 και 055) και αναμένει… Με το Δήμαρχο να υπενθυμίζει ότι οι χρηματοδοτήσεις για να έρθουν θα πρέπει να περάσουν από μια ορισμένη διαδικασία, θυμίζοντας ότι για τις πλημμύρες του Δεκεμβρίου του 2017 ήρθαν το καλοκαίρι του 2018.

Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι το προσεχές διάστημα, όπως αναφέρθηκε από το Γ. Παπαναστασίου πρόκειται να παρουσιαστούν (περίπου σε δύο εβδομάδες) στους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων τα ευρήματα των μετρήσεων του Πανεπιστημίου Πατρών στην περιοχή και ακολούθως θα προγραμματιστεί συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα. Ο Δήμαρχος Γ. Παπαναστασίου με την αναφορά προϊδέασε για τη σοβαρότητα της κατάστασης και το δυσεπίλυτο του θέματος λέγοντας ότι «η περιοχή ολισθαίνει».

Εντωμεταξύ θα πρέπει να σημειωθεί ότι το μέγεθος των προβλημάτων που προέκυψαν από τη θεομηνία αυτή, μπορεί να το αντιληφθεί κανείς από όσα αναφέρθηκαν από τον αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑ Αγρινίου Κ. Κιτσοπάνου, που ανέφερε στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ότι τα συνεργεία της ΔΕΥΑ κατάφεραν πριν από λίγες ημέρες να αποκαταστήσουν όλα τα προβλήματα στην υδροδότηση των δημοτικών κοινοτήτων. Ενώ σημείωσε πως αν υπήρξαν κάποιες μικροκαθυστερήσεις αυτές προέκυψαν από το γεγονός ότι τα συνεργεία της ΔΕΥΑ τις προηγούμενες ημέρες αντιμετώπισαν λόγω του παγετού αρκετές βλάβες και στο δίκτυο της ύδρευσης στο Αγρίνιο, με αποτέλεσμα να υπάρξει διασπορά των συνεργείων.

Το μοναδικό πρόβλημα που υπάρχει ακόμη και σήμερα είναι το γεγονός ότι έχει προκύψει ρήγμα στη δεξαμενή υδροδότησης της Μεσάριστας με αποτέλεσμα ένας μικρός αριθμός σπιτιών στην κοινότητα να έχουν πρόβλημα στην υδροδότησή τους. Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε και από το Δήμαρχο Γ. Παπαναστασίου, το εν λόγω πρόβλημα πιθανότατα δεν είναι καθόλου άσχετο με την ολίσθηση που παρατηρείται στην περιοχή.