Η πρόταση της «Αιτωλικής Αναπτυξιακής», που «κουμπώνει» με το timing των επενδύσεων στον τομέα της τεχνολογίας
Η Ελλάδα αρχίζει να μετατρέπεται σε ένα …απέραντο ψηφιακό Hub, σε συνδυασμό με τις επενδύσεις που προηγήθηκαν και όσες νέες προσελκύει.Εκτός από τις πολύ μεγάλες και εμβληματικές επενδύσεις, όπως αυτή της Microsoft για τα data centers, το παζλ συμπληρώνεται και από άλλες μικρότερες ίσως σε μέγεθος, αλλά εξίσου σημαντικές, προκειμένου να σηματοδοτήσουν τη μεγάλη αλλαγή που κυοφορείται. Αυτού του τύπου οι επενδύσεις έρχονται συνήθως να «κουμπώσουν» με τα Πανεπιστήμια της χώρας, προκειμένου να τροφοδοτηθούν με το απαραίτητο εξειδικευμένο προσωπικό.
Μια τέτοια περίπτωση είναι και αυτή του Πανεπιστημίου Πατρών. Τέσσερις μεγάλες εταιρείες με αντικείμενο την πληροφορική και τα χρηματοοικονομικά, συγκεκριμένα η Entersoft, η Deloitte, η PwC και η Ernst & Young, έχουν ανακοινώσει τους τελευταίους μήνες ότι φτιάχνουν γραφεία στην Πάτρα. Για παράδειγμα, η Entersoft ανακοίνωσε ότι επενδύει σε κέντρο software development στην Πάτρα, ενώ η Deloitte ανακοίνωνε ότι στήνει κέντρο καινοτομίας επίσης στην Πάτρα. Είναι προφανές ότι τα Πανεπιστήμια μπορούν και πρέπει να γίνουν πόλος έλξης επενδύσεων στον τομέα της τεχνολογίας. Μια τέτοια ιδέα έχει ρίξει στο τραπέζι η «Αιτωλική Αναπτυξιακή» αναφορικά με τους εργοταξιακούς χώρους του Αντιρρίου. Την ιδέα ο χώρος, που βρίσκεται σε κομβικό σημείο και σε απόσταση αναπνοής από την πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Πατρών, να αξιοποιηθεί για τη δημιουργία ενός τεχνολογικού πάρκου.
Ως γνωστόν το ακίνητο των πρώην εργοταξιακών χώρων στο Αντίρριο έχει περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ, αλλά ο διαγωνισμός για την αξιοποίησή του απέβη άγονος. Εντωμεταξύ το όποιο ενδιαφέρον φάνηκε ότι υπήρχε για την αξιοποίησή του, αφορούσε τον τομέα των logistics ή κάποιων ναυπηγικών δραστηριοτήτων. Προτάσεις που δεν ταίριαζαν τόσο με τα «θέλω» της τοπικής κοινωνίας, που θα ήθελε κάτι διαφορετικό και προσανατολισμένο στον τουρισμό για το παραλιακό μέτωπο της Ναυπακτίας.
Η πρόταση της Αιτωλικής Αναπτυξιακής και του προέδρου της Γ. Κοτρώνη έρχεται να συνδυάσει το τομέα της τεχνολογίας και της έρευνας με το συνεδριακό τουρισμό. Η πρόταση αφορά την αξιοποίηση των εργοταξιακών χώρων του Αντιρρίου για εγκατάσταση μίας ή πολλών εταιριών τεχνολογίας, με σκοπό να υπάρξει εκμετάλλευση της γειτνίασης με το Πανεπιστήμιο Πατρών που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει συνεχώς αυξανόμενο ερευνητικό έργο. Η πρόταση που ο Γ. Κοτρώνης παρουσίασε για πρώτη φορά στο «DigiLab Series by RouteLab», που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα στα τέλη του 2021, αφορά την ανάπτυξη ενός τεχνολογικού πάρκου, που θα μπορούσε να συνδυαστεί με ένα συνεδριακό κέντρο και ένα ξενοδοχείο. Πρόκειται για πρόταση που θα μπορούσε φυσικά να δώσει υπεραξία στην παραγόμενη έρευνα του Πανεπιστημίου Πατρών και φυσικά να ενισχύσει την επισκεψιμότητα της περιοχής. Εξάλλου, ο χώρος των 160 στρεμμάτων δίπλα στη θάλασσα δίνει τη δυνατότητα να δημιουργηθούν όλες οι απαραίτητες υποστηρικτικές εγκατάστασης, αλλά και εγκαταστάσεις αναψυχής, καταστήματα, ίσως ακόμη μία μικρή υποδομή για την υποδοχή σκαφών.
Σε ένα timing που πραγματικά φαντάζει ιδανικό για τέτοιου τύπου επενδύσεις, αυτό που εν ολίγοις ζητείται είναι η κυβέρνηση στις επαφές της με σημαντικούς επενδυτές να εντάξει τους εργοταξιακούς χώρους του Αντιρρίου και την πρόταση αυτή, στις προτάσεις που η ίδια προωθεί. Φυσικά κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει υπό την προϋπόθεση ότι το θα υπάρξει σχετικό ενδιαφέρον από ιδιώτη επενδυτή, ενώ το Πανεπιστήμιο Πατρών θα μπορούσε με πολλούς τρόπους να συμμετάσχει στο όλο project.