Σε ενάμισι χρόνο περίπου από σήμερα θα μπορεί να ξεκινήσει η μετατροπή τους σε Μουσείο
Στο αέρα έχει βγει από το Υπουργείο Πολιτισμού η προκήρυξη των μελετών για την ανακατασκευή των Καπναποθηκών Παπαπέτρου και τη μετατροπή τους σε Μουσείο.
Η δημοπράτηση του πακέτου των μελετών που έχει προϋπολογισμό 2,8 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) έχει προγραμματιστεί για τις 7 Απριλίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίησή τους είναι ένα έτος, κάτι που σημαίνει ότι στις αρχές του καλοκαιριού του 2023 το κατασκευαστικό κομμάτι του έργου θα μπορεί να ξεκινήσει.
Υπενθυμίζεται ότι το έργο εντάχθηκε με απόφαση του Περιφερειάρχη Νεκτ. Φαρμάκη το καλοκαίρι του 2021, ως μελέτη και κατασκευή με προϋπολογισμό 5,7 εκατ. ευρώ. Το έργο αναμένεται να γίνει «γέφυρα» για την επόμενη προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ, καθώς είναι προφανές ότι δεν είναι δυνατόν έως το τέλος του 2023 να έχει ολοκληρωθεί. Εξάλλου, ούτε ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου αρκεί για την ολοκλήρωσή του και είναι βέβαιο ότι το έργο θα αντλήσει πρόσθετους πόρους από το επόμενο ΕΣΠΑ. Όταν οι μελέτες του έργου έχουν ένα κόστος της τάξης των 3 εκατ. ευρώ καθώς απαιτούνται ειδικές αρχιτεκτονικές, στατικές, ηλεκτρομηχανολογικές μελέτες κτλ, τα 5,7 εκατ. με τα οποία εντάχθηκε το έργο στο ΕΣΠΑ ως μελέτη και κατασκευή, προφανώς δεν αρκούν και για την ανακατασκευή του διατηρητέου κτιρίου των Καπναποθηκών Παπαπέτρου. Το έργο δεν είχε απολύτως καμία μελετητική ωριμότητα και εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ, ουσιαστικά με πολιτική απόφαση του Περιφερειάρχη Νεκτ. Φαρμάκη και της Υπ. Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη.
Στοιχεία για το έργο
Το κτίριο των πρώην καπναποθηκών είναι ένα τετραώροφο κτίριο με ημιυπόγειο, κατασκευασμένο την περίοδο του μεσοπολέμου και συγκεκριμένα το 1923, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, καθώς υπήρξε άμεσα συνδεδεμένο με την οικονομική ζωή της πόλης του Αγρινίου ενώ παράλληλα αποτελεί μία ενδιαφέρουσα περίπτωση επίδρασης ξένων ρευμάτων της αρχιτεκτονικής, στον ελληνικό χώρο σε κτίρια που κατασκευάστηκαν από Έλληνες επιχειρηματίες. Το εμβαδόν του είναι 7.444,34 τ.μ. και ο περιβάλλον χώρος 2.648,65 τ.μ.
Στο κτίριο θα υλοποιηθούν όλες οι αναγκαίες μελέτες (γεωτεχνικές, αρχιτεκτονικές, στατικές, κ.α.) ενώ θα ακολουθήσουν εργασίες πλήρους αποκατάστασης της ιστορικής του μορφής με αντικατάσταση κουφωμάτων και υαλοστασίων, κατασκευή νέων προστατευτικών κιγκλιδωμάτων, επισκευή δαπέδων και κατασκευή νέων όπου απαιτείται, χρωματισμοί, κατασκευή νέων χώρων υγιεινής (επισκεπτών και ΑμεΑ) και αποθηκών, αποξήλωση των υπαρχόντων Η/Μ εγκαταστάσεων και κατασκευή νέων δικτύων ύδρευσης, αποχέτευσης, ισχυρών και ασθενών ρευμάτων, κλιματισμού, κλπ.
Παράλληλα, θα γίνει κτιριολογική και μουσειολογική μελέτη, προκειμένου να φιλοξενήσει Διαχρονικό Μουσείο, του οποίου η μόνιμη έκθεση θα περιλαμβάνει ευρήματα από την προϊστορική μέχρι και τη μεταβυζαντινή εποχή, ενώ θα προβλέπεται και η δημιουργία ειδικής μουσειακής ενότητας που θα είναι αφιερωμένη στην ιστορία του καπνού, δεδομένου ότι το Αγρίνιο και η ευρύτερη περιοχή γνώρισε από την περίοδο του Μεσοπολέμου μέχρι το 2005 μεγάλη οικονομική ανάπτυξη λόγω της παραγωγής, επεξεργασίας και εμπορίας εκλεκτής ποιότητας καπνών. Στο νέο Μουσείο θα φιλοξενηθούν τα ευρήματα από το υπάρχον Αρχαιολογικό Μουσείο Αγρινίου καθώς και νέα ευρήματα της βυζαντινής και μεταβυζαντινής εποχής που βρίσκονται στις αποθήκες της Εφορείας Αρχαιοτήτων και θα διαφωτίζουν με βάση ένα σύγχρονο μουσειολογικό σκεπτικό διάφορες εκφάνσεις της κοινωνικής, οικονομικής, θρησκευτικής, λατρευτικής ζωής των κατοίκων της περιοχής. Η μουσειογραφική μελέτη θα περιλαμβάνει επίσης έκθεση πινακοθήκης (από την πλούσια συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης του Αγρινίου με τη σύμφωνη γνώμη του Δήμου).