Η τρίτη ακριβότερη βενζίνη της ηπειρωτικής Ελλάδας στην Αιτωλοακαρνανία

Περιμένοντας η μείωση να φτάσει στην αντλία

Οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, στο χαμηλότερο επίπεδο τριών εβδομάδων, πριν δηλαδή την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Η τιμή του πετρελαίου brent έκανε βουτιά σχεδόν 9% στα 98 δολάρια το βαρέλι, υποχωρώντας πάνω από 40 δολάρια σε σχέση με την Καθαρά Δευτέρα, όταν είχε φτάσει τα 139 δολάρια, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008.

Ωστόσο η μείωση της τιμής, ως συνήθως, δεν έχει περάσει ακόμη στις αντλίες των πρατηρίων καυσίμων με την ίδια ταχύτητα με την οποία αυξήθηκε. Με βάση τα τελευταία στοιχεία του παρατηρητηρίου τιμών καυσίμων του Υπουργείου Ανάπτυξης τη Δευτέρα 14/3 η μέση τιμή της αμόλυβδης στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στα 2,11 ευρώ. Την ίδια μέρα η μέση τιμή της αμόλυβδης στην Αιτωλοακαρνανία διαμορφώθηκε στα 2,145 ευρώ. Ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η Αιτωλοακαρνανία με βάση τα ίδια στοιχεία διαθέτει την 8η ακριβότερη αμόλυβδη στη χώρα, γεγονός που ίσως δεν είναι τόσο εύκολο να εξηγηθεί αν αναλογιστεί κανείς ότι γειτονικές περιοχές όπως η Άρτα ή περιοχές απομακρυσμένες όπως η Καστοριά ή η Φλώρινα, όπου η μέση τιμή της αμόλυβδη είναι περίπου τρία με τέσσερα λεπτά του ευρώ πιο κάτω. Μάλιστα αν εξαιρέσει κανείς τις νησιωτικές περιοχές της χώρας, η Αιτωλοακαρνανία έχει την τρίτη ακριβότερη βενζίνη στην ηπειρωτική Ελλάδα μετά την Ευρυτανία και τη Φωκίδα.

Σε κάθε περίπτωση και στην Αιτωλοακαρνανία, αλλά και σε όλη τη χώρα, σύμφωνα μάλιστα με τις εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, το πρώτο μισό του Μαρτίου η κατανάλωση είναι οριακά χαμηλότερη σε σχέση με πέρυσι. Και αν αναλογιστεί κανείς ότι πέρυσι το ίδιο διάστημα υπήρχαν περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας, γίνεται κατανοητό ότι η βουτιά είναι μεγάλη.