Ναύπακτος : Ωριμάζει το αγκυροβόλιο

Θετική γνωμοδότηση από την Περιφέρεια

Συνάντηση εργασίας είχε ο Δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας με τον Αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων και Χωροταξίας Λάμπρο Δημητρογιάννη χθες Τρίτη 29 Μαρτίου.
Κατά την διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της Ναυπάκτου, συζητήθηκαν διάφορα θέματα ανάμεσά τους και αυτά του αλιευτικού καταφυγίου σκαφών στη θέση Βαρειά καθώς και του τουριστικού καταφυγίου (μαρίνα) στο Γρίμποβο.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Δημητρογιάννης ενημέρωσε τον Δήμαρχο Ναυπακτίας για τη θετική γνωμοδότηση επί των περιβαλλοντικών όρων του νέου λιμένα εξυπηρέτησης αλιευτικών και άλλων σκαφών στη Βαρειά Ναυπάκτου. Έργο το οποίο θα εξυπηρετεί τουλάχιστον 30 σκάφη, με δυνατότητα επέκτασης τους θερινούς μήνες.Παράλληλα, έγινε ενημέρωση για την διασφάλιση, με προεργασία πολλών μηνών από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, της χωροθέτησης για τη μελλοντική κατασκευή του τουριστικού καταφυγίου στη θέση Γρίμποβο, με πρόβλεψη για χωρητικότητα 100 σκαφών.

«Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται η ιστορική και φυσική ομορφιά της περιοχής, προσθέτοντας υπεραξία, και σχεδιάζονται έργα ζωτικής σημασίας σε στέρεες βάσεις» σημείωσε ο κ. Δημητρογιάνης, ενώ πρόσθεσε πως «η εποικοδομητική μας συνεργασία με τους Δήμους συνεχίζεται!»

Το καταφύγιο σκαφών στη θέση Βαρειά Ναυπάκτου με φορέα το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ναυπάκτου θα εγκατασταθεί σε απόσταση περίπου ενός χλμ νοτιοδυτικά του υφιστάμενου ενετικού λιμένα, που αναπτύσσεται στο μέτωπο της πόλης και σε απόσταση περί των 75m ανατολικά από την εκβολή του ρέματος Βαρειά.

Η νέα λιμενική εγκατάσταση θα είναι μικτής χρήσης εξυπηρέτησης αλιευτικών και λοιπών σκαφών, με συνολικό μήκος κρηπιδωμάτων μεγαλύτερο των 157 μ. Η εγκατάσταση περιλαμβάνει έναν προσήνεμο μόλο, μήκους 95m περίπου παράλληλα στην ακτογραμμή, καθώς και εγκάρσιο, επί βάθρων, γεφύρωμα πρόσβασης μήκους περί τα 62μ. Ο λιμένας προβλέπεται να διαθέτει ωφέλιμο βάθος στα -3.50μ από τη Μέση Στάθμη Θάλασσας, η δε δυναμικότητά του θα ανέρχεται συνολικά σε 17 σκάφη, μήκους έως 15 μ. Ο σχεδιασμός του έργου προβλέπει για την λιμενική εγκατάσταση καμπύλο σχήμα, συνολικού μήκους άνω των 157μ. και αποτελείται από δύο διακριτά τμήματα, το γεφύρωμα πρόσβασης και τον προσήνεμο μόλο.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο είχε αρχικά ενταχθεί στο πρόγραμμα Interreg, προϋπολογισμού περίπου 1,9εκ.€, και αφορούσε την υλοποίηση κατασκευής τουριστικού καταφυγίου σκαφών αναψυχής στη θέση Γρίμποβο Ναυπάκτου. Ωστόσο με πρωτοβουλία της νέας δημοτικής αρχής, αποφασίστηκε για να μην χαθεί η χωροθέτηση της μαρίνας η κατασκευή αγκυροβολίου μικτής χρήσης στη θέση Βαριά Ναυπάκτου. Υπήρξαν πολύ μεγάλες καθυστερήσεις στην ωρίμανση του έργου χωρίς υπαιτιότητα των υπηρεσιών της Περιφέρειας, του Δήμου και του Λιμενικού Ταμείου, οι οποίες καθυστερήσεις οδηγούσαν νομοτελειακά στην απένταξη του έργου. Με δεδομένη την κατάσταση αυτή, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες του Δήμου Ναυπακτίας και του Λιμενικού Ταμείου και στην κατεύθυνση διασφάλισης των ευρωπαϊκών πόρων για τη πόλη της Ναυπάκτου και μόνο, επέλεξε μια εναλλακτική πρόταση, πέτυχε την έγκριση της τροποποίησης από την Διαχειριστική Αρχή του προγράμματος και εκπόνησε σε σύντομο χρονικό διάστημα μελέτη για την αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου της πόλεως της Ναυπάκτου η οποία εμπεριέχει σημαντικά έργα αστικής ανάπλασης.

Η προσπάθεια για το καταφύγιο σκαφών όμως δεν εγκαταλείφθηκε. Προχωρούν οι αδειοδοτήσεις που αφορούν το αγκυροβόλιο και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα προχωρήσει σε πρόσκληση για να υποβληθεί και να χρηματοδοτηθεί το έργο στα πλαίσια του ΠΠΑ (Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης) μετά από την έγκρισή του από το Υπουργείο Ανάπτυξης. Ήδη υπάρχουν θετικές γνωμοδοτήσεις από τη Δ/νση Υδάτων Δυτικής Ελλάδας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, τη Δ/νση Λιμενικών & Κτηριακών Υποδομών του Υπουργείου Ναυτιλίας, τη Δ/νση Τεχνικών Έργων Π.Ε. Αιτ/νιας καθώς και έγκριση για την επέκτασης τη χερσαίας ζώνης λιμένα στην Ψανή Ναυπάκτου.