Το Υπουργείο Παιδείας θέλει το χρόνο του για το αυτονόητο…

Οι μαθητές της τελευταίας τάξης και οι απόφοιτοι των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ περιοχών, που πλήττονται κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους, εξαιτίας φυσικών καταστροφών, όπως, ιδίως, από καταστροφικούς σεισμούς και πλημμύρες, εισάγονται καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων σε Σχολές, Τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις των Α.Ε.Ι. Η περιοχή πρέπει να έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας. Αυτά προβλέπει το άρθρο 68 του ν. 4653/2020 δίνοντας τη δυνατότητα υπαγωγής μαθητών που πρόκειται να συμμετέχουν στις Πανελλαδικές σε ειδικό καθεστώς, όταν συντρέχουν ειδικοί λόγοι.

Αμφιβάλλει κανείς ότι αυτό δεν συμβαίνει με τους μαθητές από τον Γαλατά, το Κρυονέρι και το Περιθώρι, που φοιτούν στην Γ΄ τάξη του Λυκείου Ευηνοχωρίου, οι οποίοι μετά την καθίζηση της γέφυρας του Ευηνοχωρίου είναι αναγκασμένοι να διανύουν καθημερινά άνω των 30 χλμ. παραπάνω για να φτάσουν στο σχολείο τους, αλλά και στις εξωσχολικές τους δραστηριότητες;

Κι όμως τριάμισι μήνες μετά τη φυσική καταστροφή στο Εύηνο το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει πράξει το αυτονόητο για τους μαθητές αυτούς. Στο βαθμό που πλέον να έρχεται το θέμα και στη Βουλή μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Για άλλη μια φορά το Κράτος αποδεικνύει τα αργά αντανακλαστικά του και μάλιστα σε όλα τα επίπεδα μετά από μια φυσική καταστροφή. Και να σκεφτεί κανείς ότι μόλις χθες ο Γ.Γ. του Υπουργείου Παιδείας επισκέφθηκε σχολεία της Αιτωλοακαρνανίας… αλλά πήγε σε “ασφαλή” σχολεία και όχι στο Λύκειο του Ευηνοχωρίου… Ίσως το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων να ασχολείται περισσότερο με το θέμα της διχοτόμησης Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας… Ίσως να έχουμε να κάνουμε με ένα Υπουργείο περισσότερο Θρησκευμάτων και λιγότερο Παιδείας…