Τι θα φέρει το νέο ΕΣΠΑ στο Αγρίνιο
Τα έργα του ΕΣΠΑ στο Δήμο Αγρινίου και κυρίως τα έργα των αστικών αναπλάσεων στο κέντρο της πόλης μπαίνουν αυτή την εποχή σε φάση υλοποίησης και σύμφωνα με την στοχοθεσία της Δημοτικής Αρχής Αγρινίου φιλοδοξούν να αλλάξουν το κέντρο της πόλης όχι μόνο αισθητικά και λειτουργικά, αλλά σε πολλές περιπτώσεις προσθέτοντας και στις υποδομές της πόλης νέους αγωγούς αποχέτευσης, ομβρίων και ύδρευσης. Σε πολλά τμήματα του Αγρινίου είναι γνωστό ότι δίκτυο αποχέτευσης και ομβρίων είναι κοινό, με αποτέλεσμα να προκύπτουν διάφορα ζητήματα.
Παρά ταύτα και χωρίς να παραβλέπει κάνεις αυτή τη σημαντική λεπτομέρεια, με τα συγχρηματοδοτούμενα έργα του Δήμου Αγρινίου στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο προκύπτει μια εμφανής -κοινά παραδεκτή από όλους ακόμη και από τη Δημοτική Αρχή- ανισοκατανομή ανάμεσα στην πόλη και τις υπόλοιπες εννέα Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Αγρινίου. Αυτή η ανισοκατανομή προέκυψε λόγω του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ), που είναι εξ’ ορισμού προσανατολισμένο στα αστικά κέντρα. Μέσα από το πρόγραμμα αυτό στο παρόν ΕΣΠΑ «πέφτουν» δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στο κέντρο του Αγρινίου, ενώ στην περιφέρεια του Δήμου «τρέχουν» μόνο κάποια έργα που αφορούν την ύδρευση και την αποχέτευση -ανάγκες οπωσδήποτε βασικές και προϋπόθεση για την ανάπτυξη- αλλά δεν έχουν κάποιο άμεσο οικονομικό αντίκτυπο.
Θα αλλάξει αυτή η εικόνα στην επόμενη περίοδο του ΕΣΠΑ; Η απάντηση είναι «όχι και τόσο πολύ όσο θα θέλαμε». Και αυτό γιατί στο νέο ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας από τα 630 εκατ. του συνολικού πακέτου, τα 112 προβλέπονται για το «Στόχο Πολιτικής 5», που αφορά τις Ολοκληρωμένες Παρεμβάσεις σε αστικές και μη αστικές περιοχές και από αυτά το 72% προβλέπονται για νέα προγράμματα ΒΑΑ και το 28% για νέες Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις. Έτσι στο νέο ΕΣΠΑ, όπως πληροφορείται το ΑγρίνιοCulture.gr, ο Δήμος Αγρινίου ναι μεν θα πάρει την πολυπόθητη Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση, που θα είναι προσανατολισμένη στις περιοχές πέριξ της Τριχωνίδας και σε αυτή θα εντάσσεται πιθανότατα και ο Δήμος Θέρμου, αλλά θα έχει πολύ λιγότερα χρήματα από το νέο πρόγραμμα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης.
Το να έχει ξανά πρόγραμμα ΒΑΑ ο Δήμος Αγρινίου είναι και αναγκαίο, γιατί θα υπάρχει έτσι η δυνατότητα να ολοκληρωθούν έργα που ίσως δεν ολοκληρωθούν μέχρι το 2023, αλλά και έργα που είναι βέβαιο ότι δεν θα ολοκληρωθούν μέχρι τότε καθώς εντάχθηκαν στην αναθεώρηση του τρέχοντος ΕΣΠΑ στα τέλη του 2020 αρχές 2021. Η μετατροπή των Καπναποθηκών Παπαπέτρου, που μπορεί να είναι έργο του Υπ. Πολιτισμού, αλλά εντάσσεται στη Στρατηγική της ΒΑΑ, είναι ένα τέτοιο παράδειγμα. Η νέα ΒΑΑ, εξάλλου, θα δώσει τη δυνατότητα να προχωρήσει η ανακατασκευή του συγκροτήματος Παπαστράτου, του τσιμέντινου πενταόροφου κτιρίου αρχικά και πιθανόν στη συνέχεια των άλλων δύο κτιρίων, που πρόσφατα πέρασαν στην κατοχή του Δήμου Αγρινίου μετά τη διάλυση του Ιδρύματος. Από εκεί και πέρα ο Δήμος Αγρινίου αυτή τη φορά θα… «αποφύγει» το κέντρο της πόλης και με «οδηγό» έργα, όπως η ανάπλαση του Λυκοραχιτή και η ανάπλαση στη νοτιοανατολική είσοδο της πόλης, θα πάει σε έργα στις άκρες του αστικού ιστού. Για παράδειγμα, η κατασκευή κυκλικών κόμβων σε διάφορα σημεία κοντά στην είσοδο του Αγρινίου –και από το Δήμο Αγρινίου αλλά και από την Περιφέρεια στην παλιά εθνική οδό- κρίνεται επιτυχημένη και το μοντέλο αυτό θα ακολουθηθεί και μελετάται ήδη για την περιοχή όπου ξεκινά η επαρχιακή οδό Αγρινίου Θέρμου στο τέρμα Εθνικής Αντιστάσεως.
Σε κάθε περίπτωση και για το Δήμο Αγρινίου, αλλά και για κάθε Δήμο στη χώρα, το ζήτημα είναι αφ’ ενός μεν τα έργα που «τρέχουν» τώρα να τελειώσουν μέχρι το τέλος του 2023, ώστε να μην χρειαστεί να δεσμεύσουν πόρους από το νέο πρόγραμμα και αφ΄ετέρου οι διαδικασίες ωρίμανσης των έργων να προχωρήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο πριν το 2023, έτσι ώστε να δούμε επιτέλους έργα να υλοποιούνται στα πρώτα δύο – τρία χρόνια του νέου ΕΣΠΑ. Στην τρέχουσα περίοδο τα νέα έργα που εκτελούνταν την περίοδο 2016-2019 ήταν ελάχιστα με αποτέλεσμα μέχρι τα τέλη του 2019 η απορρόφηση του ΕΣΠΑ σε όλη τη Δυτική Ελλάδα να μην φτάνει ούτε το 25%.