Θέμα ημερών οι υπογραφές ανάμεσα στη ΔΕΔΑ και την ΑΒΑΞ
Τέλος της άνοιξης – αρχές καλοκαιριού ξεκινούν τα έργα
Εντός Απριλίου αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης για την έλευση του φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα. Ο διαγωνισμός της ΔΕΔΑ ανέδειξε ως ανάδοχο την εταιρεία ΑΒΑΞ και η συμβασιοποίηση του έργου έχει εγκριθεί ακόμη και από το Ελεγκτικό Συνέδριο, με αποτέλεσμα να θεωρείται πλέον θέμα ελάχιστων εβδομάδων να πέσουν οι υπογραφές. Έτσι στο τέλος της άνοιξης – αρχές καλοκαιριού θα ξεκινήσουν τα έργα σε Πάτρα, Αγρίνιο και Πύργο για την έλευση του φυσικού αερίου στην περιοχή.
Μπορεί η ενεργειακή κρίση και η εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου να κάνει την εξέλιξη αυτή να μοιάζει με ειρωνεία, ωστόσο το φυσικό αέριο παραμένει και για την Ελλάδα βασικό καύσιμο για την ενεργειακή μετάβαση. Εξάλλου μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο, πιθανότατα οι διεθνείς να έχουν επανέλθει σε ανεκτά επίπεδα και επιπλέον το τελευταίο διάστημα για πρώτη φορά η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει στην αξιοποίηση των δυνητικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.
Τα έργα ανάπτυξης υποδομών διανομής φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι συνολικού προϋπολογισμού 41 εκατ. ευρώ (έως το 2023) εκ των οποίων το 48% προέρχεται από κεφάλαια της ΔΕΔΑ και το υπόλοιπο 52% από εθνικούς (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) και κοινοτικούς (ΕΣΠΑ 2014-2020) πόρους. Η τροφοδοσία των πόλεων θα γίνεται με Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (LNG), το οποίο θα μεταφέρεται οδικώς με βυτία από τις μεγάλες δεξαμενές αποθήκευσης της Ρεβυθούσας. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό έργο το οποίο γίνεται με βάση τα πιο αυστηρά πρωτόκολλα ασφαλείας των χωρών της Ε.Ε. και τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, ελαχιστοποιώντας τις συνέπειες τόσο στο περιβάλλον όσο και την ποιότητα της ζωής των κατοίκων.
Με πολλαπλάσιους οικιακούς χρήστες στο Αγρίνιο από τον αρχικό σχεδιασμό
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις αρχές του 2020 άλλαξε ο αρχικός σχεδιασμός, καθώς η Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου Α.Ε. αποδέχτηκε την πρόταση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριου Φαρμάκη, για αύξηση των οικιακών συνδέσεων με το δίκτυο φυσικού αερίου που επίκειται να κατασκευαστεί στη Δυτική Ελλάδα, σε διπλάσιο σχεδόν ποσοστό από το αρχικώς προβλεπόμενο. Από τα πλέον χαρακτηριστικά του νέου σχεδιασμού της ΔΕΔΑ είναι πως οι οικιακές συνδέσεις που προβλέπονταν αρχικά στο Αγρίνιο τετραπλασιάζονται, καθώς από τις 724 θα ανέρχονται στις 2.824!!!
Τι περιλαμβάνει το έργο για το Αγρίνιο
Το έργο περιλαμβάνει την εγκατάσταση του δικτύου διανομής (χαμηλής πίεσης) για την τροφοδοσία της καταναλωτών στην πόλη του Αγρινίου, στο δημοτικό διαμέρισμα Αγ. Κωνσταντίνου και στον οικισμό Δοκίμι, συμπεριλαμβανόμενων των μεγάλων σημειακών καταναλωτών, η οποία θα πραγματοποιείται μέσω ενός σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG1. Ο σταθμός LNG1 θα εγκατασταθεί επί της Εθνικής Οδού νότια της πόλεως του Αγρινίου.
Η αρχιτεκτονική του Δικτύου
Το δίκτυο Χαμηλής Πίεσης (4bar) έχει δύο διακριτές κατηγορίες δικτύων:
➢ Δίκτυο Κεντρικού Βρόγχου (Main Loop). Το δίκτυο αυτό έχει την μορφή δακτυλίου και διασύνδεει τους δύο (2) Σταθμούς Μ/R 19/4 bar. Τις περισσότερες φορές υπάρχει η ανάγκη και για μία ενδιάμεση σύνδεση-εσωτερικός δακτύλιος, όπου το δίκτυο αυτό αποκτά την μορφή «Θ».
➢ Δενδρικά δίκτυα-Κλάδοι δικτύου (Tree branches). Τα δίκτυα αυτά είναι δίκτυα «δενδρικής» μορφής και συνδέονται με τον Κεντρικό Βρόγχο. Κάθε δενδρικό δίκτυο πρέπει να έχει τέτοιον αριθμό καταναλωτών (μελλοντικών), ώστε να μπορεί – σε περίπτωση βλάβης ενός αγωγού, ο Λειτουργός (σε διάστημα μίας ημέρας) να επισκευάσει την βλάβη και να αποκαταστήσει το αέριο στους καταναλωτές.
Οι λειτουργικοί τομείς
Η πόλη του Αγρινίου στην πρώτη φάση ανάπτυξης του δικτύου θα τροφοδοτηθεί από ένα σταθμό αεριοποίησης LNG1: Η θέση του σταθμού προτείνεται να εγκατασταθεί σε ιδιωτικό χώρο.
Στην πρώτη φάση ανάπτυξης του δικτύου θα κατασκευαστεί ο σταθμός LNG1 και αγωγός τροφοδοσίας Φ225 του Λειτουργικού Τομέα 322 μήκους 9.3 χλμ. Οι δύο Λειτουργικοί Τομείς θα είναι διασυνδεδεμένοι και θα λειτουργούν σαν ενιαίο σύστημα. Με αυτό τον τρόπο το δίκτυο μπορεί να εξυπηρετήσει κατανάλωση μέχρι 5.750 Nm3 /hr ή το 35% του μέγιστου φορτίου. Με την κατασκευή του δεύτερου παράλληλου αγωγού Φ225 (εξασφάλιση ασφάλειας τροφοδοσίας) μήκους 4.26 χλμ. η δυναμικότητα του δικτύου αυξάνεται στα 7.282 Nm3 /hr ή το 44% του μέγιστου φορτίου.
Ο Λειτουργικός Τομέας 321 καλύπτει το βόρειο‐δυτικό τμήμα της πόλης, τμήμα της Δημοτικής Κοινότητας Αγρινίου και τις Κοινότητες Αγίου Κωνσταντίνου και Δοκιμίου. Αποτελείται από δακτύλιο Φ160 μήκους 8.867μ., δύο διασυνδέσεις με τον Λειτουργικό Τομέα 322 διαμέτρου Φ160 και Φ225 και δύο αντένες Φ125 για την τροφοδότηση απομακρυσμένων περιοχών στις ορεινές απολήξεις της πόλης μήκους 4.327μ. Το συνολικό φορτίο του Λειτουργικού Τομέα 321, σύμφωνα με την έρευνα αγοράς που πραγματοποιήθηκε, είναι: 7.593 Nm3/h το οποίο αναλύεται σε 7.233 Nm3/h για οικιακή και εμπορική χρήση και σε 360 Nm3/h για μεγάλους καταναλωτές (Β2Β).
Ο Λειτουργικός Τομέας 322 καλύπτει το νοτιο‐ανατολικό τμήμα της πόλης, τμήμα της Δημοτικής Κοινότητας Αγρινίου. Αποτελείται από δακτύλιο Φ160 μήκους 5.747μ, σύνδεση με τους σταθμούς LNG‐1 (αρχικά, κύρια και εναλλακτική όδευση τροφοδοσίας) διαμέτρου Φ225 μήκους 13.571 μ.μ , δύο διασυνδέσεις με τον Λειτουργικό Τομέα 321 διαμέτρου Φ160 και Φ225 και δύο αντένες Φ125 για την τροφοδότηση απομακρυσμένων περιοχών στις ορεινές απολήξεις της πόλης και κάποιων μεγάλων καταναλώσεων, όπως το εργοστάσιο Μεταλλοπλαστική και ΕΛΕΠΑΠ μήκους 1.928μ.
Το συνολικό φορτίο του Λειτουργικού Τομέα 322, σύμφωνα με την έρευνα αγοράς που πραγματοποιήθηκε, είναι: 8.081 Nm3/h το οποίο αναλύεται σε 6.906 Nm3/h για οικιακή και εμπορική χρήση και σε 1.175 Nm3/h για μεγάλους καταναλωτές (Β2Β).