Εν μέσω επισιτιστικής ανασφάλειας το αδιέξοδο που προκαλεί η ενεργειακή κρίση απειλεί να τινάξει στον αέρα την εγχώρια πρωτογενή παραγωγή
Ίσως στην Ελλάδα είναι «πολυτέλεια» να προβληματιζόμαστε για την επισιτιστική ανασφάλεια που προκύπτει από το «κύμα» ανατιμήσεων στην ενέργεια και τον πόλεμο στην Ουκρανία, όταν μεγάλες παθογένειες στο τομέα της πρωτογενούς παραγωγής παραμένουν επί πολλά έτη άλυτες, ενώ χρόνο με το χρόνο η εγχώρια παραγωγή σε μια μεγάλη γκάμα προϊόντων των αγροδιατροφικού τομέα μειώνεται, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η εξάρτηση της χώρας από τις εισαγωγές και να επηρεάζεται περισσότερο από τις όποιες αναταράξεις προκύπτουν στο διεθνές σύστημα.
Σκληραίνει τη στάση της η ΔΕΗ
Λίγο πριν την έναρξη της αρδευτικής περιόδου και εν μέσω επισιτιστικής ανασφάλειας χωρίς αρδευτικό νερό μένουν, όπως όλα δείχνουν, δεκάδες ΤΟΕΒ σε όλη χώρα με χρέη προς τη ΔΕΗ για το ηλεκτρικό ρεύμα. Αυτό βέβαια ήταν γνωστό ότι θα συνέβαινε, καθώς όταν άρχισε η ενεργειακή κρίση, πολλές ήταν προειδοποιήσεις πως αν δεν υπάρξει παρέμβαση στα ανοικτά ζητήματα που υπάρχουν, θα προκύψει αδιέξοδο. Στο παρά ένα λοιπόν τώρα αναζητείται λύση και οι αγρότες, όπως και οι διοικήσεις των ΤΟΕΒ σε όλη τη χώρα κάθονται σε «αναμμένα κάρβουνα»… Και αυτό γιατί πέρα των άλλων ζητημάτων που ανακύπτουν από το «κύμα» των ανατιμήσεων σε αγροτικά εφόδια και καύσιμα, οι αγρότες βλέπουν τη «διάσταση απόψεων» ανάμεσα στη ΔΕΗ και τους ΤΟΕΒ όχι απλώς να συνεχίζεται, αλλά και τη ΔΕΗ να σκληραίνει τη στάση της.
Στην Αιτωλοακαρνανία η ΔΕΗ έχει κόψει το ρεύμα σε όλα τα ΤΟΕΒ που έχουν οφειλές και παραμένει άτεγκτη. Ζητά 30% προκαταβολή στο σύνολο των χρεών, αποπληρωμή του υπολοίπου σε 24 δόσεις συν την αποπληρωμή των τρεχουσών χρεώσεων. Σε μια τέτοια ρύθμιση, υπό τις παρούσες συνθήκες με τον πληθωρισμό μήνα με το μήνα να σπάει ρεκόρ, δεν μπορεί να ανταποκριθεί κανένας ΤΟΕΒ. Παράλληλα, η ΔΕΗ προχώρησε και στην έκδοση τελικών λογαριασμών με συμψηφισμό των εγγυήσεων, εξωθώντας έτσι του ΤΟΕΒ να αναζητήσουν άλλο πάροχο. Οι ΤΟΕΒ από τη μεριά τους ζητούν ρύθμιση με 120 δόσεις κάτι που δεν το συζητά καν η ΔΕΗ.
Γεφυροποιοί χωρίς γέφυρες τα συναρμόδια Υπουργεία
Η κάλυψη του 50% της χρέωσης, που προέρχεται από τη ρήτρα αναπροσαρμογής, για το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2022, περιλαμβάνει και τους ΓΟΕΒ – ΤΟΕΒ, ωστόσο αυτό θα ήταν μια σημαντική βοήθεια, αν είχαμε να κάνουμε με «καθαρούς» συσσωρευμένα χρέη ΤΟΕΒ και με αγρότες που δεν είχαν πιεστεί οικονομικά από την πανδημία, το «κύμα» των ανατιμήσεων και τις φυσικές καταστροφές, που στην Αιτωλοακαρνανία δεν ήταν λίγες την τελευταία διετία. Από εκεί και πέρα τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Ενέργειας συζητούν διάφορα σενάρια, χωρίς έως τώρα να έχουν καταλήξει σε κάποια δραστική παρέμβαση.
Εκ των πραγμάτων πάντως τα συναρμόδια Υπουργεία καλούνται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να γεφυρώσουν το χάσμα ανάμεσα στη ΔΕΗ και τους ΤΟΕΒ, έτσι ώστε να βρεθεί μια λύση – ρύθμιση που να είναι βιώσιμη υπό τις παρούσες συνθήκες «έκρηξης» των τιμών της ενέργειας και του πληθωρισμού.
Σύνδεση αρδευτικών τελών με ΟΣΔΕ και ερωτηματικά
Την ίδια ώρα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης φαίνεται, προκειμένου να βοηθήσει τους ΤΟΕΒ να αποκτήσουν να απαιτούμενη εισπραξιμότητα, πως προσανατολίζεται να συνδέσει τα αρδευτικά τέλη με το ΟΣΔΕ, κατά το πρότυπο των εισφορών του ΕΛΓΑ. Πρόκειται για ένα μέτρο, που πολλοί άνθρωποι της πρωτογενούς τομέα πιστεύουν πως ακόμη κι αν εφαρμοστεί δεν θα είναι αρκετό, ώστε οι ΤΟΕΒ να μπορέσουν να ανταποκριθούν στη ρύθμιση, που ζητά η ΔΕΗ και στο αυξημένο ενεργειακό κόστος για φέτος.
Το οξύμωρο πάντως τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καλεί τους αγρότες και τους συνεταιρισμούς να αυξήσουν τις καλλιέργειες μαλακό σιτάρι, καλαμπόκι και ηλίανθο, λόγω των προβλημάτων που ανακύπτουν με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει όταν ακόμη και στην πλούσια σε νερά Αιτωλοακαρνανία οι αγρότες κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς νερό.