14 χρόνια από παράταση σε παράταση οι μελέτες, μια ακόμη προ ημερών
Τo ραντεβού των φορέων της Αιτωλοακαρνανίας με τον Υπουργό Υποδομών Κ. Καραμανλή με βασικό αίτημα τον άξονα Ιόνια Οδό – Αγρίνιο – Καρπενήσι δεν έχει ακόμη φιξαριστεί. Ωστόσο όπως όλα δείχνουν και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου λάβει χώρα εντός του τρέχοντος μηνός.
Στο μεσοδιάστημα βέβαια το Υπουργείο Υποδομών συνεχίζει την ίδια πολιτική δίνοντας προτεραιότητα στη δημοπράτηση δεκάδων άλλων μεγάλων οδικών σε διάφορες περιοχές της χώρας, αφήνοντας τις εκκρεμότητες της Αιτωλοακαρνανίας μάλλον για το… τέλος. Και ίσως όχι άδικα αφού σχεδόν σε όλες αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν ώριμες μελέτες.
Στην Αιτωλοακαρνανία, όπως είναι γνωστό, έχουμε περιπτώσεις όπως η σύνδεση του Αστακού και του Πλατυγιαλιού με την Ιόνια Οδό ή ο δρόμος Αγρίνιο – Καρπενήσι, που οι μελέτες «σέρνονται» επί πολλά έτη και το Υπουργείο Υποδομών -διαχρονικά όχι μόνο με την παρούσα Κυβέρνηση- δεν έχει επιδείξει τη βούληση να τις ολοκληρώσει. Και ας μην αναφερθούμε στην κάθετη σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό, που τέσσερα χρόνια μετά την παράδοση της δωρεάς – μελέτης του Χρ. Ράδου «αραχνιάζει» στα συρτάρια του Υπουργείου.
Για παράδειγμα, αναφορικά με το δρόμο Αγρίνιο – Καρπενήσι και συγκεκριμένα το Τμήμα Αγρίνιο – Αγ. Βλάσης η ανάθεση των μελετών έγινε το 2008 με συμβατικό χρόνο μόλις του 20 μήνες. Έκτοτε όμως κυριολεκτικά χάνεται το μέτρημα των παρατάσεων, που έχουν δοθεί (περίπου 10). Με εξαίρεση τα πρώτα χιλιόμετρα του 7 χλμ δρόμου, που κατασκευάζονται και καρκινοβατούν εξ΄ αιτίας της λάθος χαράξης και μελετητικών αστοχιών, οι μελέτες για την υπόλοιπη διαδρομή από την Καμαρούλα, δηλαδή μέχρι τον Άγιο Βλάση «σέρνονται» επί 14 χρόνια… Μάλιστα η τελευταία παράταση (μέχρι το τέλος του 2022) δόθηκε πρόσφατα το τελευταίο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου.
Το παράδοξο των διαδοχικών παρατάσεων είναι ότι τουλάχιστον στις αναρτημένες στη «Διαύγεια» αποφάσεις δεν αναφέρεται καμία επαρκής αιτιολόγηση αυτών των παρατάσεων παρά μόνο ότι «η καθυστέρηση δεν οφείλεται στην αποκλειστική υπαιτιότητα του Αναδόχου». Τι δεν κάνει λοιπόν σωστά το Υπουργείο, είναι το ερώτημα που παραμένει αναπάντητο.