Το Υποδομών δίνει προβάδισμα ακόμη και στην ορεινή Γορτυνία έναντι του Αγρινίου

Τo ραντεβού των φορέων της Αιτωλοακαρνανίας με τον Υπουργό Υποδομών Κ. Καραμανλή με βασικό αίτημα τον άξονα Πλατυγιάλι – Αγρίνιο – Καρπενήσι – Λαμία είναι θέμα ημερών. Στο μεσοδιάστημα βέβαια το Υπουργείο Υποδομών, εκτός από το να πηγαίνει τις μελέτες του οδικού άξονα από παράταση σε παράταση συνεχίζει την ίδια πολιτική δίνοντας προτεραιότητα στην ωρίμανση και δημοπράτηση δεκάδων άλλων μεγάλων οδικών σε διάφορες περιοχές της χώρας, αφήνοντας τις εκκρεμότητες της Αιτωλοακαρνανίας μάλλον για το… τέλος.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το Υπουργείο Υποδομών πρόσφατα προκήρυξε διαγωνισμό για να προσλάβει τεχνικό σύμβουλο για την ωρίμανση των μελετών σε τμήμα της οδικού άξονα Τρίπολης-Βυτίνας-Αρχαίας Ολυμπίας. Ο στόχος του Υπουργείου φαίνεται ότι είναι να επικαιροποιήσει και να ολοκληρώσει τις μελέτες που υπάρχουν, έτσι ώστε εντός του 2023 να μπορέσει να δημοπρατήσει το έργο που θα ενώσει μέσω της ορεινής Γορτυνίας την Τρίπολη με την Αρχαία Ολυμπία και το οποίο εκτιμάται ότι έχει προϋπολογισμό άνω των 200 εκατ. ευρώ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση βέβαια θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι μελέτες του εν λόγω οδικού άξονα είναι αρκετά προχωρημένες σε σχέση με τις οδικές εκκρεμότητες της Αιτωλοακαρνανίας, καθώς υπάρχουν επιμέρους τμήματα, που έχουν ακόμη και εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους.

Στην Αιτωλοακαρνανία, όπως είναι γνωστό, έχουμε περιπτώσεις όπως η σύνδεση του Αστακού και του Πλατυγιαλιού με την Ιόνια Οδό ή ο δρόμος Αγρίνιο – Καρπενήσι, που οι μελέτες «σέρνονται» επί πολλά έτη και το Υπουργείο Υποδομών -διαχρονικά όχι μόνο με την παρούσα Κυβέρνηση- δεν έχει επιδείξει τη βούληση να τις ολοκληρώσει. Και ας μην αναφερθούμε στην κάθετη σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό, που τέσσερα χρόνια μετά την παράδοση της δωρεάς – μελέτης του Χρ. Ράδου «αραχνιάζει» στα συρτάρια του Υπουργείου.

Σε κάθε περίπτωση μεγάλα ερωτηματικά δημιουργεί το γεγονός ότι μια περιοχή, όπως η Αιτωλοακαρνανία και η Ευρυτανία, με πληθυσμό 230.000 κατοίκων, που είναι πανθομολογούμενο το έλλειμμά τους σε υποδομές, τυγχάνουν καταφανέστατα λιγότερης προσοχής από άλλες περιοχές. Χωρίς αυτό φυσικά να σημαίνει ότι κακώς γίνονται και προωθούνται έργα σε άλλες περιοχές της χώρας. Αλλά πως είναι δυνατόν, για παράδειγμα, να ακούμε από κυβερνητικά χείλη ότι μεγάλο επενδυτικό fund ετοιμάζει να «ρίξει» ένα δισεκατομμύριο στο λιμάνι του Πλατυγιαλιού και η Πολιτεία να μην φροντίζει να συνδέσει το λιμάνι με τον αυτοκινητόδρομο της Ιόνιας Οδού;

Αν το Υπουργείο ήθελε να συνδέσει με την Ολυμπία, ας το έκανε με την Πατρών – Πύργου που πρόσφατα εγκαινιάστηκαν οι εργασίες της, όχι μέσω ορεινής Γορτυνίας… Η Γορτυνία δεν έχει ούτε 20.000 πληθυσμό, πως είναι δυνατόν να προηγείται στους σχεδιασμούς του Υπ. Υποδομών από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία;