Η άνοδος του πληθωρισμού, η έκρηξη του ενεργειακού κόστους και το κύμα ανατιμήσεων σε είδη πρώτη ανάγκης, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα εισοδήματα παραμένουν καθηλωμένα έχουν αυξήσει κατακόρυφα την «πίεση» ιδίως στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα. Οι έως τώρα παρεμβάσεις που έχουν γίνει από την πλευρά της κυβέρνησης, είτε μέσω των επιδοτήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα, είτε με την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2% στις αρχές του χρόνου, έχουν απλώς περιορίσει το πρόβλημα, καθώς οι παρεμβάσεις αυτές μέχρι στιγμής δεν έχουν καταφέρει να υπερκαλύψουν το πρόβλημα.
Η «πίεση» που δέχεται η κοινωνία αναζητά ως συνήθως «διέξοδο» στις κοινωνικές δομές. Και το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Αγρινίου Κ. Καλαντζή, η πίεση αυτή έχει αυξηθεί αρκετά στις κοινωνικές δομές του Δήμου Αγρινίου.
«Δυστυχώς τα μηνύματα είναι τα χειρότερα που παίρνουμε από τη κοινωνία. Εδώ και περίπου ένα εξάμηνο έχει αρχίσει να φαίνεται αυτό, από τότε δηλαδή που άρχισε το κύμα των ανατιμήσεων. Το βλέπουμε με την πίεση που νιώθουμε στο κοινωνικό παντοπωλείο και στις κοινωνικές δομές, που όλο και περισσότεροι ζητούν να ενταχθούν στο ΚΕΑ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κ. Καλαντζής μιλώντας στο «Δυτικά FM 92,8» και εκτίμησε ότι «σήμερα υπάρχουν περίπου 10.000 Αγρινιώτες που βοηθιούνται μέσα από το ΚΕΑ και αυτό λέει πολλά…»
Ο Δήμος Αγρινίου, όπως επισήμανε ο Κ. Καλαντζής, είναι ένας από τους ελάχιστους Δήμους στη χώρα, που έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει από ίδια έσοδα το κοινωνικό παντοπωλείο και προσπαθεί για το καλύτερο εξυπηρετώντας αυτή τη στιγμή σχεδόν 1.500 οικογένειες, δηλαδή περίπου στις 5.000 άνθρωποι. Πριν από μερικά χρόνια μάλιστα οι δικαιούχοι του κοινωνικού παντοπωλείου έφταναν τις 2.500 οικογένειες, ωστόσο πλέον όπως εξήγησε ο Κ. Καλαντζής, οι δικαιούχοι του ΚΕΑ ή του ΤΕΒΑ δεν εντάσσονται στο κοινωνικό παντοπωλείο. «Έχουμε ευτυχώς ως Δήμος Αγρινίου τη δυνατότητα, να βοηθούμε αυτούς τους ανθρώπους εκτός από τα Χριστούγεννα και το Πάσχα και με τουλάχιστον άλλες πέντε έως επτά διανομές προϊόντων» ανέφερε ο Κ. Καλαντζής,
Ο Κ. Καλαντζής αναφερόμενος στο ζήτημα της ενεργειακής κρίσης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε αντιδράσει δραστικά πολύ νωρίτερα, ωστόσο εκτίμησε είναι πολύ σοφή κίνηση η αύξηση του κατώτατου μισθού που επίκειται από τις αρχές του επόμενου μήνα. «Μπορεί η ανεργία να έχει μειωθεί. τα χρήματα όμως που παίρνουν οι εργαζόμενοι είναι παρά πολύ λίγα» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε με νόημα ότι «ίσως η αύξηση του μισθού να είναι πρόβλημα για κάποιες επιχειρήσεις, δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, αλλά πρέπει να κοιτάμε και την πραγματικότητα. Στην Αμερική λένε ότι όταν χαμογελάει ο εργαζόμενός σου, χαμογελάει και η τσέπη σου…».
Κ. Καλαντζής : Πρέπει και να παράγουμε και να δημιουργούμε υπεραξία στα προϊόντα μας
Στην Αιτωλοακαρνανία ευρύτερα, αλλά και στο Αγρίνιο τα προβλήματα της τοπικής οικονομίας είναι πολλά και πολυπαραγοντικά και δημιουργούν μια εμφανή οικονομική δυσπραγία σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας. Αυτό γίνεται εμφανές από τη συνεχή μείωση του αγροτικού πληθυσμού της περιοχής και από το γεγονός ότι καλλιεργήσιμες εκτάσεις μένουν αδρανείς.
«Βλέπουμε χιλιάδες νέα παιδιά, περίπου 5.000 χιλιάδες νέοι από το Αγρίνιο να φεύγουν αυτή την εποχή για τα νησιά, για να δουλέψουν στον τουρισμό. Δεν είναι κακό. Αλλά θα μπορούσαν πολλά από αυτά τα παιδιά να είχαν μείνει εδώ και να παράγουν εδώ» εκτίμησε ότι ο Κ. Καλαντζής και αναρωτήθηκε με νόημα «έχουμε σκεφτεί τι θα γίνονταν στην Αιτωλοακαρνανία, αν δεν υπήρχε ο τουρισμός;»
Χωρίς να παραλείπει τα αντικίνητρα, που υπάρχουν για την αύξηση της αγροτικής παραγωγής, όπως τα προβλήματα με τα αρδευτικά δίκτυα, βασικές υποδομές (δρόμοι) κτλ, ο Κ. Καλαντζής εκτίμησε ότι υπάρχει μια λάθος νοοτροπία σε ένα μέρος του αγροτικού κόσμου, που έμαθε από την εποχή τους τέλους της καπνοκαλλιέργειας, να πληρώνεται χωρίς να παράγει. «Πρέπει και να παράγουμε και να δημιουργούμε υπεραξία στα προϊόντα μας, δεν μπορεί, για παράδειγμα, τα πορτοκάλια από τα Καλύβια να πηγαίνουν στο Άργος με 18 λεπτά το πολύ και εκεί να συσκευάζονται ή να χυμοποιούνται και να παίρνουν υπεραξία που φτάνει και τα 60 λεπτά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κ. Καλαντζής και υπογράμμισε ότι προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθεί η τοπική οικονομία για να αυξηθούν τα εισοδήματα.