Ευρωπαϊκή Ένωση: H οικογένεια που αφήνει πίσω τα αποπαίδια της και «νοιάζεται» για τους ξένους

Η στήλη είχε και έχει ευρωπαϊκό προσανατολισμό, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να αντιμετωπίζουμε τις αποφάσεις των Βρυξελλών ως λοβοτομημένοι.

Το έκτο πακέτο των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας πέρασε από τη Σύνοδο Κορυφής. Και ο πρώτος που πλήττεται από το εμπάργκο στο ρώσικο πετρέλαιο είναι η ευρωπαϊκή οικονομία και δευτερευόντως η Ρωσία. Γιατί, όταν έκανε ο Πούτιν την πρώτη εισβολή στην Κριμαία δεν ξεκινήσαμε μια διαδικασία απεξάρτησης από τους ρώσικους υδρογονάνθρακες, αλλά αντιθέτως αυξήσαμε την εξάρτησή μας από τη ρώσικη ενέργεια; Αυτό το ερώτημα εκεί που οι Βρυξέλλες συζητούν για κυρώσεις κάποια στιγμή πρέπει να βρουν λίγο χρόνο να το απαντήσουν… Και μη νομίζει κανείς ότι αυτό το ερώτημα είναι φιλορωσικό, γιατί αντιθέτως αν είχαμε απεξαρτηθεί από τη Ρωσία, ο Πούτιν δεν θα προσδοκούσε ποτέ μια χαλαρή ευρωπαϊκή αντίδραση και ίσως – ίσως να μην τολμούσε την εισβολή στην Ουκρανία.

Αλλά και η Ευρώπη που υπερασπίζεται το Διεθνές Δίκαιο στην Ουκρανία και όχι στην Κύπρο, το δικό της παιδί, δεν έχει πολύ πλάκα; Που ήταν οι κυρώσεις στον Ερντογάν όταν ο εκείνος τρυπούσε με τα γεωτρύπανά του την κυπριακή ΑΟΖ; Ή όταν εκείνος μπουκάριζε στα Βαρώσια παραβιάζοντας τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ; Που είναι οι κυρώσεις για το συνεχές «άηχο» πόλεμο των υπερπτήσεων στο Αιγαίο;