Εκκίνηση για την οριοθέτηση των ποταμών στην Αιτωλοακαρνανία

Η αρχή γίνεται με την οριοθέτηση στον Ίναχο

Τα πλημμυρικά φαινόμενα που πλήττουν κάθε χρόνο όλο και πιο έντονα την Αιτωλοακαρνανία δεν έχουν ως μοναδική τους γενεσιουργό αιτία την κλιματική αλλαγή. Υπάρχουν αρκετές παθογένειες που προκύπτουν από τις ανθρωπογενείς παρεμβάσεις σε επικίνδυνες περιοχές για να εκδηλωθούν πλημμύρες.

Μια χαρακτηριστική περίπτωση και φυσικά όχι η μόνη είναι αυτή του Ευήνου, όπου τον περασμένο Δεκέμβριο είχαμε την κατάρρευση των γεφυρών. Εκεί είναι κοινό μυστικό ότι οι όχθες του Ευήνου βορειότερα από το ύψος του Ευηνοχωρίου προϊόντος του χρόνου έχουν σε μεγάλο βαθμό καταπατηθεί, με αποτέλεσμα το στένεμα της κοίτης του ποταμού και κατ’ επέκταση την αύξηση της ταχύτητας του νερού στις περιόδους των βροχοπτώσεων. Τέτοιες παθογένειες σε συνδυασμό με άλλες ανθρωπογενείς παρεμβάσεις, όπως οι παράνομες αμμοληψίες κτλ, είδαμε ότι μπορούν να φέρουν καταστροφικά αποτελέσματα.

Για να προχωρήσει η νέα γενιά αντιπλημμυρικών έργων που απαιτούνται ενόψει και της κλιματικής κρίσης, που αναμένεται, απαιτείται πριν από όλα να γίνουν οι οριοθετήσεις των ποταμών.
Τα μεγάλα ποτάμια της Αιτωλοακαρνανίας, αλλά και τα περισσότερα ρέματα, δεν είναι πλήρως οριοθετημένα. Στις περισσότερες των περιπτώσεις οι οριοθετήσεις ρεμάτων έχουν γίνει σημειακά και τμηματικά όταν π.χ ένας χείμαρρος διέρχεται μέσα από ένα οικισμό. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει αποφασίσει να αλλάξει την κατάσταση και να προχωρήσει στις οριοθετήσεις των μεγάλων ποταμών της Αιτωλοακαρνανίας. Η αρχή γίνεται με την οριοθέτηση του ποταμού Ινάχου στην ορεινή Αμφιλοχία.

Τα τεύχη δημοπράτησης του συγκεκριμένου έργου, που χρηματοδοτείται με 275.000 ευρώ από το κοινοτικό πρόγραμμα LIFE Integrated Projects Climate Action (LIFE-IPAdaptInGR) έχουν ήδη εγκριθεί και με βάση προχθεσινή απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας το αμέσως προσεχές διάστημα θα προχωρήσει και ο διαγωνισμός του έργου. Στόχος είναι η οριοθέτηση τμημάτων του ποταμού σε συγκεκριμένα σημεία και σε συνολικό μήκος 5 χιλιομέτρων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν πλημμυρικά φαινόμενα.

Ωστόσο η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα και στη μελέτη οριοθέτησης του ποταμού Αχελώου από την κοινότητας της Στράτου στο Δήμο Αγρινίου μέχρι τις εκβολές του ποταμού. Πρόκειται για μια μεγάλη μελέτη που θα προχωρήσει τμηματικά και θα κοστίσει σχεδόν 2 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία μεγάλη πλημμύρα που σημειώθηκε στην περιοχή του Αχελώου ήταν τον περασμένο Οκτώβριο, όπου στον κάμπο του Λεσινίου υπολογίζεται ότι περίπου 60.000 στρέμματα βρέθηκαν κάτω από το νερό. Ενώ στο παρελθόν πολύ συχνά πλημμυρικά φαινόμενα έχουν σημειωθεί και στον κάμπο των Καλυβίων στην περιοχή του Αγρινίου.

Σε κάθε περίπτωση με την οριοθέτηση των ποταμών θα μπορέσουν να προχωρήσουν τα σχέδια κινδύνων πλημμύρας, να σχεδιαστούν βάσει αυτών νέα αντιπλημμυρικά έργα, αλλά και να δοθεί μια αναπτυξιακή προοπτική στις παραποτάμιες περιοχές, αφού σε πολλές περιπτώσεις κανείς δεν γνωρίζει αν μπορεί να προχωρήσει σε μία επένδυση (π.χ. ένα μεγάλο θερμοκήπιο ή μια μεταποιητική μονάδα) σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Αυτό βέβαια έχει και μια διαφορετική όψη, καθώς με την οριοθέτηση των ποταμών θα αποκαλυφθούν και παθογένειες του παρελθόντος, δηλαδή περιπτώσεις ιδιοκτησιών, που εκμεταλλεύτηκαν τη μη οριοθέτηση των ποταμών και «φύτρωσαν» στη διακεκαυμένη ζώνη…